Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/12/2006

Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι οι συστάσεις της Κομισιόν για το θέμα της Τουρκίας δεν είναι ικανοποιητικές, τα ευρωτουρκικά, οι θέσεις που εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προετοιμασία της Κύπρου για υιοθέτηση του ευρώ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταγγείλει την παράνομη μεταφορά τουρκικών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές καθώς και οι δημοτικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ξεχάστε το βέτο, ψάξτε για συμβιβασμό» γράφει ότι ''δεν μας παίρνει για βέτο, αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ο συμβιβασμός και η εξεύρεση φόρμουλας που να βολεύει όλους''. Η εφημερίδα προσθέτει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση στα ευρωτουρκικά, καθώς και για το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί χαμηλώνουν τους τόνους, αλλά όπως φαίνεται η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ''προκλητικά μειωμένα ωράρια εργασίας εκπαιδευτικών'' προκάλεσε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

«Η Μάχη» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Θρίλερ με το πολώνιο» γράφει ότι μεγαλύτερες διαστάσεις από όσες θέλουν να μας παρουσιάζουν προσλαμβάνει ο θάνατος του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος προήλθε από μόλυνση με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταγγείλει στην ΕΕ τις διαδικασίες που γίνονται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, για τα προϊόντα που παράγονται και μεταφέρονται από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, εάν αποδειχθεί ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται στην Τουρκία και μεταφέρονται παράνομα στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Προειδοποίηση για την UNFICYP» γράφει ότι η προειδοποίηση πως αν δεν υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό η UΝFICYP θα αποχωρήσει από την Κύπρο είναι το επόμενο στάδιο των κλιμακωτών πιέσεων προς τη Λευκωσία και πως το θέμα θα αχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείς του ΟΗΕ. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στην Κύπρο Πίτερ Μίλλετ, ο οποίος έκανε έκκληση προς την κυπριακή Κυβέρνηση να μην προκαλέσει αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με τυχόν μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Ξέσπασμα Κλεάνθους κατά Τάσσου» αναφέρει ότι με σαφή υπονοούμενα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντά ο Νίκος Κλεάνθους σε επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν και ακούγονται γι&#146; αυτόν, σε σχέση με τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ, αλλά και της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες σε βάρος του ότι υπέκυπτε στις αξιώσεις του ΑΚΕΛ είπε πως ''δεν ήμουν εγώ ο εκλελεγμένος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ''. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έξαλλος με τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού η δήλωση του στις 28 Νοεμβρίου ότι οι αγώνες πρέπει να δίδονται για την ουσία του Κυπριακού και όχι για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, αξιολογήθηκε από τον Πρόεδρο ως πισώπλατη μαχαιριά.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Γαλλογερμανικός άξονας στο δρόμο της Τουρκίας» γράφει ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν σε επίπεδο Σιράκ και Μέρκελ συμφωνήσει να προωθήσουν πρόταση για να δοθεί παράταση 18 μηνών στην Τουρκία ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και παράλληλα ευνοούν αύξηση του αριθμού των κεφαλαίων που θα παγώσουν ως απόρροια της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση. Αλλού γράφει ότι αύριο ολοκληρώνεται η εκτύπωση των ψηφοδελτίων για τις κοινοτικές εκλογές ενώ έτοιμα είναι ήδη όλα τα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Χρονοδιάγραμμα ελέγχου» γράφει ότι η Λευκωσία θα επιμείνει στη θέση της για χρονοδιάγραμμα επανεκτίμησης της στάσης της Αγκυρας από την ΕΕ και θα επιδιώξει να βρει συμμάχους στην προσπάθειά της αυτή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι θέση της Λευκωσίας είναι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αφεθεί εντελώς ανεξέλεγκτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αλλού αναφέρεται στον καταιγισμό των διαφημίσεων που βομβαρδίζουν νυχθημερόν τα ΜΜΕ με στόχο τις πιο ευάλωτες ηλικίες, τα μικρά παιδιά.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» με κύριο τίτλο «Κανείς δεν ξοδεύει τα εκατομμύρια της ΕΕ» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει πάνω από 650 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων στην Κύπρο τα επόμενα επτά χρόνια αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν ξέρει πώς να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι του χρόνου τέτοιο καιρό εάν η οικονομία της Κύπρου αποδίδει όπως έχει σχεδιαστεί, τότε θα ετοιμάζεται η χώρα για ένα άλλο ιστορικό ορόσημο με την ένταξή της στην ευρωζώνη.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 3 December 2006 - 15:19:08 UTC