Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/1/2007

Ο τραπεζικός πόλεμος που ξέσπασε με πρωταγωνιστές την Marfin Popular Bank και την Τράπεζα Πειραιώς κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα τα οποία προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, η δήλωση Βρετανού Υφυπουργού για το θέμα των απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, η απόφαση του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις σχετικά με την οδό Λήδρας, η επίσκεψη του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου στην Κύπρο καθώς και θέματα που αφορούν προβλήματα στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τις εξελίξεις στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πόλεμος ανελέητος» γράφει ότι άνω - κάτω έγινε ο τραπεζικός τομέας σε Ελλάδα και Κύπρο μετά την εκδηλωθείσα πρόθεση της Marfin Popular Bank να υποβάλει πρόταση για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς και τη σχεδόν ταυτόχρονη εξαγγελία της Πειραιώς ότι υποβάλλει πρόταση για εξαγορά της Marfin Popular Bank. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και το πρόβλημα που παρατηρείται με τους φακέλους των ασθενών στο Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και το γεγονός ότι σε πολλά εξεταστήρια δεν υπάρχουν κουρτίνες.

«Η Μάχη» με τίτλο «Παζαρέματα» γράφει ότι το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε χθες την πρόταση της Marfin Popular Bank για εξαγορά ποσοστού της έως 100% με το αιτιολογικό ότι «στερείται σοβαρότητας» και το τίμημα δεν αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες της τράπεζας. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, εγκαινιάζοντας τα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως στη Λευκωσία δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα από την οποία δέχεται τα περισσότερα παράπονα. Πρόσθεσε ότι παράπονα δέχεται και από Τ/Κ που κυρίως διαμένουν στο εξωτερικό, ζητώντας να μπορούν να προσφεύγουν στη μητρική τους γλώσσα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν κάνει πίσω ο Βγενόπουλος» γράφει ότι ο ανοικτός πόλεμος των τραπεζιτών, της Marfin Popular Bank από την μια και της Πειραιώς κατά κύριο λόγο από την άλλη, που ξεκίνησε προχθές το απόγευμα και εντάθηκε χθες με την υποβολή προτάσεων εξαγοράς, θα έχει συνέχεια. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως όσοι επιθυμούν αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, πιέζουν για συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πόλεμος εξαγοράς τραπεζών» γράφει ότι σε πόλεμο επικράτησης μέσω εξαγορών έχουν επιδοθεί οι μεγαλοτραπεζίτες Ανδρέας Βγενόπουλος και Μιχάλης Σάλλας, με επίκεντρο πρόθεση της Marfin Popular Bank να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου. Προσθέτει ότι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πει την τελευταία λέξη, ενώ οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την έξοδο από το ΧΑΚ και ΧΑΑ των μετοχών των πέντε τραπεζών που εμπλέκονται, οι οποίες θα επανενταχθούν τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι η επίθεση με ρουκέτα κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα οδήγησε στη λήψη αυξημένων μέτρων και στη Λευκωσία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ξέσπασε ο πόλεμος» γράφει ότι άναψε για τα καλά η μάχη Marfin Popular Bank και Πειραιώς και ο τραπεζικός χώρος σε Ελλάδα και Κύπρο θυμίζει εμπόλεμη περιοχή, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και αλληλοκατηγορίες που περιστρέφονται για το ποιος έχει νομικά τη δυνατότητα να υποβάλει δημόσια πρόταση εξαγοράς του άλλου. Αλλού γράφει ότι ύστερα από διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων επαναρχίζουν οι εκταφές στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού λειψάνων Ε/Κ και Τ/Κ αγνοουμένων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Απαγκίστρωση - Αποστρατικοποίηση» γράφει σήμερα ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει το άνοιγμα της οδού Λήδρας και εμμένει στην αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας με έμφαση στο ζήτημα της απαγκίστρωσης, της αποστρατικοποίησης και της αποναρκοθέτησης, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, παρουσιάζοντας την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, το κόμμα θα αποφασίσει για τις προεδρικές εκλογές του 2008, φέτος το καλοκαίρι.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Μάχη των τραπεζών» γράφει ότι ο τραπεζικός κόσμος σε Ελλάδα και Κύπρο αναστατώθηκε χθες όταν η Τράπεζα Πειραιώς και η Marfin Popular Bank ξεκίνησαν μάχη για να εξαγοράσουν η μια την άλλη, με την Τράπεζα Κύπρου να βρίσκεται εν μέσω της μάχης αυτής. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Τζεφ Χουν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Μάθε» με τίτλο «Μου ρίχθηκε ο αξιωματικός μου» γράφει ότι σύμφωνα με μαρτυρία πρώην εθνοφρουρού, Κύπριος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς συμπεριφέρεται στους στρατιώτες του ως ένας σύγχρονος σάτυρος. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι από το 1994 που τέθηκε θέμα για ανάθεση της Μαρίνας Λάρνακας σε στρατηγικό επενδυτή, τα σκάφη βρίσκονται στο έλεος των κλεφτών, αφού δεν παρέχεται καμία ασφάλεια στο χώρο της Μαρίνας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 13 January 2007 - 15:19:04 UTC