Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/12/2006

Η σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ και η αναμενόμενη συζήτηση για το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, οι δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, και η αναμενόμενη υποβολή πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς την Τράπεζα Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Καταγγελίες σοκ για το Νοσοκομείο» γράφει πως το ποτήρι ξεχείλισε, η υπομονή ξεπέρασε τα όριά της και πλέον δεν υπάρχει τρόπος για να συγκρατήσει κάποιος τους απογοητευμένους και πικραμένους νοσηλευτές του δημόσιου τομέα και κυρίως εκείνους που εργάζονται στο νέο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Ο Πρόεδρος του κλάδου Γιώργος Φλουρέντζος δήλωσε πως το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας μοιάζει με αφρούρητο κτίριο, στο οποίο όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για έξαρση γαστρεντερίτιδας και καλεί το κοινό να λάβει μέτρα προφύλαξης.

«H Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με νάρκες τοξικών γέμισε το Βασιλικό» γράφει πως χωρίς καμία έγκριση ή άδεια θάβονται τα τοξικά υπολείμματα και τα άλλα υλικά από τη διάλυση των Χημικών Βιομηχανικών στην περιοχή Βασιλικού, αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Χρύσης Πρέντζας. Αλλού αναφέρει πως ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζεφ Χουν απέρριψε σαν επιζήμια και προσβλητική για τη Βρετανία την εκδοχή ότι αυτή βολεύεται με το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Τεστ, προϊόν κλοπής αγόρασε το Παιδείας» αναφέρει πως έρευνα διενεργεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να διαπιστωθεί πώς κατέληξε να αγοράσει ηλεκτρονικό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στην τιμή των πεντακοσίων χιλιάδων λιρών, το οποίο, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Ελλάδας, αποτελεί προϊόν κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και έχει απαγορευτεί η διακίνησή του. Αλλού αναφέρει πως η συνέχιση των τουρκικών διαπραγματεύσεων είναι μια από τις προτεραιότητες της επερχόμενης γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ από την 2η Ιανουαρίου 2007, στο πλαίσιο των αποφάσεων που υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα οι 25.

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προθέρμανση ενόψει προεδρικών εκλογών» πως προθέρμανση, ενόψει της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης μίλησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως καθοριστική είναι η σημερινή συνεδρία των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, σε σχέση με τις μεθοδεύσεις για άνοιγμα τεσσάρων κεφαλαίων της Τουρκίας.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μυρίζει σκουπίδια» αναφέρει πως για δέκα συνεχή χρόνια η κυβέρνηση θα πληρώσει 3.373.372 ευρώ περισσότερα από όσα εκτίμησε ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Λάρνακας Αμμοχώστου. Το κόστος κατασκευής του ΧΥΤΑ ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταβάλει η ΕΕ και τα οποία θα χάνονταν εάν δεν κατακυρωνόταν η προσφορά. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ιάκωβος Ιακώβου καταθέτει στο Υπουργείο Παιδείας πρόταση που προβλέπει το κάπνισμα να επιτρέπεται σε αριθμό σχολείων όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων για τους μαθητές καπνιστές.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στηλίτευσε την ασυνέπεια» πως με καταπελτικά επιχειρήματα και με τεκμηριωμένες θέσεις ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Νίκος Κατσουρίδης «ξεσκέπασε την αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, στηλιτεύοντας με δριμύτητα την τακτική του να ασκεί μηδενιστική κριτική διαστρεβλώνοντας γεγονότα». Αλλού αναφέρει πως καθοδική πορεία ακολουθούν οι τουριστικές αφίξεις το 2006. Με εξαίρεση τον Απρίλιο, που σημειώθηκε σημαντική αύξηση 12,5%, και τον Ιούλιο, που παρουσιάστηκε οριακή άνοδος 0,7%, όλους τους υπόλοιπους μήνες οι αφίξεις τουριστών ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Τόσο μεθυσμένοι που δεν ξέρουν τι κάνουν» αναφέρει πως το νησί οδεύει προς ένα σοβαρό πρόβλημα εφηβικής πορνείας, καθώς παιδιά παλεύουν για να στηρίξουν τις συνήθειές τους να παίρνουν ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με σύμβουλο μαθητών. Η σύμβουλος ανέφερε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λήψης αλκοόλ από ανήλικους και χρήσης ναρκωτικών σε καθημερινή βάση. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής γιόρτασε χθες την πρώτη επέτειο λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, εκφράζοντας ικανοποίηση και πως υπάρχουν σχέδια για άνοιγμα και άλλων τέτοιων Κέντρων στο νησί.

Η αγγλόφωνη Financial Mirror με κύριο τίτλο «Η Πειραιώς θα ανοίξει τα χαρτιά της σήμερα» αναφέρει πως σήμερα ίσως τελικά κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς προς την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναμένονται εξελίξεις στο θέμα σήμερα, έχοντας υπόψη την προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα συνεδρία του ΔΣ της Πειραιώς. Αλλού αναφέρει πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2006 σε 3,3 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 20 December 2006 - 15:19:08 UTC