Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-14

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης, αναχωρησε το απογευμα για τη Μαδριτη της Ισπανιας, μεσω Αθηνων, οπου θα συμμετασχει στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης 'Ενωσης, ως προσκεκλημενος του Ισπανου Πρωθυπουργου Φελιπε Γκονζαλες, η χωρα του οποιου προεδρευει αυτο το εξαμηνο της Ευρωπαικης Ενωσης.

Στη Μαδριτη εχουν προσκληθει επισης οι ηγετες της Μαλτας και ενδεκα χωρες της Κεντρικης και Ανατολικης Ευρωπης.

Ιδιαιτερης σημασιας για την Κυπρο και τα υπολοιπα υποψηφια, για ενταξη κρατη, ειναι οι αποφασεις που θα ληφθουν στην Μαδριτη σχετικα με τη διευρυνση και τη Διακυβερνητικη Διασκεψη του 1996.

Τον Προεδρο Κληριδη συνοδευει στη Μαδριτη ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης.


Την αναγκη συνολικης προσεγγισης του Κυπριακου προβληματος, επεσημανε σημερα ο Βρεττανος Υπατος Αρμοστης Ντεηβιτ Ματεν.

Παραλληλα ομως, ο κυριος Ματεν, ο οποιος εγινε το πρωι δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη, δεν παρελειψε να εκφρασει εκ νεου ικανοποιηση για την αλλαγη της στασης του κατοχικου ηγετη, εστω και με ορους, οσον αφορα το θεμα της ενταξης στην Ευρωπαικη 'Ενωση.

Η απορριψη του αμερικανικου εγγραφου απο το Εθνικο Συμβουλιο, δεν φαινεται να αποθαρρυνει, τους Βρεττανους, οι οποιοι εξακολουθουν να θεωρουν την, υπο ορους μετακινηση Ντενκτας, ουσιαστικη.

Παραλληλα, ο Βρεττανος υπατος Αρμοστης, επεσημανε την αναγκη εντατικοποιησης των εκ του συνεγγυς διαβουλευσεων, μεχρι την επομενη συνεδρια του Εθνικου Συμβουλιου, η οποια εχει ορισθει για τις εικοσιτρεις Δεκεμβριου.


Η Κυβερνηση δεν επιβεβαιωνει πληροφοριες, οι οποιες δημοσιευονται στον σημερινο τυπο, οτι ο Γενικος Γραμματεας του ΟΗΕ Μπουτρος Γκαλι, απειλησε να καταθεσει την εντολη για το Κυπριακο και να επιρριψει ευθυνες, για τη μη επιτευξη προοδου.

Σε δηλωσεις του στους δημοσιογραφους μετα την σημερινη συνεδρια του Υπουργικου Συμβουλιου, ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, οταν ρωτηθηκε για το θεμα, ειπε οτι ως θεμα αρχης, οσα διαμειβονται στο Εθνικο Συμβουλιο, πρεπει να παραμενουν εμπιστευτικα.

Σε ερωτηση, κατα ποσο το ενδεχομενο καταθεσης της εντολης, ανησυχει την κυβερνηση, ο κυριος Κασουλιδης τονισε, οτι το θεμα δεν εχει προκυψει σημερα και παρεπεμψε στην εκθεση του Γενικου Γραμματεα, με ημερομηνια τριαντα Μαιου, στην οποια κανει αναφορα στην αναγκη εξευρεσης, απο το Συμβουλιο Ασφαλειας, υπαλλακτικων τροπων, προκειμενου να βοηθηθει στην ασκηση των καλων του Υπηρεσιων.

Ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, ανεφερε, οτι μπροστα στην Τουρκικη αδιαλλαξια, ειναι φυσικο ο Γενικος Γραμματεας να αναμενει και να επιζητει την υποστηριξη του Συμβουλιου Ασφαλειας.


Ο Υπουργος Εξωτερικων Αλεκος Μιχαηλιδης, υπενθυμισε σημερα στην Τουρκια, οτι η Τελωνειακη 'Ενωση που μολις επικυρωθηκε, εκτος απο δικαιωματα, συνεπαγεται και υποχρεωσεις και δεσμευσεις.

Αφορμη για τις σημερινες δηλωσεις του Υπουργου Εξωτερικων, εδωσαν οι δηλωσεις του εκπροσωπου του Τουρκικου Υπουργειου των Εξωτερικων, Ομερ Ακμπελ, ο οποιος ανεφερε οτι η Τουρκια, δε δεσμευεται να εφαρμοσει την εμπορικη και οικονομικη πολιτικη της Ευρωπαικης Ενωσης, απεναντι στο κατεχομενο τμημα της Κυπρου.

Η Τουρκια, προσθεσε ο Ομερ 'Ακμπελ, δεν ειναι υποχρεωμενη να δεχθει ολες τις αποφασεις του Ευρωπαικου Δικαστηριου, εφοσον δεν ειναι πληρες μελος της Ευρωπαικης 'Ενωσης.

Ο κυριος Μιχαηλιδης τονισε στις δηλωσεις του οτι, αν η Τουρκια δεν τιμησει τις υπογραφες της, θα ειναι υπολογη εναντι των Ευρωπαικων Οργανων.


Οι αντιδρασεις για την επικυρωση απο το Ευρωκοινοβουλιο, της Τελωνειακης Συνδεσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη ελληνικης πλευρας.

Ευθυνες στους βουλευτες, που υπερψηφισαν την επικυρωση της Τελωνειακης συνδεσης κατελογισε ο Υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας, απο το Παρισσι οπου βρισκεται.

Ο κυριος Παπουλιας τονισε χαρακτηριστικα, οτι αυτοι που εδωσαν την ψηφο τους στην Τουρκια, με την σκεψη οτι θα βοηθησουν την κατοχυρωση των ανθρωπινων δικαιωματων και των δημοκρατικων ελευθεριων, αυτοι πρεπει πρωτοι να παρακολουθησουν την προοδο και την προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων και θα ειναι υπολογοι οχι μονο απεναντι στην συνειδηση τους αλλα και απεναντι στην δημοκρατικη συνειδηση της Ευρωπης.


Οι πρωτες εβδομηνταδυο κρισιμες ωρες, απο τοτε που η πορεια της υγειας του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου παρουσιασε επιδεινωση, εχουν περασει και η κατασταση του, στο τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, χαρακτηριζεται σταθερη.

Συμφωνα με τους θεραποντες ιατρους, ο ασθενης φαινεται οτι εχει ξεπερασει πληρως την λοιμωξη, και παρα το γεγονος οτι δεν εχει πυρετο εξακολουθει να υποβαλεται σε αντιμικροβιακη αγωγη.

Οπως αναφερεται επισης στο ιατρικο δελτιο, ο κυριος Παπανδρεου συνεχιζει να αναπνεει χωρις την βοηθεια αναπνευστηρα, ενω η νεφρικη λειτουργια υποστηριζεται ακομη μηχανικα.

Η καρδιακη λειτουργια δεν παρουσιαζει καμμια μεταβολη.


Η ειρηνευτικη συμφωνια για το Βοσνιακο, υπεγραφη σημερα πανυγηρικα στο Παρισι.

Η συμφωνια, φιλοδοξει να σηματοδοτησει την εναρξη μιας νεας ειρηνικης εποχης, τοσο για το χωρο της πρωην Γιουγκοσλαβιας, οσο και για ολοκληρη την Βαλκανικη.

Ωστοσο, τα ανεπιλυτα προβληματα παραμενουν πολλα, ενω πολιτικοι παρατηρητες χαρακτηριζουν την συμφωνια μη εφαρμοσιμη.

Στο Σεραγεβο, αριθμος οβιδων επληξε τον μουσουλμανικο τομεα της πολης ακριβως την ωρα που διεξαγοταν η τελετη της υπογραφης, διδοντας ισως την Σερβικη απαντηση στην διεθνη περιφρονηση του προχθεσινου Σερβικου δημοψηφισματος.

Οι Σερβοι του Σεραγεβο ειχαν ταχθει κατα της συμφωνιας με ποσοστο μαλιστα που υπερεβει το 98 τοις εκατον.


Σοβαρες ταραχες ξεσπασαν χθες βραδυ στο προαστειο Μπριξτον του Λονδινου, αναμεσα σε διαδηλωτες και στην αστυνομια.

Οι διαδηλωτες διαμαρτυρονταν για τον θανατο ενος νεαρου μαυρου ο οποιος πεθανε κατα την διαρκεια της κρατησης του σε αστυνομικο σταθμο της περιοχης.

Δωδεκα τουλαχιστον ατομα τραυματιστηκαν, ενω αρκετες δεκαδες συνεληφθησαν.

Παρομοιες ταραχες σημειωθηκαν στο Μπριξτον και στο παρελθον, με αφορμη παντα την κακοποιηση απο αστυνομικα οργανα ατομων, τα οποια ανηκουν σε εθνικες και φυλετικες μειονοτητες.


'Αμεση οσο και εντονη ηταν η αντιδραση των Υπουργων Οικονομικων και Εργασιας, στις δηλωσεις του Προεδρου, της Ομοσπονδιας Εργοδοτων και Βιομηχανων, με τις οποιες, επιρριπτει ευθυνες στην Κυβερνηση για καθυστερηση του Κοινωνικου διαλογου, για την ΑΤΑ και την Παραγωγικοτητα.

Το Υπουργειο Εργασιας παντως δηλωνει ετοιμο να αναλαβει νεα πρωτοβουλια ενοψει και της εναρξης της δευτερης φασης του διαλογου, η οποια αφορα στην προετοιμασια του κοινου σχεδιου δρασης.

Ο κινδυνος, παντως, καθολικης εργασιακης αναταραχης, ειναι πλεον ορατος, αφου, στην περιπτωση που οι εργοδοτες υλοποιησουν την απειλη τους για αποκοπη της ΑΤΑ, οι συντεχνιες, αναμενεται να αντιδρασουν δυναμικα.


Και να ολοκληρωσουμε με την προγνωση του καιρου.

Αποψε θα υπαρχουν κατα τοπους νεφωσεις με ενδεχομενο να πεσουν λιγες βροχες, ενω στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους αναμενεται να χιοωισει ελαφρα.

Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειοδυτικες εως βορειοανατολικες κατευθυνσεις ασθενεις 2 με 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 5 βαθμους στο εσωτερικο και στους 8 στα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος με πιθανοτητα ελαφρων βροχων.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι εως νοτιοανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι 3 με 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 17 βαθμους στο εσωτετικο και στους 19 βαθμους στα παραλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 15 December 1995 - 13:39:21