Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 95-11-09

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Κυριες και κυριοι χαιρετε.


** Οι μαθητες πραγματοποιησαν και σημερα στη γραμμη αντιπαραταξης μαχητικες εκδηλωσεις, αξιωνοντας την απελευθερωση, του κρατουμενου απο τους Αττιλες εθνοφρουρο, παρα τις παραινεσεις και συστασεις της επισημης πλευρας, οτι τετοιες εκδηλωσεις δυνα- τον να προκαλεσουν δυσχερειες στις προσπαθειες που καταβαλλει η Κυβερνηση.
** Οι μαθητες αρχισαν τις εκδηλωσεις τους με ειρηνικη συγ- κεντρωση στη γραμμη αντιπαραταξης και στη συνεχεια Τουρκοι στρα- τιωτες αρχισαν να τους προκαλουν λιθοβολωντας τους.

Οι μαθητες ανταπαντησαν ριχνοντας και αυτοι πετρες, ενω ανδρες της Ειρηνευτικης Δυναμης των Ηνωμενων Εθνων και Αστυνομικοι προσπαθουσαν να τους απομακρυνουν.

Οι μαθητες φωναζαν συνθηματα, οπως η Κυπρος ειναι Ελληνικη και Λευτερια - Επιστροφη.

Τις κινησεις των μαθητων παρακολουθουσε και ελικοπτερο της


ΟΥΝΦΙΣΥΠ.*
** Η Υπουργος Παιδειας Κλαιρη Αγγελιδου, απηυθυνε, σημερα, νεα θερμη εκκληση στους μαθητες να παραμεινουν στις ταξεις τους και να συνεχισουν απροσκοπτα τα μαθηματα τους.

Οποιαδηποτε αναταραχη, αναφερει η Υπουργος Παιδειας, οχι μονο δεν θα βοηθησει στην απελευθερωση του στρατιωτη Γιωργου Καροτ- σακη, αλλα δυνατο να προκαλεσει προβληματα ασφαλειας και οπωσδηποτε θα παρεμποδισει τις προσπαθειες που καταβαλλει η Κυ- βερνηση, για την αντιμετωπιση της ολης καταστασης.

Εκκληση προς τους μαθητες, να επιστρεψουν στα θρανια τους, εκα- ναν επισης, σημερα, τοσο ο Προεδρευων της Δημοκρατιας, Προεδρος της Βουλης, Αλεξης Γαλανος οσο και ο Υπουργος Αμυνης Κωστας Ηλιαδης.

Ο κυριος Γαλανος, καλεσε τους μαθητες να επιστρεψουν στα σχολεια τους, τονιζοντας οτι δεν υποβοηθουν με τον τροπο αυτο την πολιτικη ηγεσια, στην προσπαθεια της για απελευθερωση του στρα- τιωτη.

Ο Υπουργος Αμυνης, Κωστας Ηλιαδης διατυπωσε την διαφωνια του ως προς τις εκδηλωσεις, ενω σημειωσε, οτι δρομολογηθηκαν οι διαδι- κασιες για απελευθερωση του εθνοφρουρου.


** Τον δεκαεννιαχρονο εθνοφρουρο, επισκεφθηκαν, σημερα το πρωι, στον τοπο της κρατησης του στα κατεχομενα, εκπροσωποι των Ηνωμενων Εθνων, οι οποιοι και ανεφεραν ειναι καλα.

Ο αναπληρωτης ειδικος αντιπροσωπος του Γενικου Γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων στην Κυπρο, Γκουσταβ Φευσσελ, δηλωσε οτι τα Ηνωμενα Εθνη συνεχιζουν τις προσπαθειες τουε, για απελευθερωση του Γιωργου Καροτσακη και παρολο που ο κατοχικος στρατος δεν εδωσε οποιεσδηποτε ενδειξεις, ως προς τον χρονο απελευθερωσης, εξεφρασε την πεποιθηση οτι αυτο θα επιτευχθει συντομα.


** Η Αστυνομια εχει εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητο, για τον εντοπισμο και τη συλληψη των δραστων, της χθεσινοβραδινης δολο- φονιας του Μενελαου Αθηνη.

Ο Αθηνης, πυροβοληθηκε με αυτοματο οπλο ενω οδηγουσε το αυ- τοκινητο του κοντα σε φωτα τροχαιας στην οδο Αισωπου στη Λεμεσο και βρηκε ακαριαιο τον θανατο.

Η προσπαθεια της Αστυνομιας για διαλευκανση της υποθεσης, θεωρειται παρα πολυ δυσκολη, αφου, συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, η δολοφονια του Αθηνη, συνδεεται με προηγουμενες δολοφονιες, που διεπραχθησαν στο προσφατο παρελθον και ιδιαιτερα με εκεινες των Ανδρεα Χατζηβασιλη και Χαραλαμπου Ονησιφορου, καθως και με την αποπειρα δολοφονιας του Χαραλαμπου Αεροπορου.

Ο φονος του Αθηνη, φαινεται να αποτελει ξεκαθαρισμα λογαριασμων των ανθρωπων της νυκτας.


** Το θεμα της ισοτιμης αναγνωρισης απο την Ελληνικη Πολι- τεια, των πτυχιων που απονεμει το Πανεπιστημιο Κυπρου με αυτα των Πανεπιστημιων της Ελλαδας, θα ρυθμιστει και νομοθετικα απο τη Βουλη των Ελληνων.

Συμφωνα με δηλωσεις του Υπουργου Παιδειας της Ελλαδας Γεωργιου Παπανδρεου, το Υπουργειο του, προκειται να καταθεσει σχετικη διαταξη στη Βουλη στο πλαισιο της συζητησης για επικυρωση του Μνημονιου Συνεργασιας στην Παιδεια, μεταξυ Ελλαδας και Κυπρου.

Η Υπουργος Παιδειας και Πολιτισμου Κλαιρη Αγγελιδου, μιλωντας σε διασκεψη Τυπου, εξεφρασε την ικανοποιηση της για τις δηλωσεις του Ελληνα ομολογου της.

Ανεφερε επισης, οτι περα απο την καταθεση της σχετικης διαταξης, το θεμα ρυθμιζεται και απο την επικυρωση του Μνημονιου απο τη Βουλη των Ελληνων, το οποιο και περιεχει προνοια και για διαπανεπιστημιακη συνεργασια μεταξυ των δυο χωρων.


** Αισιο τελος ειχε η αεροπειρατια που εκδηλωθηκε τα ξημερωματα σε αεροσκαφος της Ολυμπιακης, το οποιο επεστρεφε στην Αθηνα απο την Μελβουρνη.

Ο δραστης, Μελακου Μακεμπεμπε απο την Αιθιοπια συνεληφθη και θα οδηγηθει στην Εισαγγελια.

Ο Αιθιοπας κρατουσε με την απειλη μαχαιριου ως ομηρο την αερο- συνοδο Σοφια Μαστελλη και οταν το αεροσκαφος προσγειωθηκε, εμπο- δισε τους εκατον δεκαοκτω επιβατες και τα εικοσιεννεα μελη του πληρωματος να κατεβουν.

Αμεσως ζητησε να μιλησει στους δημοσιογραφους οπως επισης και σε εκπροσωπο του γραφειου των Ηνωμενων Εθνων.

Γυρω στις πεντε και τριαντα ανδρες της ΕΚΑΜ πραγματοποιησαν ας- τραπιαια εφοδο στο αεροσκαφος και τον εξουδετερωσαν χωρις να υπαρξει τραυματισμος.

Συγκεκριμενα γυναικα αστυνομικος των ειδικων δυναμεων, εμφαν- ιζομενη ως δημοσιογραφος, κατορθωσε να τον αφοπλισει.


** Ο δολοφονος του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Γιτζχακ Ραμπιν, Γιγκαλ Αμιρ, ειχε οργανωτικη υποστηριξη και δεν φαινεται οτι ενηργησε μονος.

Αυτο προκυπτει απο τις νεες συλληψεις τις οποιες διενηργησαν οι αρχες του Ισραηλ, οπως επισης και απο την ανακαληψη οπλων στο σπιτι του δολοφονου.

'Οπως μετεδωσαν το Ισραηλινο ραδιοφωνο και το πρακτορειο ειδησεων Ιτιμ, εκπροσωπος της Αστυνομιας, ανακοινωσε στο δι- καστηριο του Τελ Αβιβ, οτι επειτα απο ερευνα στο σπιτι του Γιγκαλ Αμιρ βρεθηκε ολοκληρο οπλοστασιο, που περιλαμβανε αναμεσα σε αλλα, χειροβομβιδες, εκρηκτικα και πυροκροτητες.

Μεχρι στιγμης ο αριθμος των συλληφθεντων φανατικων εβραιων που συνδεονται με τη δολοφονια ανερχεται σε πεντε.


** Με την συμμετοχη δυο Ευρωπαιων εμπειρογνωμονων, πραγματοποιηθηκε σημερα στη Λευκωσια ευρεια συσκεψη με θεμα τη βια.

Στη συσκεψη που εγινε με την πρωτοβουλια του Κυπριακου Οργανσι- μου Αθλητισμου, αντηλλαγησαν αποψεις και εισηγησεις για τον τροπο περιορισμου της βιας στους αθλητικους χωρους.

Οι δυο Ευρωπαιοι εμπειρογνομωνες, επικεντρωθηκαν περισσοτερο στο συντονισμο δρασης των διαφορων φορεων για την καταπολεμηση της βιας και επεσημαναν την αναγκη, την υλοποιηση των αποφασιζο- μενων μετρων .Αναμεσα στα μετρα που εισηγηθηκαν, ειναι η δημιουργια ομαδων απο εθελοντες φιλαθλους με καθηκοντα περι- φρουρησης στα γηπεδα, τη χρηση βιντεοκαμερων για εντοπισμο των πρωταγωνιστων των επεισοδιων και την αυξηση των ποινων σε σωμα- τεια, παραγοντες και φιλαθλους.

Περαιτερω, εγινε εισηγηση για την καταργηση των συρματοπλεγ- ματων στα γηπεδα, με το αιτιολογικο, οτι προκαλουν τους φιλαθλους.


** Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου, αφου δουμε πρωτα τις σημερινες θερμοκρασιες.

Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 17 βαθμοι και η πιο χαμηλη 8, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 18 με 12, στην Λεμεσο 18 με 11, στην Κερυνεια και την Παφο 17 με 11 και τελος στον Προδρο- μο 4 με 1.

Αποψε ο καιρος θα ειναι μερικως συννεφιασμενος και θα πεσουν τοπικες βροχες και δυνατο να σημειωθουν μεμονωμενες καταιγιδες.

Στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους δυνατο να πεσει χιονι η χιονονερο.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις ως μετριοι, 3 ως 4 μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στο εσωτερικο στους 8 βαθμους και γυρω στους 10 βαθμους στα παραλια.

Αυριο τοπικες νεφωσεις δυνατο να δωσουν λιγες βροχες και πιθανο λιγα χιονια η χιονονερο στις ψηλοτερες κορυφες του Τροοδους.

Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ως δυτικοι μετριοι, 4 μποφορ το πρωι και δυνατοι 5 ως 6 μποφορ το απογευμα.

Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και το απογευμα τοπικα κυματωδης.

Η θερμοκρασια θα ανελθει γυρω στους 17 βαθμους.

Το Σαββατοκυριακο ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος.

Η θερμοκρασια την Κυριακη θα σημειωσει μικρη ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.00 run on Friday, 10 November 1995 - 17:04:07