Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-12-13

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Το Εθνικο Συμβουλιο απερριψε σημερα ομοφωνα την προταση που διαβιβαστηκε στον Προεδρο Κληριδη επειτα απο την τελευταια επισκεψη Μπιντι και η οποια προνοουσε την εναρξη συνομιλιων, με προυποθεση την αποδοχη των θεσεων της τουρκικης πλευρας αναφορικα με την κυριαρχια και την πολιτικη ισοτητα.

Οπως δηλωσε ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος μετα τη σημερινη συνεδρια, το Εθνικο συμβουλιο θα συνελθει παλι στις εικοσιτρεις Δεκεμβριου για να καθορισει νεους χειρισμους και πρωτοβουλιες.

Αυριο ο Προεδρος Κληριδης θα αναχωρησει, μεσω Αθηνων, για τη Μαδριτη, πρωτευουσα της Ισπανιας, για να συμμετασχει στην Συνοδο Κορυφης της Ευρωπαικης 'Ενωσης.


Ο Προεδρος της Βουλης Αλεξης Γαλανος δηλωσε οτι προγραμματιζεται επισκεψη του στις Ηνωμενες Πολιτειες, επικεφαλης κοινοβουλευτικης αποστολης, με σκοπο την ενημερωση της Αμερικανικης Βουλης και της Γερουσιας, καθως και αξιωματουχων της Αμερικανικης κυβερνησεως, αναφορικα με το Κυπριακο.

Ειναι σημαντικο, τονισε ο κυριος Γαλανος να γνωριζουν οι φιλοι μας τι θελουμε και σε ποια πλαισια επιθυμουμε να κινηθει η Αμερικανικη πρωτοβουλια.

Ο Προεδρος της Βουλης προεβη στις δηλωσεις αυτες το απογευμα κατα την επιστροφη του απο την Αθηνα οπου ειχε συνομιλιες με τον Προεδρο της Βουλης των Ελληνων κυριο Κακλαμανη, τον Υπουργο Εθνικης Αμυνης κυριο Αρσενη, τον αναπληρωτη Υπουργο Εξωτερικων κυριο Ρωμαιο και τον Προεδρο Κωστη Στεφανοπουλο.

Οι συνομιλιες του κυριου Γαλανου στην Αθηνα καλυψαν ολο το φασμα των θεματων που συναπτονται με το Κυπριακο, μεταξυ των οποιων την πορεια του ενιαιου αμυντικου δογματος και την πορεια της Κυπρου προς την Ευρωπαικη


Η Ελλαδα θεωρει την Ρωσσια ως σημαντικο παραγοντα, που εχει την δυναμη και μπορει να συμβαλει θετικα στην επιλυση του Κυπριακου.

Στην δηλωση αυτη, προεβη ο Υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδος Καρολος Παπουλιας, χαιρετιζοντας το ενδιαφερον της Μοσχας, για την εξευρεση λυσης στο προβλημα.

Ο κυριος Παπουλιας, ο οποιος μιλουσε αμεσως μετα την συναντηση του στην Αθηνα, με τον Ρωσσο αναπληρωτη Υπουργο Εξωτερικων Σεργκει Γκριλωφ, τονισε οτι θα υπαρχει μια συνεχης διμερης συνεργασια και επαφη ενοψει της σημαντικης περιοδου που διανυει το Κυπριακο.

Οι δυο ανδρες υπεγραψαν ακομη την ανανεωση των συμφωνιων συνεργασιας ΕλλαδοςΡωσσιας, επισημαινοντας οτι η μεχρι τωρα στενη συνεργασια των δυο χωρων συνεβαλε στην ειρηνευτικη διαδικασια στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

Δεσμευτηκαν παραλληλα οτι θα εργαστουν και για την εφαρμογη της συμφωνιας του Ντεητον προς ανασυγκροτηση της ΒοσνιαςΕρζεγοβινης.


Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο επικυρωσε σημερα τη συμφωνια για Τελωνιακη Τουρκια, η οποια θα τεθει σε ισχυ απο την πρωτη του νεου χρονου.

Η συμφωνια επικυρωθηκε με μικροτερη απο την αναμενομενη πλειοψηφια.

Συγκεκριμενα, τρακοσιοι σαραντα τρεις ψηφισαν υπερ, ενω εκατον σαρανταεννεα Ευρωβουλευτες ψηφισαν κατα και τριανταεξη τηρησαν αποχη.

Στην ψηφοφορια συμμετειχαν πεντακοσιοι εικοσιοκτω Βουλευτες επι συνολου εξακοσιων εικοσιεξη.

Το Ευρωκοινοβουλιο ενεκρινε ακομη δυο ψηφισματα, ενα που αφορα την χρηματοδοτικη βοηθεια για την Τουρκια και ενα δευτερο, που θεωρειται ως αντισταθμισμα της επικυρωσης της τελωνειακης ενωσης, και αφορα την κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια.

Στο ψηφισμα, υπογραμμιζεται η αναγκαιοτητα μεταρρυθμισεων στην Τουρκια οι οποιες να διασφαλιζουν τον σεβασμο των ανθρωπινων δικαιωματων και να προωθουν τον εκδημοκρατισμο της χωρας.

Για την Κυπρο, τονιζεται οτι δεν εχουν ληφθει συγκεκριμενα μετρα για την επιλυση της διενεξης στο Νησι και τον τερματισμο της Τουρκικης κατοχης τμηματος της χωρας.

Σημαντικη στο ψηφισμα θεωρειται η αναφορα στο Κουρδικο.

Απευθυνεται "ισοτιμως" εκκληση προς την Τουρκικη κυβερνηση και το Κουρδικο Εργατικο Κομμα και τους εκπροσωπους του Κουρδικου λαου με την οποια καλουνται να κανουν ο,τι μπορουν για την εξευρεση μιας πολιτικης λυσης του Κουρδικου ζητηματος μακρυα απο την Βια.


Στρατιωτικη βοηθεια προς την Αλβανια προτιθεται να παρεχει η Ελλαδα, μεσα απο ενα πρωτοκολλο αμυντικης συνεργασιας, που υπεγραψαν οι δυο χωρες σημερα.

Το πρωτοκολλο, εκτος απο την στρατιωτικη βοηθεια προνοει και συνεργασια στον τομεα της εκπαιδευσης.

Ο Αλβανος Αρχηγος ΓΕΕΘΑ, Σεμε Κουσοβα, χαρακτηρησε την συμφωνια ιδιαιτερα σημαντικη για τις Αλβανικες βρισκονται στην πρωτη φαση της αναδιοργανωσης τους.


Σε μικροβιο στο αιμα οφειλεται ο πυρετος και κατα συνεπεια η προχθεσινη επιδεινωση της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου.

Οπως επισημαινουν οι θεραποντες ιατροι, η λοιμωξη που παρουσιασε ο πρωθυπουργος προκληθηκε απο παροδικη μικροβιαιμια, η οποια προεκυψε λογω των πολλων παροχων, που ειχε ο κυριος Παπανδρεου προκειμενου να γινονται μετρησεις στο αιμα, αιμοκαθαρσεις και αιμοδιηθησεις.

Εν τω μεταξυ, αμεταβλητη χαρακτηριζεται η πορεια της υγειας του, στο τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, ενω κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο ο κυριος Παπανδρεου παραμενει χωρις την υποστηριξη αναπνευστηρα.

Η νεφρικη λειτουργια εξακολουθει να υποστηριζεται απο τεχνητο νεφρο, ενω η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη.


Στην Αλγερια, τουλαχιστον δεκατεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και περισσοτερα απο τριανταπεντε τραυματιστηκαν, οταν εξερραγη παγιδευμενο αυτοκινητο που ηταν σταθμευμενο εξω απο καφενειον του Αλγεριου.

Η ισχυροτατη εκρηξη σημειωθηκε σε πυκνοκατοικημενη περιοχη και ανδρες των υπηρεσιων ασφαλειας εξεφρασαν φοβους οτι ο αριθμος των νεκρων, ενδεχεται να αυξηθει, καθως αρκετοι απο τους τραυματιες βρισκονται σε κρισιμη κατασταση.

Μεχρι στιγμης, καμμια οργανωση, δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για τη βομβιστικη επιθεση που ηταν η πρωτη υστερα απο τις προεδρικες εκλογες.


Ενω στο Παρισι συνεχιζονται οι προετοιμασιες για την αυριανη υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια, οι Σερβοι του Σεραγεβο, απερριψαν με ποσοστο 98,78 τοις εκατον τους ορους της συμφωνιας του Ντεητον για το Μουσουλμανικο καθεστως της πολης.

Με τη συμφωνια, Σερβικες περιοχες του Σεραγεβο τιθενται υπο τον ελεγχο της μουσουλμανικης κυβερνησης.

Παντως, οπως μεταδιδουν τα μεσα ενημερωσης των Σερβοβοσνιων, η ηγεσια του Παλε αναμενει την υποστηριξη της Γαλλιας στα αιτηματα της για το Σεραγεβο κατα τη συνοδο του Παρισιου.

Εν τω μεταξυ, Υπουργοι και αξιωματουχοι των χωρων του Ισλαμικου κοσμου, των πρωην Γιουγκοσλαβικων δημοκρατιων και των μεγαλων δυναμεων αρχισαν στο Παρισι σειρα συναντησεων για να συζητησουν τροπους για την εφαρμογη και τη διατηρηση της ειρηνης

στα Βαλκανια.


Με στοχο την εκτονωση της απεργιακης κρισης στη Γαλλια ο πρωθυπουργος Αλαιν Ζυπε δεσμευτηκε οτι δεν θα υπαρξει αλλαγη στην ηλικια συνταξιοδοτησης, ουτε στον τροπο με τον οποιο υπολογιζεται το ποσον της συνταξης για τους δημοσιους υπαλληλους.

Η προθεση του Πρωθυπουργου γνωστοποιηθηκε με επιστολη που απεστειλε στην ηγεσια του Γαλλικου εργατικου κινηματος.

Εν τω μεταξυ, οι απεργιακες κινητοποιησεις στις συγκοινωνιες και τον υπογειο σιδηροδρομο, συνεχιζονται για εικοστη μερα προκαλωντας κυκλοφοριακο χαος στις πολεις και αναγκαζοντας την κυβερνηση να πραγματοποιησει την ιστορικη διεθνη διασκεψη για την πρωην Γιουγκοσλαβια σε περιοχη εξω απο το Παρισι.

Χθες περισσοτερα απο ενα εκατομμυριο ατομα πραγματοποιησαν πορειες σε ολη τη χωρα για να εκφρασουν την αντιθεση τους στα σχεδια της κυβερνησης.

Τα συνδικατα διοργανωνουν τεραστια πορεια για το ερχομενο Σαββατο.


Και να ολοκληρωσουμε με την προγνωση του καιρου.

Αποψε πιθανον να πεσουν ελαφρες, μεμονωμενες βροχες και λιγα χιονια στο Τροοδος.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 4 βαθμους στο εσωτερικο και στους 6 στα παραλια.

Αυριο θα εμφανιζονται αραιες νεφωσεις. Τοπικα οι νεφωσεις θα πυκνωνουν και πιθανον να δωσουν και παλι μεμονωμενες βροχες και στο Τροοδος ελαφρη χιονοπτωση.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 16 περιπου βαθμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 13 December 1995 - 13:07:01