Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/07/2006

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, οι έρευνες γύρω από τις συνθήκες πτώσης του ''Αλιγάτορα'' της ΕΦ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο κυβερνητών του, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, η αναμονή για εργοδότηση 22.135 εκπαιδευτικών και η ήττα του Κύπριου τενίστα Μάρκου Παγδατή με αποτέλεσμα να μην περάσει στον τελικό του βρετανικού Γουίμπλετον, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Παράλληλες διαπραγματεύσεις'' γράφει πως αυτό που διαφαινόταν ως πιθανότητα στο βάθος των συζητήσεων, για μια κοινή συνάντηση Γκαμπάρι - Παπαδόπουλου - Ταλάτ, τελικά επιβεβαιώθηκε, αφού όμως προηγήθηκε η διπλωματική μεν αλλά σαφής προειδοποίηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Κυπριακό θα αχθεί στο Συμβούλιο και εκεί θα αντιμετωπιστεί στη βάση της έκθεσης Γκαμπάρι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες βράδυ αναμενόταν στην Κύπρο και τρίτος Ρώσος εμπειρογνώμονας εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας για να συμμετάσχει και αυτός στις έρευνες γύρω από τις συνθήκες πτώσης του ''Αλιγάτορα'' της ΕΦ, που παρέσυρε στον θάνατο τους δύο κυβερνήτες του.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ετοιμη πρόσκληση Ανάν για Τάσσο-Ταλάτ'' γράφει πως συγκρατημένη αισιοδοξία έχει δημιουργηθεί στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών ότι από τη σημερινή κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του Βοηθού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις θα τεθούν οι βάσεις μιας νέας προσπάθειας για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν τα κατάφερε τελικά ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, να περάσει στον τελικό του βρετανικού Γουίμπλετον, αφού ηττήθηκε με 3-0 σετ στον ημιτελικό από τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τεχνικές μέχρι το φθινόπωρο'' γράφει πως ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις και οι συνεργάτες του έχουν ήδη επεξεργαστεί κοινό ανακοινωθέν που θα ήθελαν να εκδοθεί με το πέρας της συνάντησης Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Σε αυτό θα επιβεβαιώνεται η προσήλωση σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα ανακοινώνεται η συμφωνία για τις τεχνικές επιτροπές και θα καθορίζονται τα χρονοδιαγράμματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη σύσταση της επιτροπής για έκδοση αδειών οικοδομής και πως κινδυνεύει η νομιμότητα αποφάσεων για ανάπτυξη γης.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κρίσιμο Ραντεβού Τάσσου, Ταλάτ, Γκαμπάρι'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τις πρώτες επαφές του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι με τις δύο πλευρές, έκριναν ότι υπάρχει έδαφος συζήτησης αλλά και περιθώρια επιτυχίας της προσπάθειας να αρχίσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι η προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει ότι σπαταλούνται τεράστια ποσά για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Γεφυροποιός ο Γκαμπάρι'' γράφει ότι ο κ. Γκαμπάρι θα υποβάλει σήμερα στους Παπαδόπουλο και Ταλάτ διαδικαστική φόρμουλα για την έναρξη της διαδικασίας των τεχνικών επιτροπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο των Ηνωμένων Εθνών εργάστηκε για τη διαμόρφωση χρυσής τομής, που να ικανοποιεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα περιμένουν στην ουρά για εργοδότηση 22.135 εκπαιδευτικοί, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των αλλοδαπών που ζητούν μια θέση στα κυπριακά σχολεία.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ραντεβού ουσίας'' γράφει ότι γεφύρωση του χάσματος σε ό,τι αφορά τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και ειδικότερα στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν, θα επιδιώξει στη σημερινή κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εμπλεκόμενοι φορείς με τα αεροδρόμια και τη διακίνηση τουρισμού, τα είπαν χθες με τον στρατηγικό επενδυτή στα αεροδρόμια, την Κοινοπραξία Hermes Airports, η οποία ανακοίνωσε αυξήσεις σε τέλη 41,6%.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Υποκρισία στην παλιά πόλη'' γράφει ότι όλο και περισσότερα νυκτερινά μαγαζιά εμφανίζονται στη Λευκωσία εντός των τειχών, και αρκετοί κάτοικοι κατηγορούν το Δημαρχείο για χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με εμπορικά κέντρα, όπως μπυραρίες και νυκτερινά κέντρα, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε θορυβώδες περιβάλλον με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η εγκατάσταση νέων οικογενειών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κηδεία του πιλότου Ανδρέα Παπασωζόμενου που έχασε τη ζωή του στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις 5 Ιουλίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' υπό τον τίτλο ''Ασυνεννοησία έριξε το ελικόπτερο'' γράφει ότι σε ασυνεννοησία μεταξύ των πιλότων φαίνεται να οφείλεται η πτώση του τραγικού ελικοπτέρου τύπου Μil Mi-35 P της Εθνικής Φρουράς, αφού οι δύο πιλότοι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους επειδή δεν είχαν κοινή γλώσσα να μιλήσουν την κρίσιμη ώρα, λίγα λεπτά πριν από την πτώση. Αλλού η εφημερία γράφει ότι το 70% του γάλακτος και το 40 ως 45% του κρέατος που φθάνει στο πιάτο του καταναλωτή είναι δηλητηριασμένο με αντιβιοτικά και ως εκ τούτου επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 8 July 2006 - 14:19:07 UTC