Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-17

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.
Ο Ιωαννης Αποστολιδης εικοσι τριων ετων επιπλοποιος απο τον Καραβα και τωρα στην Λινοπετρα Λεμεσου ειναι το ατομο που μπηκε στα κατεχομενα και εχει συλληφθει απο τις Τουρκικες Δυναμεις κατοχης. Οι λογοι οι οποιοι ωθησαν τον εικοσιτριαχρονο επιπλοποιο να προβει στην ενεργεια αυτη παραμενουν αγνωστοι. Ο νεαρος επιπλοποιος συνεληφθηκε απο τις Τουρκικες Δυναμεις κατοχης και κρατειται απο την ψευδοαστυνομια στις φυλακες στο Σεραη. Την πληροφορια επιβεβαιωσε ο Αναπληρωτης Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Σπυρος Αροτης ο οποιος προσθεσε οτι η κυβερνηση ζητησε την επιστροφη του Αποστολιδη. Ο Αποστολιδης εισηλθε χθες στις πεντε το απογευμα στη νεκρη ζωνη κοντα στο Σοπαζ και κατευθυνθηκε προς το παρανομο αεροδρομιο της κατεχομενης Τυμπου προκαλωντας αναστατωση. Ο Αποστολιδης μπηκε στον διαυλο με το αυτοκινητο του απο την Δυτικη πλευρα και αφου προχωρησε κανοντας γυρους βγηκε απο την Ανατολικη και κατευθυνθηκε Νοτια με σκοπο να γυρισει πισω στις ελευθερες περιοχες. Στην συνεχεια καταδιωχθηκε απο τη φρουρα του αεροδρομιου ενω Τουρκοι ψευδοαστυνομικοι ακινητοποιησαν το αυτοκινητο του πυροβολωντας στους τροχους. Το κυνηγητο συνεχιστηκε για λιγο ακομη μεχρι που το τζιπ του Αποστολιδη ακινητοποιηθηκε μπροστα σε στρατιωτικο οδοφραγμα των Τουρκικων στρατιωτικων δυναμεων. Στο μεταξυ οπως μετεδωσε το Γαλλικο Πρακτορειο Ειδησεων επικαλουμενο το παρανομο Τουρκοκυπριακο Πρακτορειο Ειδησεων ο Αποστολιδης πληγωθηκε απο τους πυροβολισμους που ριφθηκαν εναντιον του και υποβαλλεται σε θεραπεια.
Οι κατοχικες αρχες επετρεψαν στους γονεις του δεκαεννιαχρονου στρατιωτη, Γιωργου Καρατσακη να τον επισκεφθουν στη φυλακη, οπου κρατειται για 15 μερες. Οι γονεις, συνοδευομενοι απο τον Επιτροπο Προεδριας για Ανθρωπιστικα Θεματα, Λεανδρο Ζαχαριαδη, και τον δικηγορο, Αντωνη Πασχαλιδη, μετεβησαν στις ενδεκα το πρωι στο σημειο ελεγχου στο Ληδρας Παλας, απ'οπου οδηγηθηκαν στις φυλακες οπου κρατειται ο γιος τους. Κατα την επιστροφη τους ευχαριστησαν οσους βοηθησαν να δουν το παιδι τους και ειπαν οτι ο Γιωργος δεν τους εξηγησε το λογο που βρεθηκε στα κατεχομενα ουτε και γνωριζε ποτε θα αφεθει ελευθερος. Πιθανο τη Δευτερα να οδηγηθει και παλι σε ψευδοδικαστηριο.
Το Επαρχιακο Δικαστηριο Λαρνακας διεταξε σημερα την οκταημερη κρατηση του Χαραλαμπου Ονησιφορου Φορη, ο οποιος θεωρειται υποπτος για την τοποθετηση δυομισυ κιλων εκρηκτικης υλης που βρεθηκαν χθες κατω απο καθισμα μοτοσικλετας στην Λαρνακα. Το Δικαστηριο εκρινε οτι δεν υπηρχαν επαρκη στοιχεια για κρατηση και του δευτερου υποπτου, το Παυλου Μιχαηλ Χ"Κωστα. Οι Χαραλαμπους και Χατζηκωστα συνεληφθησαν οταν εγκατελειπαν σημειο στην γωνια των οδων Αταλαντης και Δημοσθενους. Πληροφοριες αναφερουν οτι ο στοχος των βομβιστων θα ηταν ο Αντωνης Φανιερος η ο Σωτηρης Αθηνης, αδελφος του δολοφονηθεντα Μελη Αθηνη.
Το δεκατο ογδοο Παγκυπριο Συνεδριο του ΑΚΕΛ ταχθηκε, υπο προυποθεσεις, υπερ της ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη 'Ενωση. Υπερ της ενταξης ταχθηκαν εξακοσιοι συνεδροι, τριακοσιοι τριαντατεσσερεις ψηφισαν εναντιον ενω εικοσι τηρησαν αποχη. Σε δηλωσεις του ο Γενικος Γραμματεας του κομματος, Δημητρης Χριστοφιας, εξεφρασε την ικανοποιηση του για το αποτελεσμα και προσθεσε οτι δεν τον ανησυχει ο μεγαλος αριθμος των αρνητικων ψηφων.
Η κυβερνηση απερριψε κατηγορηματικα τις καταγγελιες του Γενικου Γραμματεα του ΑΚΕΛ, Δημητρη Χριστοφια, για αδυναμια παραγωγης εργου. Ο αναπλητωτης Κυβερνητικος Εκπροσωπος, Σπυρος Αροτης, παρουσιασε εντυπο, στο οποιο περιγραφεται το μεγεθος του επιτελουμενου εργου, στα πρωτα δυο χρονια της διακυβερνησης Κληριδη. Στο εντυπο δινεται εμφαση στα επιτευγματα για την ευρωπαικη πορεια της Κυπρου, καθως επισης και στον ρυθμο υλοποιησης του Ενιαιου Αμυντικου Δογματος. Γινεται επισης αναφορα στην οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης, με εμφαση στην μειωση του δημοσιονομικου ελλειματος και του πληθωρισμου, στα πλαισια των Δεικτων του Μααστρικτ. Οσον αφορα την κοινωνικη πολιτικη της κυβερνησης, γινεται αναφορα στην θεσμοθετηση και παραχωρηση κοινωνικης συνταξης στις οικοκοιρες, καθως και στη παραγραφη των προπολεμικων χρεων, στους εκτοπισθεντες. Αναφορα γινεται επισης στην Αναπτυξιακη και Αγροτικη πολιτικη, με εμφαση στα μεγαλα αναπτυξιακα εργα.
Εντος του Δεκεμβριου - πιθανοτατα στις αρχες του μηνα, αναμενεται στην Κυπρο ο Αμερικανος προεδρικος απεσταλμενος Ριτσιαρτ Μπιτι. Σκοπος της επισκεψης Μπητι, αν τελικα πραγματοποιηθει, θα ειναι η ανακινηση της τελματοποιημενης καταστασης στην οποια βρισκεται εδω και μηνες το Κυπριακο, ενοψει της φημολογουμενης υλοποιησης της δευτερης φασης της Αμερικανικης πρωτοβουλιας, η οποια τοποθετειται στις αρχες του νεου ετους. Διπλωματικες πηγες στη Λευκωσια, εκτιμουν οτι οι επαφες του προεδρικου απεσταλμενου, περαν απο την εκατερωθεν επαναληψη θεσεων και επιχειρηματων, δεν μπορουν να επιτυχουν τιποτε το ιδιαιτερο, κυριως λογω της πολιτικης ασταθειας που επικρατει στην Τουρκια.
Ανησυχη ηρεμια επικρατει σημερα στον εξωτερικο χωρο του Κορυδαλλου, ενω στο εσωτερικο των φυλακων, κανεις δε ξερει πια με βεβαιοτητα τι διαδραματιζεται, μετα τον χθεσινοβραδυνο εφιαλτη, και τις συνεχεις προσπαθειες των κρατουμενων να αποδρασουν. Σκηνες πρωτοφανους βιας και αγριοτητας εκτυλιχθηκαν στο σωφρονιστικο καταστημα, αφου η εξεγερση των κρατουμενων εξελιχθηκε τελικα σε εμφυλιο πολεμο. Αλλοδαπος απαγχονιστηκε και απανθρακωθηκε απο συγκρατουμενους του. Ο συνολικος απολογισμος του χθεσινοβραδυνου εφιαλτη ανερχεται στους τεσσερεις νεκρους, ενω οι τραυματιες ξεπερασαν τους σαραντα αρκετοι απο τους οποιους σοβαρα. Σημερα, απο το πρωι ο Υπουργος Δικαιοσυνης, διεξαγει διαπραγματευσεις τοσο με τους εξεγερθεντες για να επιστρεψουν στις πτερυγες τους οσο και με τους σωφρονιστικους υπαλληλους, προκειμενου να επιστρεψουν στην δουλεια τους. Συμφωνα με τις δηλωσεις του κυριου Ποτακη εχουν ηδη αρχισει οι μεταγωγες ανηλικων και αλλοδαπων σε αλλες φυλακες. Εντεκα κρατουμενοι εκ των οποιων οι περισσοτεροι τραυματισμενοι μεταφερθηκαν επισης στην ψυχιατρικη πτερυγα του Κορυδαλλου.
Με την καθιερωμενη πορεια προς την Αμερικανικη πρεσβεια, η οποια αρχισε στις 4:15 κορυφωνονται οι εκδηλωσεις για την εικοστη δευτερη επετειο απο την εξεγερση του πολυτεχνειου. Τις εκδηλωσεις, ωστοσο, αμαυρωσαν και φετος τα επισοδεια που προκαλεσαν αναρχικοι. Εξ'αλλου, τα σχολεια της Κυπρου τιμησαν σημερα την επετειο με ενδοσχολικες εκδηλωσεις. Σε μηνυμα της η Υπουργος Παιδειας και Πολιτισμου, Κλαιρη Αγγελιδου, τονισε την ιδιαιτερη σημασια που εχει για τον τοπο μας το πνευμα εκεινων των φοιτητων που ορθωνοντας τα κορμια τους μπροστα στα τανκς σηματοδοτησαν την αρχη του τελους της χουντας, που επεσε τελικα με τη θυσια της Κυπρου. Αυτο το πνευμα, το οποιο ειναι αποτελεσμα γνωσης της ιστοριας και ψυχικης προετοιμασιας, υπογραμμισε η κυρια Αγγελιδου, πρεπει να καθοδηγει και τον Κυπριακο λαο για την αποτιναξη του Τουρκικου Ζυγου.
Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν σημερα στην Κυπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 24 βαθμοι και η πιο χαμηλη 7, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 24 με 11, στην Λεμεσο 26 με 11, στην Κερυνεια και την Παφο 23 με 11 και τελος στον Προδρομο 16 με 6. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι κυριως αιθριος με λιγες αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 3 Μποφορ και σταδιακα θα ταρπουν σε νοτιοδυτικους ως δυτικους ασθενεις εως μετριους 3 με 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 24 βαθμους. Την Κυριακη το απογευμα οι νεφωσεις θα αυξηθουν και δυνατο να πεσουν λιγες βροχες. Περισσοτερες βροχες αναμενονται τη Δευτερα. Η θερμοκρασια σταδιακα θα σημειωσει πτωση
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Friday, 17 November 1995 - 17:26:07