Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-10

Logos Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


'Εντονες ανησυχιες εκφραζουν τα Ηνωμενα Εθνη απο τις διας- τασεις που προσλαμβανουν οι εκδηλωσεις των μαθητων στην Νεκρη ζωνη, με διαβηματα τους προς την Κυπριακη Κυβερνηση και το κατοχ- ικο καθεστως.

Ο Αναπληρωτης κυβερνητικος εκπροσωπος, Σπυρος Αροτης χαρακτηρισε το διαβημα ως το πιο εντονο που εγινε ποτε στην Κυπριακη Κυβερνηση και επεσημανε οτι λογω των επεισοδιων, σε βαρος των Ειρηνευτων, υπαρχει κινδυνος καποια αποσπασματα της δυ- ναμης να εγκαταλειψουν την Κυπρο.

Ο κυριος Αροτης, χαρακτηρισε την κατασταση πολυ σοβαρη και επανελαβε εκκληση της Κυβερνησης για τερματισμο των εκδηλωσεων.

Ο κυριος Αροτης, ανεφερε οτι υπηρχαν ενδειξεις για απελευθερωση του Εθνοφρουρου μεχρι το μεσημερι, ομως οι εκδηλωσεις των μαθητων τις ανετρεψαν.

Απο την πλευρα του, το καθεστως Ντενκτας απειλησε οτι οι δυ- ναμεις του θα αρχισουν να πυροβολουν στο ψαχνο, οποιον Ελλη- νοκυπριο εισερχεται στην νεκρη ζωνη.

Εν τω μεταξυ, αντιπροσωποι της Ειρηνευτικης Δυναμης προκειται να επισκεφθουν αυριο τον απαχθεντα στρατιωτη στον χωρο κρατησης του σε φυλακες της κατεχομενης Λευκωσιας.


Τουρκοι μαθητες προκαλεσαν σοβαρα επεισοδια στην γραμμη αντιπαραταξης, ενω την ιδια ωρα Ελληνοκυπριοι μαθητες και μαθητριες συνεχιζαν για τεταρτη συνεχη μερα εκδηλωσεις διαμαρτυ- ριας για την κρατηση, απο τους Αττιλες, του Εθνοφρουρου Γιωργου Καροτσακη.

Ομαδες Τουρκων μαθητων, οι οποιοι ειχαν συγκεντρωθει στο τειχος του προμαχωνα Ροκκας, πετροβολουσαν τους διερχομενους στην περιοχη της Πυλης Παφου και στην Πλατεια Μαρκου Δρακου, ενω αλλες ομαδες εισηλθαν στην Νεκρη Ζωνη στην περιοχη του Αγιου Κασιανου.

Τους Τουρκους μαθητες, που κρατουσαν σημαιες του ψευδοκρατους και της Τουρκιας, απομακρυναν ψευδοαστυνομικοι, ενω ανδρες της Ειρηνευτικης Δυναμης, παρεμειναν αμετοχοι.

Οι Τουρκοι μαθητες εισηλθαν στην νεκρη ζωνη και συγκρουστηκαν με ανδρες της Ειρηνευτικης Δυναμης, που προσπαθησαν να τους διωξουν.

Στις προκλησεις των Τουρκων οι Ελληνοκυπριοι μαθητες απαντουσαν με τον Εθνικο 'Υμνο και πατριωτικα τραγουδια.

Η Αστυνομια ειχε παρει αυξημενα μετρα ασφαλειας σημερα, αποκ- λειοντας τον δρομο απο την περιοχη της Πυλης Παφου μεχρι το οδοφραγμα του Ληδρα Παλας, ενω στον 'Αγιο Κασσιανο η Αστυνομια ενισχυθηκε με ισχυρες δυναμεις της Μηχανοκινητης Μοναδας 'Αμεσης Δρασης.


Με ανακοινωση του το Παγκυπριο Αντικατοχικο Κινημα χαιρε- τιζει τις μαθητικες εκδηλωσεις για την απελευθερωση του εθνοφρουρου Γιωργου Καροτσακη που απηχθη και κρατειται απο τους αναδρους και βαρβαρους Αττιλες.

Το ΠΑΚ θεωρει τις αυθορμητες αυτες εκδηλωσεις των μαθητων πολυ συγκινητικες, ενθαρρυντικες και ελπιδοφορες, γιατι καταμαρτυρουν οτι η νεολαια μας ειναι εμποτισμενη με τις ιδιες αρχες και τα ιδια ιδανικα του πατριωτισμου, της ανθρωπινης αξιοπρεπειας και της ελευθεριας, με τις οποιες ηταν εμποτισμενες οι νεολαιες της Κυπρου σε ολους τους απελευθερωτικους αγωνες.

Τα 21 χρονια της κατοχης, συνεχιζει η ανακοινωση, εχουν αποδειξει οτι με την συμπεριφορα του ενδοτισμου και της δουλοπρεπειας, ελπιδα απελευθερωσης και σωτηριας δεν υπαρχει.

Το ΠΑΚ συγχαιρει καιε παινει την μαθητιωσα Νεολαια μας, η οποια καθημερινα διδει μαθηματα γνησιας Ελληνικοτητας και Πατριωτισμου σε ολους μας και ιδιαιτερα σε οσους προσπαθουν να την εκτροχ- ιασουν και να την αποπροσανατολισουν.


Με την συμμετοχη 52 συνολικα κρατων, αρχισαν στην πρωτευου- σα της Νεας Ζηλανδιας, 'Οκλαντ, οι εργασιες της Διασκεψης Κορυφης της Κοινοπολιτειας.

Προσφωνωντας την διασκεψη, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, ηγηρε το κυπριακο, τονιζοντας την αναγκη εφαρμογης των αρχων της κοινοπολιτειας και κατ'επεκτασην των Ηνωμενων Εθνων και στην Κυπρο.

Ο Προεδρος Κληριδης, εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην προταση του για αποστρατιωτικοποιηση, υπογραμμιζοντας, παραλληλα την υποχ- ρεωση του Συμβουλιου Ασφαλειας, να φροντισει για την εφαρμογη των ψηφισματων του.


Την ενισχυση του ρολου του Γενικου Εισαγγελεα με την υποστηριξη των κομματων, ωστε να διαδραματισει ισχυροτερο ρολο η γενικη εισαγγελεια, υποστηριξε σημερα το πρωι σε δηλωσεις, του ο προεδρευων της δημοκρατιας Αλεξης Γαλανος.

Με αφορμη τις εισηγησεις του Γενικου εισαγγελεα για διορισμο αυτεπαγγελτα, ποινικου ανακριτη απο τον ιδιο, ο κυριος Γαλανος υποστηριξε οτι στο ολο πλεγμα της εγκληματικοτητας και των προσπαθειων μας θα πρεπει, η Γενικη εισαγγελεια να διαδραματισει ισχυροτερο ρολο.

Απο την πλευρα του, ο υπουργος δικαιοσυνης Αλεκος Ευαγγελου, υποστηριξε οτι την αρμοδιοτητα να διοριζει ποινικο ανακριτη εχει το υπουργικο συμβουλιο ως συλλογικο οργανο.


Νομοσχεδιο το οποιο προνοει την τροποποιηση των κανονισμων των προαγωγων στην αστυνομια, ετσι ωστε αυτες να βασιζονται σε αδιαβλητες διαδικασιες και αντικειμενικα κριτηρια, προκειται να καταθεσει συντομα στη Βουλη ο υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας ταξεως.

Παρουσιαζοντας τον προυπολογισμο του Υπουργειου του, ο κυριος Ευαγγελου ειπε οτι για να επιτευχθουν οι στοχοι του, χρειαζεται συνολικα 73 εκατομυρια λιρες.

Το ποσο αυτο θα καλυψει αναμεσα σ'αλλα την αγορα ενος ακομα ελικοπτερου, την ανεγερση του δικαστικου μεγαρου Λευκωσιας, την ανεγερση νεων αστυνομικων σταθμων καθως και την ανανεωση του οπλισμου της αστυνομιας, τον οποιο ο αρχηγος της αστυνομιας χαρακτηρισε πεπαλαιωμενο.


Η Ελλαδα θα διεκδικησει τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004, εγινε χθες επισημα γνωστο μετα τη συναντηση του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, με τον προεδρο της Διεθνους Ολυμπιακης Επι- τροπης, Χουαν Αντονιο Σαμαρανγκ.

Μετα τη συναντηση, ο κυριος Παπανδρεου τονισε τη σημασια που εχει για την Ελλαδα, να γινουν νωρις οι Ολυμπιακοι αγωνες στην Αθηνα και δεσμευτηκε να στηριξει με ολα τα μεσα αυτη την προσπαθεια.

Απο την πλευρα του, ο κυριος Σαμαρανγκ, υποσχεθηκε να διαβι- βασει την επιθυμια του Πρωθυπουργου, στην εκτελεστικη επιτροπη της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης.


Και μια ματια στις καιρικες συνθηκες που επεκρατησαν στην Κυπρο σημερα.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 16 βαθμοι και η πιο χαμηλη 10, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 11, στην Λεμεσο 18 με 12, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 11 και τελος στον Προ- δρομο 5 με 2.

Αυριο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος και ψυχρος για την εποχη.

Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες κατευθυνσεις μετριοι, 3 εως 4 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και στις προσηνεμες περιοχες ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 16 βαθμους στο εσωτερικο και γυρω στους 18 βαθμους στα παραλια.

Την Κυριακη και τη Δευτερα ο καιρος θα ειναι αιθριος και η θερ- μοκρασια θα σημειωσει σταδιακα ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Friday, 10 November 1995 - 16:45:49