Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 25/10/2006

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της τριπλής συγχώνευσης Λαϊκής-Marfin-Εγνατία και η κόντρα μεταξύ του αντιπροέδρου της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλου και του πρώην προέδρου της Λαϊκής Κίκη Λαζαρίδη, και η απόφαση της Εισαγγελέας Αθηνών για ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για την αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της Helios στο Γραμματικό είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, το Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων καθώς και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές και το αποτέλεσμα του Ραδιομαραθωνίου.

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Πείτε στον Κίκη αν έχει ήθος να έρθει μπροστά μου». Οπως γράφει, «εξαπίνης κατέλαβε χθες τους φωνασκούντες για ελλιπή ενημέρωση αντιπολιτευόμενους την τριπλή συγχώνευση της Λαϊκής το Διοικητικό Συμβούλιο της. Σε γενική συνέλευση που συγκέντρωσε το 52,36% των μετοχών της Λαϊκής και πραγματοποιήθηκε υπό αστυνομική παρουσία, το Συμβούλιο εισηγήθηκε αναβολή της έγκρισης της συγχώνευσης. Γράφει επίσης ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας Πανίκος Παπαγεωργίου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός θα είναι οι δύο ηχηρές ανεξάρτητες υποψηφιότητες που θα εξαγγελθούν για το Δήμο Πάφου και το Δήμο Αμμοχώστου αντίστοιχα.

«Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Δίωξη κατά παντός στην Ελλάδα» και γράφει ότι ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε στην Ελλάδα για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό. Η Ελληνίδα Εισαγγελέας Ελένη Ράιου, μετά τη μελέτη του πορίσματος Τσολάκη, άσκησε δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη, είπε πως το νομικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό. Η «Μ» προβάλλει επίσης φωτορεπορτάζ από τη χθεσινή εκδήλωση εορτασμού των 46χρονων της εφημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας.

Ο «Πολίτης» στον πρωτοσέλιδο τίτλο του αναφέρει «Εκλεισε στόματα ο Βγενόπουλος» και γράφει ότι με μια αψεγάδιαστη παρουσία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής αφαίρεσε χθες το χαλί, πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν όσοι σθεναρά αντιτάχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη συγχώνευση της κυπριακής τράπεζας με τους ομίλους της Marfin και Εγνατίας. Εισηγήθηκε και πέτυχε την αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και τη λήψη απόφασης σε σχέση με το ψήφισμα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να επιτευχθεί η συγχώνευση. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν σε Λευκωσία και Αθήνα ότι μόνο τα σχετικά με την τελωνειακή ένωση ενταξιακά κεφάλαια της Αγκυρας μπορούν να ανασταλούν.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Εκτεθειμένη η κυπριακή κυβέρνηση» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι εκτεθειμένη μένει η κυπριακή κυβέρνηση μετά την ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Αθηνών για την Ηλιος. Ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου εκτιμά ότι θα υπάρξουν καταδίκες και ότι σε διάστημα τριών μηνών η διαδικασία θα έχει περατωθεί, ενώ σύμφωνα με το νομικό Χρίστο Κληρίδη, η εξέταση μαρτύρων μπορεί να γίνει είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο με τη συνδρομή Κυπρίων ποινικών ανακριτών. Αλλού γράφει ότι το δρόμο σε όσα στελέχη του ΔΗΚΟ επιθυμούν να διεκδικήσουν τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ άνοιξε χθες ο Νίκος Κλεάνθους, ανακοινώνοντας εμμέσως πως τελικά θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για αποχώρηση από τη θέση του αναπληρωτή.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Τρίποντο μέσω Γαλλίας» γράφει στην κύρια είδησή του ότι σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στα ευρωτουρκικά θα διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία. Γιαυτό και ο ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα συνάντηση στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Η Λευκωσία φαίνεται να επενδύει στη Γαλλία και τη θεωρεί βασικό σύμμαχο στο Γολγοθά που την αναμένει αφού το Παρίσι παρουσιάζεται μέχρι σήμερα με θέσεις που συγκλίνουν με τις κυπριακές. Ο «Φ» γράφει επίσης ότι το ανθρώπινο του πρόσωπο έδειξε και στο φετινό Ραδιομαραθώνιο ο κυπριακός λαός αφού μέχρι αργά το βράδυ οι εισφορές ξεπέρασαν τα 1.3. εκατομμύρια λίρες.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο της θέμα με τίτλο «Νέα τροπή». Γράφει ότι νέα τροπή στο ανακριτικό έργο σημειώθηκε χθες σχετικά με την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου αφού η Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Χαράλαμπος Κουλέντης, ανέφερε ότι δεν επηρεάζεται η ποινική ανάκριση στην Κύπρο. Υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στις ελληνικές αρχές για να μεταβεί εκεί αστυνομικό κλιμάκιο για συμπληρωματικές έρευνες. Γράφει επίσης ότι ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον θα έχει συνάντηση με το συγγραφέα της έκθεσης της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων Defense and Foreign Affairs Policy που αναφέρεται στους αγνοουμένους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail, κάτω από τον τίτλο «Ο πλανήτης μπορεί να είναι παρελθόν σε 50 χρόνια», γράφει ότι το WWF (World Wildlife Fund) προειδοποιεί πως αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καταστρέφουν τη φύση, θα χρειάζονται το φυσικό πλούτο δύο πλανητών κάθε χρόνο μέχρι το 2050 αν συνεχίσουν με αυτόν το ρυθμό. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων προβαίνει σε προσπάθειες για διάσωση του παλιού κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror με τίτλο «Πείτε του Κίκη να μου δείξει το χαρτί» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι αριθμός ρεκόρ μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας παρευρέθηκε χθες στη Γενική Συνέλευση και υποστήριξε θερμά τον αντιπρόεδρο της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο ώστε να προχωρήσει με τα σχέδια για να δημιουργήσει ένα από τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς στην περιοχή, με την τριπλή συγχώνευση Λαϊκής, Marfin και Εγνατίας τράπεζας. Προβάλλει επίσης τη νέα ιστοσελίδα και την παγκύπρια γραμμή επικοινωνίας του Δικτύου Πληροφόρησης Europe Direct Cyprus με στόχο οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην πληροφόρηση σε θέματα ΕΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 25 October 2006 - 14:19:09 UTC