Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 14/09/2006

Η παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Φοίβου Κλόκκαρη, οι αντιδράσεις και τα σενάρια για τους πραγματικούς λόγους παραίτησής του, καθώς και οι δημοτικές εκλογές, είναι τα κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνονται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Αλλα θέματα είναι οι προτάσεις της Κύπρου για συμπερίληψη στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, οι πληροφορίες ότι η ΕΕ θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Αγκυρα πριν τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου και οι προτάσεις που υπέβαλε ο Μάικλ Μόλερ για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεγύμνωσε το ΑΚΕΛ η παραίτηση Κλόκκαρη» γράφει ότι η αιφνίδια παραίτηση του Υπουργού Αμυνας και οι καταγγελίες και πληροφορίες που τη συνοδεύουν ότι οι πραγματικοί λόγοι βρίσκονται στην ύπαρξη παραστρατιωκού κυκλώματος στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, το οποίο με τις πλάτες συγκεκριμένου κόμματος παρενέβαινε στο έργο του και δεν του επέτρεπε να λειτουργήσει στη βάση των αρχών που ο ίδιος ήθελε, προκάλεσε χθες σοκ και σύγχυση στο χώρο της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ του παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων για τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων και για τις αρχές πάνω στις οποίες θα εργάζονται.

«Η Μάχη» με τίτλο «Σημεία και τέρατα» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε ανοίκεια επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου, χαρακτηρίζοντάς τον συκοφάντη επειδή τόλμησε να αποκαλύψει σε δηλώσεις του για την παραίτηση Κλόκκαρη ότι έγινε δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες πίσω από το παραστρατιωτικό κύκλωμα βρίσκεται το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι σε μείζον θέμα αναδεικνύεται ξανά το πρόβλημα της ανυπαρξίας μέσων μαζικής συγκοινωνίας. Προσθέτει ότι η στασιμότητα των κυκλοφοριακών προβλημάτων οφείλεται στην αναποφασιστικότητα και την έλλειψη συντονισμού.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Στρίβειν κομψά δια της υγείας» γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας δεν έπεισε με τη θέση του χθες ότι η υποβολή παραίτησής του δεν σχετίζεται με το παραστρατιωτικό επιτελείο και τις παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ. Προσθέτει ότι οι λόγοι υγείας που επικαλέστηκε, αν και υπαρκτοί, δεν είναι τέτοιοι που θα δικαιολογούσαν την εγκατάλειψη του Υπουργείου τρεις μήνες μετά το διορισμό του. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωπαίοι, αλλάζοντας ξαφνικά πορεία πλεύσης, ανοίγουν νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την Τουρκία πριν την υποβολή της έκθεσης στο τέλος Οκτωβρίου.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μοίρασαν τους δήμους» γράφει ότι ύστερα από πολυήμερα παζάρια, αντιπαραθέσεις, εντάσεις και ανατροπές, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατάφεραν να μοιράσουν τους Δήμους, ενώ στο παιχνίδι ξαναμπαίνει η ΕΔΕΚ, η οποία δέχθηκε χθες νέα πρόταση για την παραχώρηση σε αυτή πέντε Δήμων. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έδωσε ήδη κατάλογο με θέσεις που θα ήθελε να καταγραφούν στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, όπως η αρνητική στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο ρόλος του στρατού και η αποχώρηση του Αττίλα.

«Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι τρεις λόγοι της φυγής» γράφει ότι οι λόγοι παραίτησης του Υπουργού Αμυνας αφορούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στον αυχένα, δεύτερο την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις πληροφορίες για ύπαρξη παραστρατιωτικού επιτελείου και τρίτον τη διαφωνία του για το ύψος των κονδυλίων τα οποία ενέκρινε η κυβέρνηση για την άμυνα. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι αιφνιδιαστικό έλεγχο στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πραγματοποιεί από χθες ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν επιλυθεί τα κενά που καταγράφηκαν στους προηγούμενους ελέγχους.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ενορχηστρωμένη επίθεση» γράφει ότι ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του ΑΚΕΛ και των ανθρώπων του χαρακτήρισε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας την απόπειρα δημοσιογραφικών και πολιτικών κύκλων χθες να διασυνδέσουν την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας με δήθεν ύπαρξη παραστρατιωτικών επιτελείων και περί παρεμβάσεων του ΑΚΕΛ στην Εθνική Φρουρά. Αλλού γράφει ότι άνοδος 37% σημειώθηκε στην απασχόληση κοινοτικών εργαζομένων το πρώτο τετράμηνο του 2006, φθάνοντας στους 16,157 και προέρχονται κυρίως από Ελλάδα και Πολωνία. Οι νόμιμοι εργάτες από τρίτες χώρες φθάνουν τις 45,326, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Φεύγετε τόσο γρήγορα κ. Κλόκκαρη;» γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του για λόγους υγείας, προκαλώντας εικασίες για κλίκα που λειτουργεί ατιμώρητα εντός του στρατού. Προσθέτει ότι ο Υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος θα επιληφθεί του θέματος όταν επιστρέψει από το εξωτερικό στις 22 Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι έγινε πολύς και περιττός θόρυβος για το θέμα αυτό. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι σε χθεσινοβραδινή συνεδρία του ΔΗΚΟ αποφασίστηκε να απευθύνει πρόταση προς την ΕΔΕΚ για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβρη.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 14 September 2006 - 14:19:13 UTC