Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-27

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

- Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Την προθεση του να αποχωρησει απο το Αμερικανικο Υπουργειο Εξωτερικων, εξεφρασε σε συνεντευξη του σε Αμερικανικο τηλεοπτικο σταθμο, ο υφυπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Ριτσιαρντ Χολμπρουκ.

Ο Αμερικανος πρεσβυς στην Λευκωσια Ριτσιαρντ Μπαουτσερ αρνηθηκε να σχολιασει τις σχετικες πληροφοριες, αναφεροντας οτι δεν ειχει καμια επισημη πληροφορια.

Ο κυριος Μπαουτσιερ, ο οποιος μιλουσε μετα τη συναντηση του με τον προεδρο της βουλης, επεσημανε οτι και αν ακομη ευσταθουν οι πληροφοριες, η Αμερικανικη πρωτοβουλια θα συνεχιστει με καποιο αλλο προσωπο, παρ'ολο που ο Κυριος Χολμπρουκ εχει σπουδαια συμβολη στο κυπριακο.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ε3 αλλου, σχολιαζοντας την φημολογουμενη αποχωρηση του κυριου Χολπρουκ, ειπε οτι η Κυπριακη κυβερνηση γνωριζει την Αμερικανικη κυβερνηση και οχι ατομα, και συνεπως δεν ανησυχει απο τυχον αποχωρηση του κυριου Χολμπρουκ.


Σφοδρη κριτικη κατα του Ραδιοφωνικου Ιδρυματος Κυπρου, για κινδυνολογια, η οποια μπορει να προκαλεσει ανησυχια στον λαο και να βλαψει την οικονομια του τοπου, εξαπελυσε σημερα με γραπτη δηλωση του ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, με αφορμη την μεταδοση ειδησης περι δημιουργιας ελεχομενης κρισης, αναμεσα στις δυο κοινοτητες προκειμενου να συρθει ο ιδιος και ο Ραουφ Ντενκτας στη τραπεζα των διαπραγματευσεων.

Ο προεδρος της δημοκρατιας τονιζει οτι η κυβερνηση, η οποια παρακολουθει με πολυ προσοχη την κατασταση αναφορικα με το Εθνικο μας θεμα και η οποια ειναι σε θεση να γνωριζει καλυτερα απο το ΡΙΚ που μετεδωσε την ειδηση, δεν ανησυχει.


Μυστικο σχεδιο για επιλυση του Κυπριακου, αναλογο με εκεινο που οδηγησε στη μονογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας στο Βοσνιακο, προωθειται, συμφωνα με την τουρκικη εφημεριδα Χουριετ.

Συμφωνα με τον ανταποκριτη της εφημεριδας στην Ουασιγκτων, ο οποιος φερεται να συνομιλησε με Αμερικανους αξιωματουχους, μετα την λυση του Κυπριακου θα δημιουργηθουν στην Κυπρο δυο αυτοδιοικουμενες περιοχες, οι οποιες θα διατηρουν ενοπλες δυναμεις, ενω τις εγγυησεις θα αναλαβουν, εκτος απο διεθνη στρατευματα, και δυναμεις απο την Ελλαδα και την Τουρκια.

Η ομοσπονδιακη κυβερνηση, συνεχιζει η Χουριετ, δεν θα αναμιγνυεται στις σχεσεις που θα αναπτυξουν οι κοινοτητες με τις μητερες πατριδες, αλλα θα τις διευκολυνει.

Η Αμερικανικη κυβερνηση, καταληγει το δημοσιευμα της Τουρκικης εφημεριδας, επειγεται για λυση του Κυπριακου, το αργοτερο μεχρι την Ανοιξη.

Στην Λευκωσια παντως, ο Κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε αγνοια για τα οσα αναφερει η εφημεριδα ενω Αμερικανικη πηγη δηλωσε στον ΛΟΓΟ οτι το σχεδιο ειναι φανταστικο, υπογραμμιζοντας οτι το Κυπριακο ειναι πολυ διαφορετικο απο το Βοσνιακο.


Περαν πασης αμφιβολιας το λεγομενο Παιδικο Παρκο, που εχουν κατασκευασει οι Τουρκοι πανω στα τειχη της Λευκωσιας, ειναι καθαρα στρατιωτικο εργο.

Το γεγονος αυτο το παραδεχονται και οι ιδιοι οι Τουρκοι με σχετικα δημοσιευματα τους.

Οπως παραδεχεται η Τουρκοκυπριακη εφημεριδα "ΚΙΠΡΙΣ" το λεγομενο Παιδικο Παρκο στον προμαχωνα "Ροκκας" δεν ειναι τιποτε αλλο παρα καμουφλαρισμα οχυρωματικων εργων και δεν χρησιμοποιειται καθολου απο πολιτες η παιδια και εχει αφεθει στο "ελεος του Θεου"

Την αποψη οτι τα εργα δεν εχουν καμια σχεση με παιδικο παρκο συμμεριζονται και ξενες διπλωματικες αποστολες στην Κυπρο, εκπροσωποι των οποιων, αναφερουν, μεταξυ σοβαρου και αστειου, οτι το μονο που δεν εχει διευκρινιστει σχετικα με το δηθεν παρκο ειναι για ποιας ηλικιας παιδια προοριζεται.


Πληρη επιτυχια ειχε η αποστολη της βουλης στο ευρωκοινοβουλιο για το θεμα των εγκλωβισμενων, ενω τωρα αναμενονται οι ενεργειες των ευρωβουλευτων και η επισκεψη τους στην κατεχομενη Καρπασια.

Ο προεδρος της βουλης ενημερωσε τους προεδρους της συντονιστικης επιτροπης Καρπασιας και του σωματειου Ελευθερη Ενιαια Καρπασια, για την επισκεψη στο ευρωκοινοβουλιο.

Ικανοποιηση εξεφρασαν και οι Νικος Φαλας και Κυριακος Καλαττας, ενω αναμενουν και αυτοι πρακτικα αποτελεσματα απο τους ευρωβουλευτες.


Απεσταλησαν σημερα οι επιστολες σε 12 μελη της αστυνομιας, με τις οποιες τους ζητειται να υποβαλουν γραπτως τις αποψεις τους, σε σχεση με την προσφατη αποφαση του Υπουργικου Συμβουλιου.

Το σωμα ειχε αποφασισει οτι εκ πρωτης οψεως συντρεχουν λογοι δημοσιου συμφεροντος, οι οποιοι πιθανον να δικαιολογουν τον τερματισμο των υπηρεσιων τους, σε σχεση με υποθεσεις κακοποιησεως πολιτων.

Οι απαντητικες αναφορες των 12, θα πρεπει να σταλουν εντος τεσσαρων εβδομαδων απο τη ληψη της επιστολης.

Ο Γενικος Εισαγγελεας, θα τις μελετησει και θα υποβαλει νεα εκθεση προς το Υπουργικο Συμβουλιο, το οποιο και θα εχει τον τελευταιο λογο για τις απολυσεις η οχι των 12.


Συνεχη βελτιωση παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν, το οποιο ειναι και το πιο αισιοδοξο απο τη μερα που ο Πρωθυπουργος εισηχθη στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο.

Στο ιατρικο ανακοινωθεν, το οποιο διαβασε ο κυριος Σκαλκεας, αναφερεται οτι η αναπνοη του Πρωθυπουργου, ειναι περισσοτερο ευχερης απ' ολες τις προηγουμενες ημερες απο την εισαγωγη του στο νοσοκομειο. Ειναι ευδιαθετος και σε καλη πνευματικη κατασταση.

Ερωτηθεις ο κυριος Σκαλκεας αν εξερχομενος απο το νοσοκομειο, ο Πρωθυπουργος θα μπορει να ανταποκριθει στις υποχρεωσεις του, ο καθηγητης απαντησε οτι θελει να πιστευει οτι θα επανελθει στην προτερα κατασταση.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν σημερα στην Κυπρο.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η χαμηλη 3, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 17 με 5, στην Λεμεσο 19 με 5, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 5 και τελος στον Προδρομο 6 με 1 βαθμο κατω απο το μηδεν.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες κατευθυνσεις, 2 εως 3 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 4 βαθμους και τοπικα θα σχηματιστει παγετος και στα παραλια γυρω στους 6 βαθμους.

Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος με παροδικες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως βορειοανατολικοι ασθενεις, μετριοι, 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 18 περιπου βαθμους.

Την Τεταρτη και την Πεμπτη ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος και η θερμοκρασια θα σημειωσει περεταιρω μικρη ανοδο. υ


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Monday, 27 November 1995 - 16:30:23