Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/08/2006

Το θέμα της εξαγοράς από τη βρετανική Vodafone, που συνεργάζεται με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, της τουρκικής Telsim, η οποία διαθέτει θυγατρική εταιρεία στα κατεχόμενα, οι διαμαρτυρίες του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το ότι η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη ως κέντρο διοίκησης για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο, η πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πληροφορίες ότι Αμερικανοί επεξεργάζονται ιδέες για αποφυγή ευρωτουρκικής κρίσης τον Οκτώβριο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους, το θέμα της κατασκευής ή όχι τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην ξηρά ή τη θάλλασα και τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Στην ΑΤΗΚ το πρόβλημα για τη συμφωνία με Telsim'', αναφέρεται στο θέμα της εξαγοράς της τουρκικής Telsim, που διαθέτει και θυγατρική εταιρεία στα κατεχόμενα, από τη βρετανική Vodafone και σημειώνει ότι ο όρος που η ΑΤΗΚ περιέλαβε στη συμφωνία της με την Vodafone, ο οποίος απαγορεύει συνεργασία με εταιρεία στα κατεχόμενα, παρόμοιας ή αντίστοιχης με αυτή της ΑΤΗΚ, δεν μπορεί να σταθεί νομικά επειδή συνιστά παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των θέσεων Κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια και γράφει ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προκλητικός πάλι ο Ταλάτ μας αποκάλεσε παράνομους'', αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί τα Ηνωμένα Εθνη θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως κέντρο διοίκησης της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ''ως παράνομη περιοχή''. Αλλού γράφει ότι η διαφώτιση είναι η ''επίθεση'' των αποδήμων στο εξωτερικό και πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να ξανακοιτάξει αυτό το θέμα ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου να υπάρχουν τα κονδύλια που χρειάζονται για να γίνει σωστή διαφώτιση, δήλωσαν οι επικεφαλής της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου συνεδρίου τους στην Κύπρο.

Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Παιγνίδια υψηλού ρίσκου στην ΕΕ'' και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δίνει έμφαση στην Ευρώπη και προωθεί ''ριψοκίνδυνη πολιτική'', αφού διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι θα ''μπλοκάρει'' με μικρά βέτο τις τουρκικές ενταξιακές, υπολογίζοντας ότι κάποια στιγμή η Αγκυρα θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αλλού γράφει ότι προσφυγή σχετικά με υπόθεση αγνοουμένου από την Κερύνεια, που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο όλο θέμα των αγνοουμένων.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σαφείς αιχμές Σοφοκλέους κατά Αστυνομικών'', προβάλλει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος αφήνει σαφείς αιχμές κατά μελών του αστυνομικού Σώματος και τονίζει ότι δεν θέλει ''ευθυνόφοβους αστυνομικούς''. Αλλού αναφέρεται στην απαγωγή από τις κατοχικές αρχές την Παρασκευή ενός δημοσιογράφου και ενός εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού ''Σίγμα'' και γράφει ότι ψευδοδικαστήριο στη Λευκωσία ανανέωσε χθες την ''κράτησή'' τους για άλλες 48 ώρες, γεγονός που ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου είπε ότι δεν έχει ξαναγίνει, ενώ τη ''δίκη'' καταδίκασαν και Τ/Κ δημοσιογράφοι.

''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Φόρμουλα για Οκτώβρη με κουμπάρο τον Μπράιζα'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι πακέτο ιδεών για να αποφευχθεί ευρωτουρκική κρίση θα καταθέσουν οι Αμερικανοί υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης, μετά την υποβολή από την Κομισιόν της έκθεσης προόδου για την Τουρκία στις 24 Οκτωβρίου. Σημειώνει ότι η ιδέα, την οποία επεξεργάζεται ο Αμερικανός βοηθός ΥΦΥΠΕΞ Ματ Μπράιζα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των λιμανιών στα κατεχόμενα και του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σύντομα θα προκηρυχθούν νέες εξετάσεις στην Αστυνομία για προαγωγή στο βαθμό του Λοχία, δήλωσε στο ''Φ'' ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες εξετάσεις είχαν ακυρωθεί μετά από σοβαρές υπόνοιες ότι επηρεάστηκε το αδιάβλητό τους.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φυσικό αέριο διά ξηράς ή θαλάσσης'', γράφει ότι στα μέσα του ερχόμενου μήνα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση της ΑΗΚ για το εάν ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου θα λειτουργήσει στην ξηρά ή στη θάλασσα. Σε 15 ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής θα έχει ενώπιον του μελέτη εμπειρογνωμόνων συμβούλων, που θα καταδείξει ποια από τις δύο μονάδες θα είναι η πιο συμφέρουσα για την ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και αναμένεται να κληθούν να εγγραφούν πολύ σύντομα μόλις οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών.

Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Πυρηνικό πρόγραμμα ξεκίνησε το Ιράν'', αναφέρεται στα εγκαίνια νέας φάσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν από τον Ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τις φοβίες των Δυτικών ότι το Ιράν στοχεύει να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Αλλού γράφει ότι Ελληνες αξιωματούχοι για την αεροπορική τραγωδία του περασμένου Αυγούστου δήλωσαν οι τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα καταδείξουν αν τα οστά που βρέθηκαν στο σημείο συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους της ''Ηλιος'' ανήκουν σε κάποια από τα θύματα της τραγωδίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 27 August 2006 - 14:19:07 UTC