Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/1/2007

Η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση της Marfin Popular Bank, η εκμετάλλευση των ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και η αντίδραση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην υπογραφή σχετικών συμφωνιών, τα στοιχεία για τους Ε/Κ που επισκέπτονται καζίνα στα κατεχόμενα, η χρήση του αεροδρομίου Λευκωσίας από τις ΗΠΑ, η ανακοίνωση ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξουν περικοπές στην παροχή νερού σε οικίες, και οι προεδρικές εκλογές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ο Ταλάτ απειλεί για τα πετρέλαια'', γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αντιδρώντας έντονα στην υπογραφή συμφωνιών από την Κυπριακή Δημοκρατία με γειτονικές χώρες για την εκμετάλλευση των ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, προέβη σε γραπτές προειδοποιήσεις προς τις κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Γράφει, επίσης, ότι ξαφνικά οι Κυπριακές Αερογραμμές μπαίνουν στην κερδοφορία, ενώ 80 πιλότοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η μονομερής κατάργηση της συλλογικής τους σύμβασης και να τους επιστραφούν όλα τα χρήματα που τους απέκοψε η εταιρεία.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Δικαιώθηκε η Marfin'', γράφει ότι χωρίς εκπλήξεις ήταν η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς κατά την τριήμερη ακροαματική διαδικασία όλα έδειχναν προς την κατεύθυνση της δικαίωσης της Marfin. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης αποκάλυψε χθες ότι όλες οι ενδείξεις από τις μέχρι τώρα έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην οικονομική ζώνη της Κύπρου είναι ενθαρρυντικές, ενώ η Βουλή, με εναρμονιστικό νόμο που ψήφισε χθες, εισήγαγε μηχανισμό που επιτρέπει τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω'', γράφει ότι το Ανώτατο επιχείρησε χθες να κλείσει μία πόρτα που είχαν αφήσει ανοικτή οι κυπριακές νομοθεσίες, αυτήν της ευρύτητας των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά στην προσπάθειά του αυτή άνοιξε πολλά άλλα μέτωπα, με αποτέλεσμα το σκηνικό στον τραπεζικό τομέα να μπλέκεται ακόμη περισσότερο. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους διαπίστωσε αδικαιολόγητες και ανεξέλεγκτες απουσίες μελών του προσωπικού στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και προειδοποίησε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ανω κάτω η κεφαλαιαγορά'', γράφει ότι τα πάνω κάτω έφερε το Ανώτατο Δικαστήριο με τη χθεσινή απόφασή του για ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έκρινε ως μη νομότυπη την πρόταση της Marfin για εξαγορά των τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς, και έτσι η Marfin προωθεί σήμερα τις προτάσεις εξαγοράς των δύο τραπεζών και δηλώνει έτοιμη να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Γράφει, επίσης, ότι νέο Πρόεδρο έχει από χθες η ΟΕΛΜΕΚ, τον Γιώργο Σκαλιά, ενώ πικραμένος αποχωρεί από το αξίωμα ο Ιάκωβος Ιακώβου, ο οποίος κατηγορεί τις οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για αθέτηση συμφωνηθέντων και για ''κτυπήματα κάτω από τη μέση''.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Γόρδιος δεσμός στο ΧΑΚ'', γράφει ότι η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν λύνει το πρόβλημα, αφού είναι πλέον φανερό ότι ο γόρδιος δεσμός στον οποίο έχουν περιπλεχθεί οι τράπεζες Μαρφίν Λαϊκή, Κύπρου και Πειραιώς δύσκολα θα λυθεί και όχι τόσο σύντομα. Γράφει, επίσης, ότι σε χέρια ιδιωτών περνά, σύμφωνα με εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων, η ασφάλεια των αεροδρομίων, με την Αστυνομία να αναλαμβάνει νέο ρόλο στους νευραλγικούς αυτούς χώρους, αφού γίνεται εισήγηση ο έλεγχος αποσκευών και επιβατών να γίνεται από ιδιώτες αστυνομικούς και η τήρηση της τάξης και ο έλεγχος διαβατηρίων να γίνεται από την Αστυνομία.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Στοιχεία τζογαδόρων'', γράφει ότι επισκέπτες των καζίνων στα κατεχόμενα είναι κυρίως Τούρκοι, Ε/Κ και Ισραηλίτες, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ανώτερη λειτουργός του ΚΟΤ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, και ότι πέραν των 1.000 Ε/Κ επισκέπτονται τα καζίνα καθημερινώς, ενώ στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το ποσό που ξόδεψαν υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια λίρες. Γράφει, επίσης, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απολογήθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα για το φραστικό του λάθος με την αναφορά σε ''δύο χώρες'' στην Κύπρο κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Οικίες απαλλάσσονται από νέες περικοπές νερού'', γράφει ότι οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εμπορίου ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξουν περικοπές στην παροχή νερού σε οικίες, αλλά οι γεωργοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, αφού δεν θα δοθεί νερό για άρδευση καλλιεργειών. Γράφει, επίσης, ότι 62χρονος που συνελήφθη για ασέλγεια εις βάρος ανήλικων αγοριών παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι κακοποιούσε τα περισσότερα από τα οκτώ του θύματα για τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Αφετηρία της υποψηφιότητας'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ψύχραιμος παίκτης της πολιτικής σκακιέρας, δεν παρασύρεται από την πίεση των ημερών και των κομμάτων όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές και αρχίζει σιγά-σιγά και προγραμματισμένα να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του, με πρώτη κίνηση την έναρξη της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου της τετραετίας. Γράφει, επίσης, ότι δεν αποφεύγεται η ''μάχη των μαχών'' μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ελένης Θεοχάρους για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Στο αεροδρόμιο Λευκωσίας τα φέρετρα των Αμερικανών!'', γράφει ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αεροδρόμιο Λευκωσίας, που υποτίθεται είναι υπό την ''κηδεμονία'' των Ηνωμένων Εθνών, έχει μετατραπεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο αφού, μεταξύ άλλων, μεταφέρονται εκεί οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ, και διερωτάται μήπως χρησιμοποιείται και σαν βάση για τις περιβόητες πτήσεις της CIA. Γράφει, επίσης, ότι μετά την από καιρού υποτονική λειτουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την ουσιαστική ανυπαρξία του, η ελληνική κυβέρνηση οδεύει και προς την επίσημη κατάργησή του.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Πρόσκληση Κύπρου για θαλάσσια εξερεύνηση για πετρέλαιο'', γράφει ότι η Κύπρος έκανε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εκμετάλλευση των πιθανών θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την ταυτόχρονη δημοσίευση κατά τις επόμενες ημέρες στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης και την Επίσημη Εκδοση της ΕΕ της πρόσκλησης σε εταιρείες πετρελαιοειδών. Γράφει, επίσης, ότι ο κρατικός τομέας της υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προγραμματίζουν 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 26 January 2007 - 15:19:06 UTC