Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/1/2007

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την πρόταση της Marfin Popular Bank για εξαγορά των τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε το ΚΥΠΕ για τους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Κύπρο, η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών και οι συνέπειές της στην οικονομία είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Κόκκινο στο Βγενόπουλο» αναφέρει πως φρένο στις προθέσεις της Marfin να εξαγοράσει τις Τράπεζες Κύπρου και Πειραιώς έβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποφασίζοντας ότι ισχύει μόνο η Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της Marfin. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οριστικά το διήμερο 16-17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΣΥ και στις 18 Μαρτίου η παγκύπρια εκλογική συνέλευση, από την οποία θα εκλεγεί η ανώτατη ηγεσία του κόμματος, ενώ τα επαρχιακά συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πυρ ομαδόν κατά Μαρφίν» γράφει πως καμπάνα δέκα χιλιάδων λιρών επέβαλε χθες η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προς τη Marfin Popular Bank, καλώντας την μάλιστα να ανακαλέσει τις δημόσιες προτάσεις για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Υπουργού Αμυνας Νίκου Συμεωνίδη, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες βράδυ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «54 ημέρες μαχών στα χαρακώματα» πως τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς και Marfin Popular Bank μετά τη χθεσινή, ανακουφιστική για τις δυο πρώτες, απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εποπτική Αρχή ακύρωσε τις δημόσιες προτάσεις εξαγοράς της Marfin Popular προς τις δυο άλλες τράπεζες επιβάλλοντας της πρόστιμο 10,000 λιρών για παράβαση του κανονισμού 21. Αλλού γράφει πως πεντακόσια εκατομμύρια λίρες είναι το ποσό που οφείλεται σε Τ/Κ, των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν από το κράτος για κατασκευή προσφυγικών συνοικισμών, δρόμων και άλλων έργων κοινής ωφελείας.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Εκατοστάλιρα για τροχαίες παραβάσεις» αναφέρει πως εξώδικα πρόστιμα που θα καίνε τους παραβάτες τροχαίας καλείται να εγκρίνει η Βουλή μετά από εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Αλλού αναφέρει πως με δυο υπαλλακτικές προτάσεις για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, η κυπριακή κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει ότι με την αποσυναρμολόγηση της γέφυρας έκανε αυτό που της αναλογούσε στο συγκεκριμένο θέμα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κόκκινο στον Βγενόπουλο» πως αλλαγή σκηνικού και προσωρινό, τουλάχιστον, προβάδισμα στην Τράπεζα Πειραιώς και «πίστωση χρόνου» στην Τράπεζα Κύπρου για να σχεδιάσει τις δικές της κινήσεις, έδωσαν οι χθεσινές εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η Marfin Popular Bank δεν μπορεί να προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις για εξαγορά των τραπεζών Κύπρου και Πειραιώς, διότι αυτό αντίκειται στον κανονισμό 21 (1) του νόμου. Αλλού αναφέρει πως δέκα και πλέον χώρες παρασκευάζουν αυτή τη στιγμή χαλούμι και προχωρούν σε εξαγωγές. «Η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει, αλλά δεν κάνει τίποτα για να το αποτρέψει».

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Να μην αλωθούν οι τράπεζες» γράφει πως μετά την προχθεσινή ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στις δραματικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και την υπογράμμιση εκ μέρους της ανάγκης ο τραπεζικός τομέας στην ημικατεχόμενη Κύπρο να στηριχθεί από την πολιτεία και την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, χθες και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων μίλησαν κριτικά για τα τεκταινόμενα. Αλλού αναφέρει πως κοινή είναι η επιθυμία των κομμάτων να εκπροσωπούνται στη Βουλή για διάνοιξη της οδού Λήδρας, καθώς και άλλων διόδων, ωστόσο ο ΔΗΣΥ διαφωνεί και πάλι με τον τρόπο χειρισμού του θέματος, αφού επιμένει σε μια συνάντηση κορυφής Τάσσου Ταλάτ.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η απεργία των οδηγών θα ακρωτηριάσει την οικονομία» πως οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν χθες πως κινδυνεύουν να χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες λόγω της απεργίας των οδηγών φορτηγών, με τους εργολάβους να προειδοποιούν ότι μπορεί να απολυθούν χιλιάδες οικοδόμοι εντός των ημερών λόγω της απεργίας. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι φιλοδοξίες της Κύπρου για υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 2008 συμβαδίζουν με την οικονομία, η κατάσταση της οποίας είναι καλύτερη από ότι αναμένετο, και με την πτώση του οικονομικού ελλείμματος.

Η εβδομαδιαία Financial Mirror γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξένα συμφέροντα στην Τράπεζα Κύπρου;» πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται σε καλή πορεία εν μέσω δημοσιευμάτων ότι στο Χρηματιστήριο έχουν προσελκυστεί νέοι επίδοξοι επενδυτές, υπό το φως του πρόσφατου ενδιαφέροντος για αγορά της τράπεζας. Αλλού αναφέρει πως σε αναθεώρηση των στόχων της για τα μεγέθη της επόμενης τριετίας προέβη η Marfin Popular Bank, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch. Συγκεκριμένα, η τράπεζα προχωρά σε αρνητική αναθεώρηση των επίπεδων κερδών για το 2007 και σε ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη των ετών 2008 και 2009.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 17 January 2007 - 15:19:05 UTC