Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/1/2007

Η κάθοδος αύριο των αφεντικών των Τραπεζών Πειραιώς και Μαρφίν στην Κύπρο, η εκλογή του Γιώργου Κολοκασίδη στο αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, οι προεδρικές εκλογές του 2008 και οι προθέσεις των κομμάτων, καθώς και η υιοθέτηση σήμερα στις Βρυξέλλες του κειμένου συμπερασμάτων για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σοκ στο ΑΚΕΛ» γράφει ότι αν η έκπληξη της εκλογής του Γιώργου Κολοκασίδη στο αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ αποτελεί ηχηρό χαστούκι για τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Μάριο Καρογιάν, αφού ερμηνεύεται από όλους στο κόμμα και ως έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους αριθμού στελεχών για τους δύο ηγέτες για διαφορετικούς λόγους, στο ΑΚΕΛ έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό η ανάδειξη ενός στελέχους με αντιομοσπονδιακές πεποιθήσεις και ακραίες θέσεις στο Κυπριακό στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα του ΔΗΚΟ που συνεπάγεται και συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι οι Μαρωνίτες αντιδρούν στην πρόθεση του Υπουργείου Αμυνας για κατάταξη των θρησκευτικών ομάδων στην Εθνική Φρουρά.

«Το Θάρρος» με τίτλο «Αστυνομικοί προκλητικά κυκλοφορούν με άγραφα ΙΧ» γράφει ότι προκλητική και σκανδαλώδη ανοχή συνεχίζει να επιδεικνύει το κράτος και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές στην παρανομία χιλιάδων επιτήδειων, μεταξύ των οποίων και μέλη της αστυνομίας και της δημόσιας υπηρεσίας, να κατέχουν και να κυκλοφορούν επιδεικτικά στους δρόμους με άγραφα ΙΧ που φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας άλλων χωρών ή ακόμη και χωρίς πινακίδες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε αισιοδοξία για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως κυπριακού παραδοσιακού προϊόντος, παρά τους κινδύνους που φαίνονται αυτή τη στιγμή από Βουλγαρία, Τουρκία, Λίβανο και Δανία.

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδο του θέμα με τίτλο «Σε τροχιά εκλογών ο Τάσσος» γράφει ότι μπορεί δημοσίως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να δηλώνει ότι δεν ασχολείται και δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές του 2008, η όλη του δραστηριότητα όμως αλλά και οι θέσεις που αναπτύσσει για τις εξελίξεις του Κυπριακού αποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος έχει ήδη βάλει πλώρη για μια δεύτερη θητεία. Προσθέτει ότι ζήτησε απολογισμό και σχέδιο δράσης για να υλοποιηθεί πλήρως το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Σε άλλο του θέμα ο «Π» γράφει ότι στα χέρια του Eurocontrol ανέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης για ανεξαρτητοποίηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μονομαχία» γράφει ότι πόλεμος εντυπώσεων αλλά και εξελίξεων στο τραπεζικό πεδίο αρχίζει από αύριο στην Κύπρο, αφού τα αφεντικά των Τραπεζών Πειραιώς και Μαρφίν έρχονται ταυτόχρονα στο νησί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους με ένα όμως κοινό παρονομαστή, την εξασφάλιση συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι φορτηγά αυτοκίνητα θα γεμίσει σήμερα το λιμάνι τα οποία θα αρχίσουν την προσπάθεια μεταφοράς όλων των εισαγωγών που παραμένουν σε κοντέινερ από την περασμένη Δευτέρα λόγω της απεργίας των φορτηγατζήδων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εχουν άσους στο μανίκι» γράφει ότι σε σίριαλ απρόβλεπτων επεισοδίων και διάρκειας έως δυόμισι μηνών φαίνεται ότι εξελίσσεται ο πόλεμος στο δίπολο Marfin Popular Bank Πειραιώς, ενώ το δικό της ρόλο στις εξελίξεις παίζει και η Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα υιοθετήσουν χωρίς συζήτηση κείμενο συμπερασμάτων που αποφασίστηκε το Δεκέμβριο και αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως όσοι επιθυμούν επανένωση της Κύπρου θα πρέπει μαζί με την κυβέρνηση να αναζητήσουν τρόπους ανάπτυξης κοινών οικονομικών και άλλων συμφερόντων των δύο κοινοτήτων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αναμπουμπούλα στο ΔΗΣΥ» γράφει ότι κάτω από το χαλί τις προεδρολογίας προσπαθεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ να κρύψει τις εσωκομματικές τριβές και κόντρες. Από τη μια, ο ΔΗΣΥ δηλώνει ότι θα κάνει τις επιλογές του για τις προεδρικές εκλογές μετά το συνέδριο του Μαρτίου, και από την άλλη χρίζει πιθανό υποψήφιο και μάλιστα με πιθανότητα να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή, τον Ιωάννη Κασουλίδη. Αλλού γράφει ότι κοινή πρόταση προς την ΕΕ για στήριξη των χωρών που πλήττονται από την ανομβρία, αποφάσισαν να αποστείλουν ύστερα από εισήγηση της Κύπρου, οι υπουργοί Γεωργίας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 22 January 2007 - 15:19:05 UTC