Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 23/09/2006

Η επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τις ΗΠΑ και οι δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας για το Κυπριακό και άλλα εσωτερικά θέματα, η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι αρχιεπισκοπικές και δημοτικές εκλογές, η χθεσινή κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής και το διεθνές Ράλι Κύπρος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Η προσέλευση βγάζει Αρχιεπίσκοπο'', ότι η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου θα κριθεί από την αυριανή προσέλευση του λαού στις κάλπες, καθώς η κατάληψη ενός τόσου σημαντικού αξιώματος δεν μπορεί να κρίνεται με ποσοστό κάτω του 50%. Εκκληση στον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες, προσθέτει η εφημερίδα, απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, σε κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα, ανέφερε ότι οι αδυναμίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ήταν διαχρονικό πρόβλημα και βραδείς οι ρυθμοί διόρθωσης της κατάστασης, ενώ άκρως περιοριστική ήταν και η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα τις δυσκολίες στη στελέχωση της Πολιτικής Αεροπορίας και στη διάθεση πόρων.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ολοι στις κάλπες'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καλεί το λαό να προσέλθει αύριο στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ενώ ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος κάλεσε τον κυπριακό λαό να κλείσει τα αυτιά του ''στις κακόηχες σειρήνες της αποχής''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής, με πρόσφατες επιστολές του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, στα οργανωμένα σύνολα των κυπριακών παροικιών διεθνώς και στους Κυπρίους Ευρωβουλευτές καταγγέλλει το σφετερισμό της Καρπασίας, σε μια προσπάθεια τερματισμού των παράνομων ενεργειών του ψευδοκράτους και των σχεδίων εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα, και κάτω από τον τίτλο ''Αρον την ψήφο σου ...και περιπάτει'', γράφει πως έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για την πρώτη και σημαντική φάση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ότι τα επιτελεία Νικηφόρου και Αθανάσιου αισιοδοξούν ότι ο νικητής θα κριθεί από την αυριανή πρώτη εκλογική διαδικασία. Αλλού γράφει για την επιστροφή χθες το απόγευμα του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κύπρο και τις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σημειώνοντας πως στο στόχαστρο του Προέδρου βρέθηκαν και πάλιν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν από τον Πρόεδρο να αποκαλύψουν τις πηγές των πληροφοριών τους, σε σχέση με την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εξάψαλμος μεταξύ των ιεραρχών'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι επικράτησε και χθες ''ένταση και φανατισμός στα εκλογικά επιτελεία'' ενόψει των αυριανών αρχιεπισκοπικών εκλογών και ότι με πυρά των ιεραρχών - υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο εναντίον αλλήλων κύλησε και η χθεσινή ημέρα, χωρίς να βρει ανταπόκριση η πρόταση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου για ''γεύμα ειρήνης''. Αλλού γράφει για το διεθνές Ράλι Κύπρος που άρχισε χθες με οκτώ ειδικές διαδρομές και για τη ''μάχη'' μεταξύ των οδηγών Γκρόνχολμ και Λοέμπ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αγωνιστικών αυτοκινήτων που έχει συνέχεια και στο ράλι Κύπρος. Η ''μάχη'' για την πρωτιά, προσθέτει η εφημερίδα, συνεχίζεται και σήμερα με άλλες οκτώ ειδικές διαδρομές.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελευταίο τροπάρι'', γράφει στο κύριο θέμα του πως κορυφώνεται η μάχη των αρχιεπισκοπικών εκλογών με τηλεφωνήματα, SMS, επισκέψεις και ψιθύρους και ότι, λίγες ώρες πριν την αυριανή ψηφοφορία η όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο φτάνει όλο και σε πιο ακραία σημεία. Αλλού γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ για το θέμα του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων και ότι οι Φινλανδοί, έχοντας ως άξονα την πρόταση που συνδέει τη λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου με το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, άρχισαν βολιδοσκοπήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Επικυρώθηκε η τριμερής'', ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ επικύρωσε χθες με ικανοποίηση την επιτευχθείσα συμφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα τρία κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ) θα εργασθούν με συνέπεια για την υπερψήφιση όλων των υποψηφίων Δημάρχων, τιμώντας έτσι τη συμφωνία τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά'' ότι η άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων δεν έχει σχέση με τις προσπάθειες που γίνονται για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ισχυρισμοί για βρόμικα κόλπα ενώ οι κληρικοί μάχονται'', γράφει στο κύριο θέμα της πως 24 ώρες πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές έχουν χαραχθεί οι γραμμές αντιπαράταξης μεταξύ των υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ εκτοξεύονται κατηγορίες ότι αντίπαλοι στις εκλογές ιεράρχες ''αρπάζουν'' ψηφοφόρους ο ένας από τον άλλο. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι από ναρκωτικά κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο 2004 έως σήμερα, κάτι που δείχνει ανησυχητική αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο ''Ολα στο Ιντερνετ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως με την κυκλοφορία πορνογραφικού υλικού και γενικά προσωπικών στιγμών του καθενός στο διαδίκτυο και με τη μεταφορά μέσω κινητών τηλεφώνων ψηφιακών φωτογραφιών, παραβιάζεται κατάφωρα η προσωπική ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Αλλού γράφει ότι, με τη συμβολή της εφημερίδας και τη μεταφορά του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος από τον Βουλευτή και Γενικό Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, λύθηκε το πρόβλημα με το χοιροστάσιο στην κοινότητα Μαρωνίου, το οποίο τελικά θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, με την παροχή αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 23 September 2006 - 14:19:06 UTC