Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-13

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


Υπερ της διεξαγωγης αντικατοχικων εκδηλωσεων, τασσεται η πολιτικη και θρησκευτικη ηγεσια του τοπου.

Παραλληλα ομως, καταδικαζει τα επεισοδια σε βαρος των μελων της Ειρηνευτικης Δυναμης και επισημαινει οτι τετοιες ενεργειες, δεν εξυπηρετουν την υποθεση της Κυπρου.

Ο προεδρευων της Δημοκρατιας, Αλεξης Γαλανος, συναντηθηκε με τους αρχηγους των πολιτικων κομματων, τους οποιους ενημερωσε για τα μετρα που θα παρει η Κυβερνηση, για αποτροπη παρομοιων επεισοδιων.

Ο κυριος Γαλανος, χαιρετισε τις αντικατοχικες εκδηλωσεις της νεολαιας, φτανει ομως, οπως επεσημανε, να μην συγκρουονται με τους ανδρες της Ειρηνευτικης Δυναμης και να μην δημιουργουν καταστασεις που ξεφευγουν απο τον ελεγχο του κρατους.

Ο Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος, τονισε οτι βλεπει με χαρα την διεξαγωγη αντικατοχικων εκδηλωσεων και προσθεσε οτι πρεπει να γινεται προγραμματισμος ωστε να μεταδιδονται και στο εξωτερικο.

Ο προεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμου, Γιαννακης Ματσης, χαιρετισε την αποφασιστικοτητα που επιδεικνυει ο λαος μας και η μαθητιωσα νεολαια στη μη αποδοχη των τετελεσμενων της εισβολης.

Ο Γενικος Γραμματεας του ΑΚΕΛ Δημητρης Χριστοφιας, εξεφρασε την πεποιθηση οτι μονο μεσα απο ειρηνικες εκδηλωσεις, δινουμε τα αντικατοχικα μηνυματα που θελουμε να δωσουμε, στον διεθνη χωρο.

Ο Προεδρος της ΕΔΕΚ, Βασος Λυσσαριδης, δηλωσε οτι θα ηταν παραδοξο και ανεδαφικο να μην διαμαρτυρεται ο λαος μας για την κατοχη, αλλα προσθεσε η αντιπαλη πλευρα ειναι η Τουρκικη κατοχη και οχι τα στρατευματα των Ηνωμενων Εθνων.

Ο Προεδρος των Φιλελευθερων, Νικος Ρολανδης, δηλωσε οτι συμφωνει με τα μετρα που λαμβανει η κυβερνηση και επεσημανε οτι ο σοβαροτερος κινδυνος ειναι να αποψιλωθει περισσοτερο η Ειρηνευτικη Δυναμη η και η πληρης αποχωρηση της απο την Κυπρο.

Ο Προεδρος του ΑΔΗΣΟΚ Μιχαλης Παπαπετρου, εξεφρασε ικανοποιηση για τα μετρα που λαμβανει η κυβερνηση, επισημαινοντας ωστοσο οτι αυτα θα κριθουν απο τα αποτελεσματα τους.

Ο προεδρος του Κινηματος των Ελευθερων Δημοκρατων, Γιωργος Βασιλειου, χαρακτηρισε ανησυχητικη την κατασταση και καλεσε την κυβερνηση να δωσει ξεκαθαρα το μηνυμα οτι δεν ενθαρρυνει τετοιου ειδους εκδηλωσεις.


Αυστηρα μετρα ασφαλειας πηραν απο σημερα το μεσημερι, οι Αρχες Ασφαλειας της Δημοκρατιας, ενοψη των αναμενομενων εκδηλωσεων διαμαρτυριας, για την δωδεκατη επετειο της ανακηρυξης του ψευδοκρατους.

Τα μετρα ειναι προοληπτικου, κυριως, χαρακτηρα και θα εφαρμοστουν κατα μηκος ολοκληρης της γραμμης αντιπαραταξης, με εμφαση στα σημεια εκεινα που χαρακτηριζονται τρωτα.

Στο Οδοφραγμα του Ληδρα Παλλας, αρχισε ηδη η μεταφορα συρματοπλεγματος, με το οποιο θα επιχειρηθει να ανακοπει η εισχωρηση των μαθητων στην νεκρη ζωνη.

Εξ'αλλου, με σκοπο την αποφυγη επεισοδιων στη γραμμη αντιπαραταξης κατα τη διαρκεια των αντικατοχικων εκδηλωσεων, η αστυνομια πραγματοποιησε ευρεια συσκεψη στο Αρχηγειο καθως επισης και συσκεψη στην αστυνομικη διευθυνση Λευκωσιας με εκπροσωπους μαθητων, γονεων και καθηγητων.

Μετρα, προληπτικου κυριως χαρακτηρα, πηρε και η ειρηνευτικη Δυναμη, οι αντρες της οποιας βρισκονται απο σημερα το πρωι σε κατασταση επιφυλακης.

Πυρετος επικρατει και στα κατεχομενα, με τις προετοιμασιες, για τις εκδηλωσεις της Τεταρτης.


Σημερα, δεκατρεις Νοεμβριου, εορτη του Αγιου Ιωαννου του Χρυσοστομου, αγει τα ονομαστηρια του, η Αυτου Μακαριοτης Αρχιεπισκοπος Χρυσοστομος.

Με την ευκαιρια των ονομαστηριων του Μακαριωτατου, τελεστηκε το πρωι στον καθεδρικο ναο του Αγιου Ιωαννη, Αρχιερατικο συλλειτουργο, προισταμενου του Αρχιεπισκοπου Χρυσοστομου και συλλειτουργουντων των μελων της Ιερας Συνοδου.

Μετα την Θεια Λειτουργια, ο Μακαριωτατος δεχθηκε στο Μεγα Συνοδικο τις ευχες των επισημων και του λαου.

Αν και απων ο προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης απεστειλε μηνυμα στον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο, στον οποιο ευχηθηκε, υγεια, ευτυχια και Χρονια Πολλα για το καλο της εκκλησιας και της πατριδας.

Το μεσημερι ο Μακαριωτατος, παρεθεσε γευμα στην πολιτικη και Εκκλησιαστικη ηγεσια.

Προσφωνωντας τον Μακαριωτατο, ο προεδρευων της Δημοκρατιας, Αλεξης Γαλανος, του ευχηθηκε Χρονια Πολλα και υπενθυμισε οτι το πολυπαθο νησι μας, επιβιωσε δια μεσου των αιωνων, χαρη στους συνεχεις αγωνες της Ορθοδοξης Εκκλησιας.


Η αλλαγη της θεσης του ΑΚΕΛ, εναντι της ενταξης της Κυπρου στην Ενωμενη Ευρωπη, αναμενεται να κυριαρχησει στο 18ο συνεδριο του κομματος, το οποιο θα πραγματοποιηθει στη Λευκωσια απο τις 16 μεχρι και της 19 Νοεμβριου.

Ο Γενικος Γραμματεας του κομματος, Δημητρης Χριστοφιας, τονισε οτι καθισταται αναγκαια η πορεια προς την Ευρωπη ενω την ορθοτητα της επιλογης θα κρινει το κομμα, εν καιρω το δεοντι, κατα τις ενταξιακες διαπραγματευσεις.

Ο κυριος Χριστοφιας αποκαλυψε οτι στο ψηφοδελτιο του κομματος θα υπαρχει χωρος και για προσωπικοτητες απο το μακαριακο κεντρο.

Αμεσως μετα τις βουλευτικες εκλογες σημειωσε ο κυριος Χρισοφιας, θα αρχισει διαλογος για τη συμπραξη των αντιπολευτικων δυναμεων για αλλαγη της εξουσιας.


Συναντηση με τον Επιτροπο Προεδριας για Ανθρωπιστικα Θεματα, Λεανδρο Ζαχαριαδη, ειχαν οι γονεις του απαχθεντος απο τις κατοχικες δυναμεις στρατιωτη, Γιωργου Καροτσακη, ο οποιος τεθηκε σημερα υπο οκταημερη κρατηση, υστερα απο αποφαση ψευδοδικαστηριου των κατεχομενων.

Ωστοσο, οι προσπαθειες της ειρηνευτικης δυναμης των Ηνωμενων Εθνων για απελευθερωση του, συνεχιζονται.

Την ωρα που οι γονεις του Εθνοφρουρου Γιωργου Καροτσακη αποχωρουσαν απογοητευμενοι απο το γραφειου του κυριου Ζαχαριαδη, ο εκπροσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσιαρλς Γκολκιν, επιβεβαιωνε τις πληροφοριες οτι οντως ο Καροτσακης οδηγηθηκε στο ψευδοδικαστηριο, το οποιο εξεδωσε εναντιον του διαταγμα οκταημερης κρατησης.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν στην Κυπρο σημερα.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 19 βαθμοι και η πιο χαμηλη 4, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 19 με 6, στην Λεμεσο δεν καταμετρηθηκε, στην Κερυνεια και την Παφο 19 με 8 και τελος στον Προδρομο 9 με 1.

Αυριο ο καιρος θα ειναι αιθριος με αραιες παροδικες νεφωσεις.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοανατολικοι ασθενεις 3 Μποφορ.

Η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανελθει στους 19 βαθμους.

Την Τεταρτη και την Πεμπτη θα εμφανιζονται παροδικα νεφωσεισπου ενδεχεται να δωσουν μερικες μεμονωμενες βροχες.

Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Monday, 13 November 1995 - 17:36:50