Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 4/1/2007

Η μη ανταπόκριση της τ/κ πλευράς σε πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο με στόχο το άνοιγμα της Οδού Λήδρας, η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης στις ελεύθερες περιοχές των Τουρκοβούλγαρων εποίκων μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, οι προσπάθειες του κατοχικού καθεστώς να εμφανίσει τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ως αξιόπιστη και η προκήρυξη των προσφορών για την ανόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ερχονται οι Τουρκοβούλγαροι'' γράφει ότι ανεμπόδιστα πλέον μπορούν οι Τουρκοβούλγαροι έποικοι που ζουν στα κατεχόμενα να διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007. Αλλού γράφει ότι όπως μετέδωσε χθες το ΡΙΚ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες, ο τουρκικός κατοχικός στρατός κατασκεύασε σήραγγα στο σημείο που ήταν η γέφυρα για να μπορούν οι Τούρκοι στρατιώτες να διασταυρώνουν τη Λήδρας υπογείως, ώστε να μεταβαίνουν στις διάφορες σκοπιές στην εντός των τειχών Λευκωσία.

''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ε/Κ δικηγόροι υποβοηθούν το ψευδοκράτος'' γράφει ότι σύμφωνα με καταγγελίες Ε/Κ δικηγόροι παροτρύνουν ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος, μέσω Τ/Κ συναδέλφων τους, για να διεκδικήσουν δήθεν τα δικαιώματα τους. Η ''Μ'' επικαλείται πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες το ψευδοκράτος, στην προσπάθεια του να εμφανιστεί ως αξιόπιστη η λεγόμενη επιτροπή, έχει ήδη επιδώσει υπό μορφή αποζημίωσης διάφορα χρηματικά ποσά σε τουλάχιστον τέσσερις Ε/Κ. Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Μάρκος Κυπριανού την κατάσταση των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κύπρο.

Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ανοίγουν πύλες για Τουρκοβούλγαρους'' ότι η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2007 δίδει αυτομάτως τη δυνατότητα σε 2.000 περίπου Βούλγαρους, οι οποίοι ήρθαν παράνομα και εγκαταστάθηκαν εδώ και χρόνια στις κατεχόμενες περιοχές, να εισέρχονται χωρίς προβλήματα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και να αναζητήσουν ακόμη και εργασία. Αλλού γράφει ότι σταδιακά και σε βάθος χρόνου θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

''Η Σημερινή'' γράφει υπό τον κύριο τίτλο ''Προσφορές για ανόρυξη πετρελαίου'', ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη προσφορών για την ανόρυξη πετρελαίου και ότι η περίοδος κατάθεσης προσφορών θα διαρκέσει πέντε μήνες και θα τελειώσει στις 16 ερχόμενου Ιουλίου. Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση αξιωματούχου του Υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος ανέφερε πως το γεγονός ότι τα κοιτάσματα πιθανόν να βρίσκονται σε μεγάλο βάθος περιορίζει τον αριθμό των εταιρειών που μπορούν να αναλάβουν το έργο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εγκαινίασε την έκθεση φωτορεπορτάζ 2005 - 2006, την οποία διοργανώνουν στην Πύλη Αμμοχώστου οι Κύπριοι φωτοειδησεογράφοι.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Λευκός συναγερμός'' γράφει ότι ''ουδέν συγκεκριμένο και αποτελεσματικό βρίσκεται σε εξέλιξη για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, παρόλες τις φραστικές διακηρύξεις των τελευταίων ημερών''. Προσθέτει ότι ''ακόμη και οι γενικόλογες διακηρύξεις που ακούγονται δεν βασίζονται σε καμιά μελέτη ούτε καν σε εμπειρίες άλλων χωρών''. Αλλού γράφει ότι κλείνει σιγά - σιγά τον κύκλο της η ιογενής γαστρεντερίτιδα, η οποία ταλαιπώρησε δεκάδες Κύπριους τους τελευταίους δύο μήνες και τη θέση της παίρνουν τώρα οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή τα ιογενή γριπώδη σύνδρομα.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καμιά ανταπόκριση'' γράφει ότι καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από τ/κ πλευράς στην πρόταση - πρόκληση για διάλογο, που απηύθυνε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης, με στόχο τη διάνοιξη της Οδού Λήδρας. Προσθέτει ότι καθώς σήμερα αναμένεται ν΄ αρχίσει η αποσυναρμολόγηση της γέφυρας, η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της διαμήνυσε ότι η απομάκρυνση της γέφυρας και μόνο δεν είναι αρκετή προϋπόθεση για την ασφαλή διέλευση των πολιτών. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν αύριο Παρασκευή οι εργασίες του 15ου συνεδρίου της ΕΔΟΝ κάτω από το σύνθημα ''Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο''.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το 2007 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά'' γράφει ότι η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες πως αυτός ο χρόνος προορίζεται να είναι ο πιο ζεστός όλων των εποχών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν θα αποδεχθεί την αίτηση τεσσάρων Τ/Κ αδελφών για αποζημίωση και επιστροφή της περιουσίας τους που βρίσκεται στη Λεμεσό.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 4 January 2007 - 15:19:04 UTC