Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 12/10/2006

Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της Ελλάδας, οι αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλες τις πλευρές της τραγωδίας στο Γραμματικό αλλά και το επόμενο βήμα απασχολεί τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για την εκλογή ανάδειξης των 100 Γενικών Αντιπροσώπων και οι συμμαχίες που διαφάνηκαν καθώς και οι εξελίξεις στην Πινδάρου σε ό,τι αφορά της δημοτικές εκλογές προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Στα αρχεία τους οι προειδοποιήσεις» και γράφει ότι μάχη για το ποιος φταίει για το δυστύχημα και ποιος για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό έχει ξεσπάσει μετά την παράδοση του πορίσματος του Ακριβού Τσολάκη, το οποίο στο κεφάλαιο λανθάνοντα ή έμμεσα αίτια επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία «Ηλιος» και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Γράφει ότι περίεργη στάση τήρησαν οι πρεσβευτές που επισκέφθηκαν το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεχόμενη Λευκωσία, όταν έδειξαν απροθυμία να φωτογραφηθούν από τους φωτορεπόρτερς.

''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ντροπή'' γράφει ότι δυσφορία προκάλεσε στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Γραμματικό η αμφισβήτηση εκ μέρους της εταιρείας A-jet πρώην Ηλιος του πορίσματος Τσολάκη και η ανακοίνωση ότι μελετά το ενδεχόμενο να προσβάλει τη συνταγματικότητα της εξουσίας της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Παναγιώτη Καλλή. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού η κατάθεση του πορίσματος συνέπεσε χρονικά με την επέτειο της συντριβής στις 12 Οκτωβρίου 1964, του αεροσκάφους των βρετανικών αερογραμμών «Κομήτης» που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 66 ανθρώπων.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Οι 3 ώρες αγωνίας του Προδρόμου» αναφέρεται στο πόρισμα Τσολάκη και γράφει ότι δεκατρία λεπτά μετά την απογείωση του Μπόινγκ της Helios όλα έχουν τελειώσει, οι χειριστές του αεροσκάφους δεν έχουν αντιληφθεί το μοιραίο λάθος τους λόγω ανεπάρκειας υποξίας και το αεροσκάφος συνεχίζει ακυβέρνητο την πορεία του προς τις 34 χιλιάδες πόδια. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι η Αννα Μαραγκού κέρδισε στα σημεία τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα στη δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε ο ΔΗΣΥ για τη δημαρχία Λευκωσίας.

«Η Σημερινή» έχει τίτλο «Καταγισμός αντιδράσεων μετά το πόρισμα» και γράφει ότι οι συγγενείς των αδικοχαμένων της τραγωδίας στο Γραμματικό απαιτούν απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία των ενόχων, ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών. Αλλού αναφέρεται σε «ιερές συμμαχίες ενόψει Κυριακής» και γράφει ότι ο Κιτίου συμμάχησε με τον Κύκκου, ορίζοντας κοινούς υποψηφίους στα τμήματα Ξυλοφάγου, Κιτίου και Λευκάρων.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο τίτλο «Ολο το βάρος στον Καλλή» και γράφει ότι τα ασήκωτα συσσωρευμένα βάρη παραλείψεων, ελλείψεων, αδυναμιών που δεν μπόρεσαν να αντέξουν οι κυβερνήτες της πτήσης HCY 522 μεταφέρθηκαν στο πόρισμα της ελλαδικής ερευνητικής επιτροπής. Αλλού γράφει ότι ο πολιτισμός, η ιστορία και ο νησιώτικος χαρακτήρας της Κύπρου αποτυπώνονται στην όψη των κυπριακών κερμάτων ευρώ, τα σχέδια των οποίων δημοσιοποιήθηκαν από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η «Χαραυγή» έχει κύριο τίτλο «Ευθύνες το ταχύτερον» και γράφει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για καταλογισμό ευθυνών μετά την επίσημη παραλαβή του τελικού πορίσματος Τσολάκη, στο οποίο καταγράφονται τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους. Αλλού προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή ότι από το τελικό πόρισμα των προτάσεων της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ και όχι από την τουρκική ανταπόκριση θα εξαρτηθεί η απάντηση της Λευκωσίας στην πρόταση που επεξεργάζεται η φινλανδική προεδρία.

H ''Cyprus Mail'' έχει κύριο τίτλο ''ΕΕ: Εκτός ελέγχου η Πράσινη Γραμμή όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου'' και γράφει ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει την έλλειψη ελέγχων ασφάλειας στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, εκφράζοντας ανησυχία για την παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση χθες πέρασε στην άμυνα όσον αφορά τον ''πολιορκημένο'' Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου για την τραγωδία στο Γραμματικό, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι ο δημόσιος αποκεφαλισμός του Υπουργού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 12 October 2006 - 14:19:14 UTC