Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 14/07/2006

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επιχείρηση του Υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση των 102 Κυπρίων τουριστών στο Λίβανο καθώς και άλλων Ευρωπαίων πολιτών προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το κατηγορητήριο στην υπόθεση του ξυλοδαρμού δύο φοιτητών, οι εξελίξεις στα κόμματα αλλά και η προσπάθεια της Βουλής για να κατοχυρώσει το χαλλούμι βρίσκονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Η Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Η αλχημεία των εξετάσεων» και γράφει ότι σε περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, οδηγείται το Υπουργείο Παιδείας αφού «εμπράκτως και με στοιχεία αποδεικνύονται πλέον οι καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διόρθωση, η αναγωγή και η αναβαθμολόγηση των γραπτών των συμμετεχόντων στις παγκύπριες εξετάσεις». Αλλού γράφει ότι «θα μας φάνε (οι ξένοι) το χαλλούμι και ότι συνέρχεται εκτάκτως το καλοκαίρι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για να προωθήσει τη διαδικασία εγγραφής του χαλλουμιού ως προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες Δανία, Τουρκία και Λίβανος προσπαθούν να το κατοχυρώσουν σε βάρος της Κύπρου.

«Η Μάχη» έχει κύριο τίτλο «Καζάνι που βράζει» και γράφει ότι «εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να προχωρά σε ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του Λιβάνου για να σταματήσει όπως ισχυρίζεται τον ανεφοδιασμό της Χεζομπολάχ». Στο πρωτοσέλιδο προβάλλει επίσης την ψηφοφορία χθες στη Βουλή κατά την οποία σχεδόν ομόφωνα εγκρίθηκε συνταγματική τροποποίηση και έτσι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα υπερισχύει στο εξής του κυπριακού δικαίου.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Διά πυρός και σιδήρου» και προβάλλει στο ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο θέματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το γυρισμό των Κυπρίων τουριστών της περιοχής και τις επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν στον κυπριακό τουρισμό. Αλλού, επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πλώρη για την κατάληψη της θέσης του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στη Βρετανία έβαλε από χθες ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετά από χθεσινή εισήγηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ Γιώργου Λιλλήκα.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Διακοπές θρίλερ για Κυπρίους στο Λίβανο» και γράφει ότι σε θρίλερ εξελίχθησαν οι διακοπές 102 Κυπρίων στο Λίβανο, μετά το χθεσινό διπλό βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Βηρυτού, οι οποίοι μετά από δραματική «απόδραση» κατέληξαν σε συριακό έδαφος αργά το βράδυ. Γράφει ακόμη ότι η συμφωνία Τάσσου Ταλάτ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισημοποιεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις πρώτες μέρες της ερχόμενης βδομάδας - την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κατάσταση πολιορκίας» γράφει ότι φλέγεται ξανά η Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρεται και στους 102 Κύπριους τουρίστες, για την επιστροφή των οποίων στήθηκε επιχείρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ιατρικές Υπηρεσίες ψάχνουν χώρο και μάλλον τον έχουν βρει στην ιδιωτική κλινική Νίκου Ιωάννου για να στεγάσουν τα κεντρικά εξωτερικά ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας.

«Η Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Φλέγεται η Μ. Ανατολή» γράφει ότι με γενική σύρραξη απειλείται η περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς το Ισραήλ, παρά τη διεθνή κατακραυγή, δηλώνει ανένδοτο να τερματίσει τους βομβαρδισμούς κατά του Λιβάνου και, αντίθετα, απειλεί με παρατεταμένες επιχειρήσεις κατά της Χεζομπολάχ, στα χέρια της οποίας βρίσκονται δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι «αδικήματα που θυμίζουν Γκουαντανάμο» ακούστηκαν χθες στο δικαστήριο καθώς απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον των έντεκα αστυνομικών που φαίνεται ότι ενεπλάκησαν στο ξυλοδαρμό δύο φοιτητών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η Μέση Ανατολή στις φλόγες» γράφει ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο της Βηρυτού καθώς ο πόλεμος επιστρέφει στο Λίβανο, ενώ 55 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αντίποινα των Ισραηλινών για την απαγωγή δύο στρατιωτών. Αλλού γράφει ότι διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε χθες δικαστήριο της Λάρνακας στον Τ/Κ Ερίζ Ζαφέρ, που συνελήφθη στη Λεμεσό και καταζητείτο μαζί με άλλους επτά για τη δολοφονία Τ/Κ επιχειρηματία και της οικογένειάς του στην Κόσιη.

Ο εβδομαδιαίος «Αντίλογος» έχει κύριο τίτλο «Στις Φλόγες η Μέση Ανατολή» και γράφει ότι ο εφιάλτης του νέου πολέμου επιστρέφει απειλητικά μετά τις δραματικές εξελίξεις του 24ώρου. Αναφέρεται ακόμη στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες να μην μεταβαίνουν στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί. Αλλού δημοσιεύει επετειακό αφιέρωμα με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό για το πραξικόπημα και τις τελευταίες ημέρες του Μακαρίου στο Προεδρικό.

Η «Cyprus Weekly» έχει κύριο τίτλο «Το Ισραήλ επιτίθεται» και αναφέρεται στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ σημειώνει ότι σε συντονιστική σύσκεψη στη Βηρυτό η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην προσπάθεια απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο. Αλλού γράφει ότι Πρόεδρος Παπαδόπουλος απένειμε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο «Σπίτι της Κύπρου», στην Αθήνα, το «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ΄» στον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ως έκφραση εκτίμησης και ως εκδήλωση αναγνώρισης της πολύμορφης προσφοράς του στην Κύπρο και της πολύτιμης συμβολής του στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» προβάλλει στο πρωτοσέλιδο με ολοσέλιδη φωτογραφία την κατάσταση στη Μ. Ανατολή υπό τον κύριο τίτλο «Σκηνικό Πολέμου» και σημειώνει πως η ισραηλινή εισβολή είναι η πρώτη από το 2000, οπότε οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τα κατεχόμενα του νοτίου Λιβάνου. Αναφέρεται στην πρόσφατη πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς καθώς και σε άλλα παρόμοια περιστατικά και προβάλλει υπόνοιες για ηλεκτρονική παρεμβολή.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 14 July 2006 - 14:19:07 UTC