Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/07/2006

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες επαναπατρισμού των ξένων που βρίσκονται στο Λίβανο, η εκδήλωση καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, και η πιθανότητα απόσυρσης από την Τράπεζα Κύπρου της προσφοράς εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας είναι τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι επαφές του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα στην Κύπρο, η ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου της προσφυγής του ζεύγους Οραμς, η παραπομπή σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου των 11 αστυνομικών που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, η σημερινή Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και η αποφασιστικότητα της Marfin Financial Group να αυξήσει στο 19,9% το μερίδιο που κατέχει στη Λαϊκή Τράπεζα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Επιχείρηση εκκένωση'', γράφει ότι κατά χιλιάδες αποχωρούν ξένοι υπήκοοι διαφόρων χωρών από το φλεγόμενο νότιο Λίβανο και ότι μεταφέρονται συνεχώς στο λιμάνι Λάρνακας ξένοι υπήκοοι, ενώ η Κύπρος έχει αποσπάσει συγχαρητήρια από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την άμεση και γρήγορη αντίδραση της. Γράφει, επίσης, ότι άρχισε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η ακρόαση της προσφυγής του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς εναντίον της εγγραφής της απόφασης που έλαβε κυπριακό δικαστήριο σε βρετανικό δικαστήριο, που προνοούσε για απόδοση της γης όπου έχει ανεγερθεί η οικία του ζεύγους στον ιδιοκτήτη της, Μελέτη Αποστολίδη, για κατεδάφιση του κτιρίου και για καταβολή αποζημιώσεων στον ιδιοκτήτη για όσο χρόνο η περιουσία τελούσε υπό τον έλεγχο του ζεύγους.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ισραηλινό μπλόκο στη φρεγάτα 'Ψαρά' '', γράφει ότι η τεραστίων διαστάσεων πολυεθνική επιχείρηση για απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου, με διαμετακομιστικό σταθμό την Κύπρο, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο και σοβαρούς κινδύνους στις εμπλεκόμενες χώρες, μετά το χθεσινό επεισόδιο στα ανοικτά του Λιβάνου, όπου ισραηλινά πολεμικά σκάφη ανέκοψαν την ελληνική φρεγάτα ''Ψαρά'', απαγορεύοντας της την είσοδο στο λιμάνι της Βηρυτού. Γράφει, επίσης, ότι σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 14 Σεπτεμβρίου παραπέμφθηκαν και οι 11 αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό των Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Νηοπομπές σωτηρίας φυγαδεύουν ξένους'', γράφει ότι πρωτοφανής διεθνής επιχείρηση για απομάκρυνση χιλιάδων ξένων από τον Λίβανο βρίσκεται σε εξέλιξη, με κομβικό σημείο την Κύπρο, λόγω γειτνίασης, στον απεγκλωβισμό όσων επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη φλεγόμενη χώρα. Γράφει, επίσης, ότι εμμέσως πλην σαφώς ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα επιβεβαίωσε ότι επιδιώκεται πάντρεμα του ''σχεδίου δράσης'' της Τουρκίας με το θέμα της Αμμοχώστου και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ενώ από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση διαμήνυσε ότι η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν γίνεται με αντιπαροχή.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Επιτέλους στην αγκαλιά της μάνας'', γράφει ότι συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο λιμάνι Λάρνακας, όταν η ελληνική φρεγάτα ''Ψαράς'' μετέφερε στην Κύπρο 300 εγκλωβισμένους από το Λίβανο, από τους οποίους οι 150 ήταν Ελλαδίτες και 68 Κύπριοι, με κεντρικά πρόσωπα τα τρία παιδιά της Δέσπως Κυριάκου από τη Χλώρακα, Γιώργος, Λένος και Ντάνι. Γράφει, επίσης, ότι ο κ. Μπράιζα ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην Κύπρο με συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα και ότι, αν και ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν ήταν διατεθειμένος να παρατείνει την παραμονή του στο νησί, εντούτοις φαίνεται ότι δεν θα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Διαστάσεις ολέθρου'', γράφει ότι αποφασισμένο δηλώνει το Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, όπου ήδη ισοπεδώνει ολόκληρα χωριά και δημιουργεί ''νεκρή ζώνη'', και ότι πάνω από 210 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ θύματα μετρά και το Ισραήλ από τους πυραύλους που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι το τέλος των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να είναι κοντά, με τους Ισραηλινούς να μιλούν για επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες ακόμα. Γράφει, επίσης, ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος θα μποϋκοτάρει τις εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, σε περίπτωση που η Σύνοδος εμμείνει στην απόφαση της να μην προεδρεύσουν των εκλογικών κέντρων οι ιερείς.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Καταδίκη'', γράφει ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, που είναι το συλλογικό όργανο αλληλεγγύης του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ, της ΕΚΑ, της ΠΟΓΟ και της ΕΔΟΝ, διοργανώνει εκδήλωση καταδίκης της ισραηλινής επιδρομής σήμερα στις 10:00 στην Πλατεία Ελευθερίας, καλώντας κάθε Κύπριο που αγαπά την ειρήνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη να πάρει μέρος στην εκδήλωση. Γράφει, επίσης, ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών κατά του Λιβάνου και των παλαιστινιακών εδαφών, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Κουρασμένα άτομα από εκκενωθείσες περιοχές βρίσκουν πιο ασφαλή ακτή'', γράφει ότι ένας τυφλός με τον καθοδηγητικό του σκύλο ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε από το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο ''Ιεράπετρα'' που ναύλωσε η Γαλλία, το οποίο ελλιμενίστηκε χθες στο λιμάνι Λάρνακας, φέρνοντας άτομα από περιοχές που έχουν εκκενωθεί στο Λίβανο. Γράφει, επίσης, ότι ο κ. Μπράιζα έδωσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία είπε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν διαφορές σε θέματα ουσίας.

Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Κάνει πίσω από την Εμπορική η Τρ. Κύπρου'', γράφει ότι την πιθανότητα απόσυρσης της προσφοράς εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας θα μελετήσει σε σημερινή συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση του σκεπτικού του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο τίθεται αμφίβολη η λειτουργία του νέου ασφαλιστικού ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων. Γράφει, επίσης, ότι η Marfin Financial Group, η οποία τώρα κατέχει 10,3% στη Λαϊκή Τράπεζα, είναι αποφασισμένη να αυξήσει το ποσοστό της στο 19,9%, τη στιγμή και στην τιμή που θα αποφασίσει.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 19 July 2006 - 14:19:07 UTC