Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-18

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Με αστυνομικη επεμβαση τερματιστηκε σημερα την αυγη, η καταληψη του Μετσοβειου Πολυτεχνειου στην Αθηνα, απο εκατονταδες νεαρους αναρχικους, οι οποιοι προξενησαν σε διαφορους χωρους του, τεραστιες ζημιες. Η αστυνομικη επεμβαση ηταν αναιμακτη, αφου οι καταληψιες δεν προεβαλαν αντισταση κατα την συλληψη τους. Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες τετρακοσια-εβδομηντα περιπου ατομα, εχουν συλληφθει. Η αστυνομικη επεμβαση πραγματοποιηθηκε, αφου η Συγκλητος του Πολυτεχνειου, ανακοινωσε με ψηφισμα της, την καταλυση του πανεπιστημιακου ασυλου, καλωντας, ολους οσους βρισκονταν σ'αυτο να το εγκαταλειψουν. Συμφωνα με την αστυνομια, οι ζημιες που προξενηθηκαν στο εσωτερικο του Πολυτεχνειου, ειναι τεραστιες. Ο ανταποκριτης του ΛΟΓΟΥ στην Αθηνα, μετεδωσε, οτι αγρια διαμαχη εχει ξεσπασει μεταξυ κυβερνησης και αστυνομικων αρχων απο τη μια, και της Συγκλητου του Πολυτεχνειου, απο την αλλη. Η Συγκλητος κατηγορηθηκε απο την κυβερνηση, για υπαναχωρηση και ολιγωρια.
Στις Φυλακες Κορυδαλλου, επικρατει ηρεμια, ομως μια επεμβαση της αστυνομιας θεωρειται πολυ πιθανη. Νωρις το πρωι, σημειωθηκε νεα αποπειρα αποδρασης, ενω κρατουμενοι με πετρες και ξυλα επιτεθηκαν στους φρουρους αστυνομικους. Η αποδραση απετραπη ωστοσο, υστερα απο επεμβαση των ΜΑΤ και των φρουρων των φυλακων. Οι τραυματιες που εχουν μεταφερθει, μεχρι στιγμης, στα νοσοκομεια, ανερχονται στους 45. Οι αρχες πιστευουν, οτι οι κρατουμενοι καθυστερουν την παραδοση των φυλακων, μεχρι να ολοκληρωθει σηραγγα -που σκαβουν- ωστε να καταστει δυνατη η αποδραση τους.
Την αμεση διεξαγωγη εκλογων και τη βεβαιοτητα οτι η Νεα Δημοκρατια θα σχηματισει αυτοδυναμη κυβερνηση, εξεφρασε ο Μιλτιαδης Εβερτ, κατα την σημερινη εναρκτηρια ομιλια του στην πεμπτη Εθνικη Συνδιασκεψη του κομματος και καλεσε ολα τα στελεχη σε εθνικο προσκλητηριο. Σε διαφορετικο μηκος κυματος κυμανθηκε η ομιλια του επιτιμου προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινου Μητσοτακη, ο οποιος κατηγορησε την ηγεσια του κομματος, επειδη οπως ειπε δεν υπερασπιστηκε την πολιτικη της κυβερνησης του, οταν ηταν πρωθυπουργος. Ο κυριος Μητσοτακης εξαπελυσε επιθεση κατα του ΠΑΣΟΚ, λεγοντας οτι ακολουθησε λαικιστικη πολιτικη,προσθετοντας ωστοσο οτι η εικονα της Νεας Δημοκρατιας, λιγο διαφερει απο την εικονα του ΠΑΣΟΚ.
Δυο φορτηγα πλοια συγκρουστηκαν χθες βραδυ, στα ανοιχτα της Λεμεσου, δεκαπεντε μιλια απο την ακτη. Προκειται για το " Νικολαι Κοπερνικ" υπο σημαια της Λετονιας και το "Ελενα" υπο σημαια της Καμποτιας. Το "Ελενα", που ειχε αποπλευσει γυρω στις εξι το βραδυ, απο το αγκυροβολιο του νεου λιμανιου Λεμεσου, υπεστη σοβαρες ζημιες, και δεκαπεντε μελη του πληρωματος του, εγκατελειψαν το σκαφος πεφτοντας στη θαλασσα. Τους ναυαγους περισυνελεξε το "Νικολαι Κοπερνικ". Ο καπετανιος και αλλα πεντε μελη του πληρωματος παρεμειναν στο "Ελενα" , το οποιο ρυμουλκηθηκε στο νεο λιμανι Λεμεσου, ενω τα υπολοιπα μελη του πληρωματος, ανεχωρησαν μαζι με το δευτερο πλοιο. Τις συνθηκες κατω απο τις οποιες συνεβη το δυστυχημα, διερευνα το Τμημα Εμπορικης Ναυτιλιας.
Επαφες με την Ευρωπαικη και τη Δυτικοευρωπαικη Ενωση, θα εχει απο μεθαυριο Δευτερα, ο Υπουργος Εξωτερικων, Αλεκος Μιχαηλιδης. Ο κυριος Μιχαηλιδης,ο οποιος μεταβαινει αυριο στις Βρυξελλες, θα εχει συναντηση με τον Γενικο Γραμματεα της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης, Χορχε Κουτιλειρο και στη συνεχεια με το εξ' Υπουργων Συμβουλιο της Ευρωπαικης Ενωσης, στο πλαισιο του διαρθρωμενου προενταξιακου διαλογου. Στο περιθωριο του Συμβουλιου Υπουργων, ο κυριος Μιχαηλιδης, θα συναντηθει και με τον Επιτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.
Την πεποιθηση οτι η Τελωνειακη Συνδεση Τουρκιας - Ευρωπαικης Ενωσης, θα οδηγησει σε συνεργασια της Αγκυρας στην επιλυση του Κυπριακου, εξεφρασε ο Κοινοτικος Επιτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Ο Κοινοτικος Επιτροπος, σε δηλωσεις του στο Λονδινο,με τις οποιες διαφοροποιησε προηγουμενες δηλωσεις του για το θεμα, τονισε επισης, οτι μονο για την Κυπρο και την Μαλτα, υπαρχει δεσμευση, για εναρξη των ενταξιακων διαπραγματευσεων, εξι μηνες μετα την ολοκληρωση της Διακυβερνητικης Διασκεψης του 96.
Το δεκατο ογδοο συνεδριο του ΑΚΕΛ, το οποιο συνεχιζει τις εργασιες του, σε διακηρυξη του προς τον Κυπριακο λαο, εκφραζει βαθεια ανησυχια για την κατασταση, που οπως υποστηριζει, δημιουργησε η διακυβερνηση Κληριδη στο εσωτερικο μετωπο, και προσθετει οτι ο τοπος χρειαζεται μια αλλη πολιτικη απο μια κυβερνηση που να στηριζεται στην ευρεια συσπειρωση των δημοκρατικων, προοδευτικων αντιπολιτευτικων δυναμεων.
Εξωπραγματικη χαρακτηρισε, ο Αναπληρωτης Κυβερνητικος Εκπροσωπος Σπυρος Αροτης,τις αναφορες στο συνεδριο του ΑΚΕΛ για αντιλαικη πολιτικη της κυβερνησης. Η κυβερνηση Κληριδη, δηλωσε ο κυριος Αροτης, εχει υλοποιησει και προωθει, χωρις τυμπανοκρουσιες, μια σειρα μετρων κοινωνικης πολιτικης που ενισχυουν την κοινωνικη αλληλεγγυη και επικεντρωνονται στα χαμηλα και μεσαια στρωματα του λαου.
Σερβοι, Κροατες και Μουσουλμανοι εξακολουθουν να εχουν σημαντικες διαφορες, σε βασικα σημεια της προτεινομενης συμφωνιας, ιδιαιτερα στο τομεα των εδαφικων διεκδικησεων και του καθεστωτος του Σεραγεβο, που συζητουνται στο Ντεητον των Ηνωμενων Πολιτειων. Εν τω μεταξυ ο Υπουργος Εξωτερικων των Μουσουλμανων, Μωχαμεντ Σακκιρμπεη δηλωσε σημερα στο Ντειτον του Οχαιο των Ηνωμενων Πολιτειων, οτι υπεβαλε την παραιτηση του, στον ηγετη των Μουσουλμανων, Αλιια Ιζετμπεκοβιτς και οτι θα εγκαταλειψει το αξιωμα του, μολις βρεθει αντικαταστατης. Ο Σακκιρμπεη εξεφρασε επισης την αποψη οτι οι πιθανοτητες υπογραφης καποιου ειδους ειρηνευτικης συμφωνιας, ειναι 9 στις 10 και οπωσδηποτε ειναι καλυτερη, παρα τη συνεχιση του πολεμου.
Το αμερικανικο διαστημικο λεωφορειο Ατλαντις, αποσυνδεθηκε με επιτυχια απο τον ρωσικο διασημικο σταθμο Μιρ για να επιστρεψει στη γη. Το Αντλαντις ειχε συνδεθει με τον ρωσικο σταθμο την περασμενη Τεταρτη. Οι πεντε αστροναυτες του Ατλαντις περασαν τρεις μερες με το πληρωμα του Μιρ, παιρνοντας μαζι τους τροφιμα, νερο και διαφορα επιστημονικα υλικα. Το Ατλαντις θα προσγειωθει στο Ακρωτηριο Καναβεραλ της Φλωριδα, την ερχομενη Δευτερα.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Με δυο αγωνες στο πλαισιο της Εβδομης αγωνιστικης, συνεχισθηκε σημερα το παγκυπριο πρωταθλημα, πρωτης κατηγοριας στο ποδοσφαιρο. Τα αποτελεσματα ειναι: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 1-0 και Ν. ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ 2-5
**************** Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επικρατησαν σημερα στην Κυπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 24 με 11, στην Λεμεσο 26 με 11, στην Κερυνεια και την Παφο 23 με 11 και τελος στον Προδρομο 16 με 6. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως νοτιοδυτικοι, μετριοι 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 10 βαθμους στο εσωτερικο και στους 12 στα νοτια παραλια. Αυριο θα σχηματιζονται κατα διαστηματα νεφωσεις και δυνατο να πεσουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι, 3 εως 4 μποφορ το πρωι και δυνατοι 5 μποφορ το απογευμα. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και το απογευμα ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 22 περιπου βαθμους. Την Κυριακη το απογευμα οι νεφωσεις θα αυξηθουν και δυνατο να πεσουν λιγες βροχες. Περισσοτερες βροχες αναμενονται τη Δευτερα. Η θερμοκρασια σταδιακα θα σημειωσει πτωση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Sunday, 19 November 1995 - 13:33:55