Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 8/02/2007

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο με την Τράπεζα Κύπρου να παρουσιάζει τα οικονομικά της αποτελέσματα και τη Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα να ανακοινώνει νομικά μέτρα εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητηθεί από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναξιολόγηση της πορείας σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Wu Bangguo, η στάση της Αστυνομίας έναντι των ατόμων που συλλαμβάνονται για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τα χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Δικαστικές θύελλες στο τραπεζικό μέτωπο'', γράφει ότι θυελλώδεις εξελίξεις σημειώθηκαν χθες στο τραπεζικό μέτωπο, αφού ενώ η Τράπεζα Κύπρου παρουσίαζε τα οικονομικά της αποτελέσματα, σημειώνοντας ρεκόρ κερδών όλων των εποχών, η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε νομικά μέτρα εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς. Γράφει, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατέληξαν χθες στην κοινή διαπίστωση και θέση ότι ο χρόνος εργάζεται ολοένα και περισσότερο σε βάρος της λύσης του Κυπριακού και για αυτό καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ασκήσουν την επιρροή τους για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Τραπεζικό ραντεβού στα δικαστήρια'', γράφει ότι εντείνεται όλο και περισσότερο ο πόλεμος μεταξύ της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, αφού στο δικαστήριο έκλεισε ραντεβού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος στον Πρόεδρο της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, λύνοντας και την απορία για το αν και πότε θα συναντηθούν τετ α τετ. Γράφει, επίσης, ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η κερδοφορία του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2006, σημειώνοντας μία αύξηση ρεκόρ για τα τραπεζικά δεδομένα, αφού τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 183 εκατομμύρια λίρες, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 153%.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Εξευτέλισαν κόσμο μετά από αλκοτέστ'', γράφει ότι "ακραίες ενέργειες'' από πλευράς της Αστυνομίας, οι οποίες προφανώς έφτασαν υπό τη μορφή παραπόνων στο αφτί του Γενικού Εισαγγελέα, φαίνεται ότι τον ώθησαν να αντιδράσει στην κράτηση οδηγών, που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, σε αστυνομικά κελιά και όχι μόνο. Γράφει, επίσης, ότι στις 5 Οκτωβρίου 1999 συνομολογήθηκε η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Crest και την τότε κυπριακή κυβέρνηση, με κύριο στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Συρία, σημειώνοντας ότι η εφημερίδα αποκάλυψε αυτό το έγγραφο ένα χρόνο μετά με την παράθεση ντοκουμέντων.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ενα δισ. ευρώ για επενδύσεις στο εξωτερικό'', γράφει ότι με ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην τσέπη και 317 εκατομμύρια ευρώ κέρδη για το 2006, η Τράπεζα Κύπρου επεκτείνεται στην Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, και σχεδιάζει επενδύσεις και εξαγορές τραπεζών, με στόχο την επέκταση του δικτύου και της κερδοφορίας της. Γράφει, επίσης, ότι τελικά αναβάλλεται χωρίς μέχρι στιγμής καθορισμό νέας ημερομηνίας η επίσκεψη τεχνοκρατών/εμπειρογνωμόνων από τις Διευθύνσεις των Μεταφορών και της Διεύρυνσης των ανάλογων Επιτροπών της ΕΕ στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, λόγω των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Πράσινο για ΟΝΕ από χθες'', γράφει ότι το πιο σημαντικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη έκανε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ζητήσουν από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκτακτη επαναξιολόγηση της πορείας σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι πρόσφυγες, στη γη των οποίων θα δημιουργηθεί ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στα κατεχόμενα, κινούνται νομικά, ώστε να σταματήσουν τις εργασίες ξένης εταιρείας για εγκατάσταση των μονάδων της, αφού καταπατείται η περιουσία τους.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Μια Κύπρος ενωμένη'', γράφει ότι σαν ''μεγάλο φίλο της Κίνας'' καλωσόρισε και προσφώνησε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Wu Bangguo, με πρόσκληση του οποίου βρίσκεται στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον κ. Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφθηκε χθες το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων φοιτητών πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους, χωρίς αυτό να σημαίνει υποτίμηση οποιωνδήποτε άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Χρέη βάζουν τα αφεντικά του ποδοσφαίρου στο εδώλιο'', γράφει ότι πρόεδροι κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων σέρνονται στα δικαστήρια επειδή δεν πλήρωσαν εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για τους παίκτες τους. Γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη, έχει επισήμως διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 8 February 2007 - 15:19:04 UTC