Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 09/11/2006

Η έκθεση προόδου για την Τουρκία, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η μεσολάβηση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείου Παιδείας, η ανάδειξη ενός κυπριακής καταγωγής Αμερικάνου στο αξίωμα του Κυβερνήτη της Φλόριντα και στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον αριθμό των εφήβων που καπνίζουν στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Αμέλεια 20 εκ. στην άδεια καρέκλα» πως οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης και Κυριάκος Χατζηγιάννης σε διάσκεψη Τύπου που έδωσαν για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος κατέληξε να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ γιατί δεν κατάφερε να εξαλείψει τα πλεονάσματα ζαχάρεως ανέφεραν πως η πολιτική της άδειας καρέκλας οδήγησε την κυβέρνηση στην ανάθεση της εκπροσώπησης της Κύπρου από χώρα που τελικά ψήφισε εναντίον της. Αλλού αναφέρει πως έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στη μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, πληροφορίες που φέρουν το νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β να δέχεται πιέσεις για στήριξη του Αρχιμανδρίτη Ησαϊα Κυκκώτη στο θρόνο της Μητρόπολης.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παράταση αγωνίας» γράφει πως η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δίνει στην Αγκυρα προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης και παραπέμπει τις κρίσιμες αποφάσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως καρπούς φαίνεται να απέδωσε ο ρόλος του διαμεσολαβητή στη διένεξη ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείου Παιδείας, που ανέλαβε χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Προμηνύεται κρίση στα ευρωτουρκικά» αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα κληθούν τελικά να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, απέφυγε χθες να εισηγηθεί κυρώσεις σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως η Αθήνα και η Λευκωσία κινήθηκαν ως προς τις εκτιμήσεις τους επί της εκθέσεως σε κατ αρχήν κοινή γραμμή, αν και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας έσπευσε να επισημάνει πως η χώρα του «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με χάιδεμα των αφτιών της Τουρκίας».

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρχισε η μάχη για τις κυρώσεις στην Τουρκία» πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε στην έκθεση προόδου για την Τουρκία την αρνητική στάση της χώρας ως προς την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της. Ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν προχώρησε στην υποβολή συστάσεων προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση που η χώρα επιμένει να μην υλοποιεί τα όσα δεσμεύτηκε να πράξει. Αλλού αναφέρει πως ένας κυπριακής καταγωγής Αμερικανός, ο Ρεπουμπλικανός Τσάρλι Κριστ εξελέγη στο αξίωμα του Κυβερνήτη της Φλόριντα, κατά τις προχθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Παράταση χωρίς τιμωρία» αναφέρει πως η Κομισιόν με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει παράταση χρόνου στην Τουρκία, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ δημιουργώντας εύλογα συνειρμούς για μια διαδικασία θρίλερ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Οταν δηλαδή οι «25» θα κληθούν να αξιολογήσουν την Αγκυρα. Αλλού αναφέρει πως το παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιεί σήμερα και για επόμενες τρεις μέρες συνέδριο στα κατεχόμενα, στο οποίο, μεταξύ άλλων έχουν δηλώσει συμμετοχή ακαδημαϊκοί της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως καταδικάζονται ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Συστάσεις το Δεκέμβριο» αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή δεν είναι η καλύτερη για τη διατύπωση συστάσεων στην Αγκυρα, λόγω της μη συμμόρφωσής της στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της προεδρεύουσας Φινλανδίας στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ από την Κροατία ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας είναι γενικά θετική όσον αφορά την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Τελεσίγραφο της ΕΕ για άνοιγμα λιμένων» γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε χθες χρονικό περιθώριο στην Τουρκία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία από την Κύπρο ή να ρισκάρει μια νέα οπισθοδρόμηση στην προβληματική πορεία της για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο η Αγκυρα επέμεινε ότι δεν θα προβεί σε κινήσεις σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως ο αριθμός των εφήβων που καπνίζουν στην Κύπρο είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, με ένα ανησυχητικό αριθμό κοριτσιών να υιοθετούν αυτή τη συνήθεια.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 9 November 2006 - 15:19:07 UTC