Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε. Η Κυβερνηση αποδιδει ιδιαιτερη σημασια στην εναρξη εξελικτικου διαλογου με την Δυτικοευρωπαικη Ενωση, ο οποιος αρχιζει αυριο στις Βρυξελλες. Για τον σκοπο αυτο, ο Υπουργος Εξωτερικων, Αλεκος Μιχαηλιδης, ανεχωρησε το απογευμα για την Βελγικη πρωτευουσα, για συνομιλιες με τον Γενικο Γραμματεα, Χορχε Κουτιλειρο. Εξ'αλλου, στο περιθωριο της συνεδριας του Συμβουλιου Γενικων Υποθεσεων της Ευρωπαικης 'Ενωσης, ο κυριος Μιχαηλιδης θα λαβει μερος σε Κοινη Συνοδο με τους δεκαπεντε Υπουργους Εξωτερικων των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης και τον Υπουργο Εξωτερικων της Μαλτας, στο πλαισιο του δομημενου διαλογου. Στο περιθωριο του Συμβουλιου Υπουργων, ο Υπουργος Εξωτερικων, θα συναντηθει και με τον Επιτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και θα μιλησει στη συνοδο της Μικτης Κοινοβουλευτικης Επιτροπης Κυπρου Ευρωπαικης 'Ενωσης που θα συνελθει στις Βρυξελλες στις 22 και 23 Νοεμβριου. Την Τριτη, εξ'αλλου, ο κυριος Μιχαηλιδης θα μεταβει στο Παρισι, οπου θα μιλησει σε ειδικη εκδηλωση στη Γαλλικη Γερουσια, για το θεμα της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη 'Ενωση.
Στην τακτικη συνεδρια της Μικτης Κοινοβουλευτιης Επιτροπης Κυπρου Ευρωπαικης 'Ενωσης, θα τεθει και το θεμα της καταφωρης παραβιασης απο το καθεστως Ντενκτας, των ανθρωπινων δικαιωματων των εγκλωβισμενων στην Καρπασια. Η Κυπριακη αποστολη, στην οποια συμμετεχουν και παιδια που ηταν εγκλωβισμενα, η εχουν γονεις εγκλωβισμενους, αναχωρει την Τριτη για τις Βρυξελλες. Τα παιδια θα ενημερωσουν τους Ευρωβουλευτες για τις συνθηκες διαβιωσης των εγκλωβισμενων και τις κακουχιες στις οποιες υποβαλλονται απο τον Αττιλα.
Η ταχεια υλοποιηση του Ενιαιου Αμυντικου Δογματος, θα μας δωσει τη δυνατοτητα να επιβαλουμε την αληθεια, τονισε σημερα ο βουλευτης Θεσσαλονικης και πρωην Υπουργος, Στελιος Παπαθεμελης. Ο κυριος Παπαθεμελης, ο οποιος μιλουσε κατα την διαρκεια του ετησιου μνημοσυνου του ηρωα της ΕΟΚΑ, Κυριακου Ματση, τονισε οτι πρεπει να απαλλαγουμε απο τις τραγικες αυταπατες που μας συνοδευσαν τα χρονια που ακολουθησαν το 1974. Δεν εχουμε την πολυτελεια να σκεφτομαστε διαφορετικα, υπογραμμισε, αφου ολοκληρος ο Ελληνισμος απειλειται με συρρικνωση και εξαφανιση. Η αντισταση και η αντεπιθεση του Ελληνισμου, τονισε, ειναι υποθεση των απανταχου της γης Ελληνων, αλλα κυριως των Ελλαδιτων και Κυπριων.
Το υποτιθεμενο "Παιδικο Παρκο" που εχουν κατασκευασει οι Τουρκοι πανω στα τειχη της Λευκωσιας ειναι μια εστια προκλησης. Αυτο δηλωσε σημερα το πρωι ο Υπουργος Αμυνας Κωστας Ηλιαδης προσθετοντας οτι οι Εθνοφρουροι μας φρουρουν αγρυπνα τα φυλακια και τις διοδους προς τα κατεχομενα αλλα ειναι αδυνατο να εποπτευεται ολοκληρη η γραμμη αντιπαραταξης. Αναφερομενος στην καθημερινη πια οχληρια και προκληση που προκαλουν οι κουβαλητοι Τουρκοι στο υποτιθεμενο Παιδικο Παρκο που εχει κατασκευαστει πανω στα τειχη Λευκωσιας ο Υπουργος Αμυνας Κωστας Ηλιαδης ανεφερε οτι αυτο το σημειο εχει καταστει μονιμη εστια προκλησης. Ο κυριος Ηλιαδης ειπε οτι η κυβερνηση διαμαρτυρεται συνεχως προς τα Ηνωμενα Εθνη, ζητωντας οπως ο χωρος στον Προμαχωνα Ροκκας πρεπει να επανελθει στην κατασταση που ηταν πριν την ανεγερση διαφορων κατασκευασματων. Πληροφοριες αναφερουν οτι οι Τουρκοι στρατιωτικοι Επιτελεις βασει σχεδιου κατευθυνουν νεαρους Τουρκους Εποικους να προκαλουν επεισοδια,πετωντας πετρες και ξυλα απο το τειχος εναντιον των διερχομενων αυτοκινητων και πεζων που χρησημοποιουν την Λεωφορο Μαρκου Δρακου. Βασει αυτου του σχεδιου οι Τουρκοι Στρατιωτικοι επιδιωκουν σταδιακα να περιορισουν την διακινηση απο την περιοχη στο μηδεν. Οπως ανεφερε Κυβερνητικη πηγη στον "Λογο" οι προκλησεις των Τουρκων πρεπει να αντιμετωπιστουν εγκαιρα και αποτελεσματικα , δεδομενου οτι η επεκταση και επαναληψη τους θα δημιουργησει τετελεσμενα στην κεντρικη και πολυσυχναστη αυτη περιοχη της Λευκωσιας. Οσο για τις συνθηκες υπο τις οποιες εισηλθε στα κατεχομενα ο νεαρος επιπλοποιος Ιωαννης Αποστολιδης, ο Υπουργος Αμυνας τονισε οτι οι Εθνοφρουροι φρουρουν αγρυπνα και ευσυνειδητα ολα τα υπαρχοντα φυλακια της Εθνικης Φρουρας και μαλιστα σε πολλες περιπτωσεις με κινδυνο της ζωης τους. Ειναι αδυνατον ομως να φρουρειται ολοκληρη η γραμμη αντιπαραταξης σε ολο το μηκος απο τα Κοκκινα μεχρι την Δερυνεια. Ο τροπος ο οποιος εισηλθε στα κατεχομενα ο Αποστολιδης και εφθασε στο κατεχομενο Αεροδρομιο της Τυμπου ειναι γνωστος. Οταν εφθασε στο φυλακιο της Εθνικης Φρουρας του απαγορευτηκε η διελευση απο τον επι καθηκοντι Εθνοφρουρο. Ο ιδιος ομως επιβαινοντας σε τζιπ παρεκαμψε το οδοφραγμα και μπηκε στα κατεχομενα με ιλιγγιωδη ταχυτητα.
Με μυστικη ψηφοφορια, η νεα κεντρικη επιτροπη του ΑΚΕΛ, επανεξελεξε στη σημερινη πρωτη της συνεδρια, τον Δημητρη Χριστοφια, ως Γενικο Γραμματεα της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος. Στο πλαισιο των εργασιων του δεκατου-ογδοου Παγκυπριου Συνεδριου του ΑΚΕΛ, το οποιο ολοκληρωσε σημερα τις εργασιες του στη Λευκωσια, ανακοινωθηκαν και οι εκλεγεντες στη νεα Κεντρικη Επιτροπη του κομματος. Υποψηφιοτητα για την εκατονταμελη κεντρικη επιτροπη, εθεσαν διακοσιοι εικοσι-τεσσερεις συνεδροι.
Εληξε γυρω στο μεσημερι, η εξεγερση στις Φυλακες Κορυδαλλου. Οπως δηλωσε ο αντιπροεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Πειραια, Γιωργος Αποστολιδης, ο οποιος ηταν παρων στις συνομιλιες για παραλαβη των φυλακων, οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι συνοδευσαν, γυρω στο μεσημερι τους κρατουμενους στα κελια τους. Στο μεταξυ, εγινε γνωστο το ονομα του θυματος, το οποιο ειχε προχθες απαγχονιστει και καει στη συνεχεια, απο συγκρατουμενους του. Ο εικοσιεπταχρονος Δημητρης Καραμουτης, ειχε φυλακιστει για οδικη παραβαση και επροκειτο να αφεθει ελευθερος πολυ συντομα. Ιατροδικαστης, που εξετασε το πτωμα του νεου, δηλωσε οτι ο Καραμουτης, προτου απαγχονιστει, υπεστη φρικτα βασανιστηρια και οτι η συγκεκριμενη περιπτωση αγγιζει τα ορια του καννιβαλισμου.
37 χρονια συμπληρωνονται σημερα απο την ηρωικη του θυσια του Σταυραετου του Πενταδακτυλου, στο κρησφυγετο του κατεχομενου σημερα Δικωμου. Στην γενετειρα του ηρωα, το Παλαιχωρι, τελεστηκε το ετησιο μνημοσυνο του αγωνιστη του ποιητη του επιστημονα. Ο βουλευτης Θες/νικης πρωην υπουργος Στελιος Παπαθεμελης, εξηρε την θυσια του παλληκαριου που συγκλονησε τον Ελληνισμο στα τεσσερα σημεια του οριζοντος. Η ζωη και δραση του ηρωα, τονισε, επιβεβαιωσε μεσα στην μακρα πορεια της Ελληνικης ιστοριας οτι ο ηρωισμος των τεκνων των Ελληνων διασφαλιζει την διαρκεια μας στην ιστορια. Ακολουθησε τρισαγιο στο ηρωο της κοινοτητας. Στεφανια κατεθεσαν ο βουλευτης θες/νικης πρωην υπουργος Στελιος Παπαθεμελης ο μητροπολιτης Κιτιου Χρυσοστομος,εκ μερους της κυβερνησης ο υπουργος εμποριου, αρχηγοι οι εκπροσωποι κομματων σωματεια και οργανωσεις. Οι εκδηλωσεις μνημης και τιμης στον ηρωα ολοκληρωθηκαν με την απονομη του Ματσειου βραβειου που εγινε στην αιθουσα εκδηλωσεων του ΑΠΟΠ.
Ενας νεκρος και τεσσερεις τραυματιες, οι τρεις απο τους οποιους σοβαρα, ειναι ο απολογισμος νεου οδικου δυστυχηματος, που συνεβη στις τεσσερεις τα ξημερωματα, στη Λεμεσο. Νεκρος ειναι ο Μοδεστος Γεωργιου Πασχαλης, 41 ετων, απο την Ξυλοφαγου, πατερας ενος παιδιου. Συμφωνα με την Αστυνομια, ο Μοδεστος οδηγουσε αυτοκινητο ενοικιασεως στη λεωφορο Αμαθουντας, στο Ποταμο Γερμασογειας, με συνεπιβατιδα την 2ξχρονη Ρουμανα καλλιτεχνιδα, Ιονεσκου Φιλοφτεγια, και με κατευθυνση τη Λεμεσο. Κατω απο αγνωστες συνθηκες, μπηκε στην αντιθετη λωριδα κυκλοφοριας, συγκρουστηκε βιαια και μετωπικα με αλλο αυτοκινητο. Απο την συγκρουση ο Μοδεστος βρηκε ακαριαιο το θανατο, ενω η συνεπιβατης του και δυο απο τους τρεις αλλοδαπους επιβατες του δευτερου αυτοκινητου, τραυματιστηκαν σοβαρα και νοσηλευονται στο Γενικο Νοσοκομειο Λεμεσου.
Με πεντε αγωνες ολοκληρωθηκε σημερα η εβδομη αγωνιστικη του Παγκυπριου Πρωταθληματος Πρωτης Κατηγοριας. Τα αποτελεσματα ειναι: Εθνικος Αχνας - Ανορθωση 0-0 Απολλων - Ενωση Νεων Παραλιμνιου 1-1 Ολυμπιακος - Αρης 0-0 Αλκη - Ευαγορας 1-0 και Ομονοια Αραδιππου - ΑΕΛ 1-3.
Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν σημερα στην Κυπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 23 με 11, στην Λεμεσο η θερμοκρασια δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 22 με 11 και τελος στον Προδρομο 10 με 6. Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωνουν κατα διαστηματα και αναμενεται να δινουν τοπικες βροχες και μεμονωμενες καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι 4 Μποφορ για να τρεπονται σε μεταβλητους δυνατους 6 Μποφορ, σε τυχον καταιγιδα. Η θαλασσα θα παραμεινει ταραγμενη στις προσηνεμες περιοχες και η θερμοκρασια θα ανελθει στους 22 περιπου βαθμους. Την Τριτη και την Τεταρτη περισσοτερες βροχες και τοπικες καταιγιδες αναμενονται. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση .
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Sunday, 19 November 1995 - 13:37:28