Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/06/2006

Οι τοποθετήσεις του Επιτρόπου της ΕΕ Ολι Ρεν και του Φιλανδού ΥΠΕΞ Ερκι Τουομιόγια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων, οι έρευνες της αστυνομίας για το σφετερισμό ε/κ περιουσίας στην κατεχόμενη Βασίλεια, οι θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την τροποποίηση του Συντάγματος και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Σταματούν με τους Τούρκους ξεκινούν με τους Τ/κύπριους» αναφέρει πως σοβαρότατη υποτροπή εις βάρος της ελληνικής πλευράς σημειώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και την Κυπριακή Δημοκρατία, αφενός με τις ευθύνες προειδοποιήσεις για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και αφετέρου με τις προθέσεις για ανάπτυξη απευθείας σχέσεων με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει πως στην Αγκυρα εναπόκειται και εξαρτάται απόλυτα το κατά πόσον θα διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος προς την ΕΕ τόνισε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας.

«H Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γεφύρι της Αρτας» πως άνω κάτω έχει γίνει η Εθνική Φρουρά με τις αναμενόμενες εδώ και μήνες προαγωγές και αποστρατεύσεις αξιωματικών, γεγονός που προκαλεί δυσφορία και ανησυχία μεταξύ των στελεχών της από το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί. Αλλού αναφέρει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για να κωδικοποιήσει τους βασικούς της στόχους, τη μεθοδολογία και την πρακτική που θα ακολουθήσει και θα τα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Ο Πολίτης» με κύριο τίτλο «70% των μαθητών μας είναι κάλλιστοι!» γράφει πως όλοι αρίστευσαν ή τουλάχιστον εξασφάλισαν πολύ ψηλό «γενικό βαθμό κατάταξης-πρόσβασης» στις παγκύπριες εξετάσεις. Από τους 7030 υποψηφίους που εξασφάλισαν «γενικό βαθμό κατάταξης», 1055 υποψήφιοι έλαβαν βαθμολογία πάνω από 19, ενώ ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε ένας και μοναδικός 20άρης. Αλλού αναφέρει πως τρόπους για να ξεπερασθεί το σημερινό αδιέξοδο στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των Τ/Κ μελετά η Φιλανδία, που αναλαμβάνει από αύριο την Προεδρία της ΕΕ.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σιγούν τα κινητά τηλέφωνα;» πως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι σταθμός της ΑΤΗΚ στην Αγλαντζιά, ο οποίος διαθέτει αναμεταδότη κινητής τηλεφωνίας, λειτουργεί χωρίς άδεια οικοδομής και πρέπει να κατεδαφιστεί. Ο Πρόεδρος της Αρχής Σταύρος Κρεμμός δήλωσε ότι η ΑΤΗΚ θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Αλλού αναφέρει πως δεν θα μειωθεί το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας, διαβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την ΠΟΦΕΝ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μαστίγιο χωρίς καρότο» πως σε κλοιό πιέσεων, που στην παρούσα φάση, έχουν τη μορφή φραστικών υποδείξεων και αυστηρών προειδοποιήσεων βρίσκεται η Αγκυρα. Η Τουρκία βάλλεται από την ΕΕ, η οποία παρουσιάζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι η υποψήφια χώρα δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης. Σε άλλο θέμα γράφει πως στοιχεία από τη γη, που σφετερίζονται Βρετανός και Τουρκοκύπριοι στο κατεχόμενο χωριό Βασίλεια εντόπισαν αστυνομικοί ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, που διερευνούν υποθέσεις σε βάρος Τ/Κ αρχιτέκτονα, οι οποίες αφορούν επέμβαση σε ε/κ γη.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σκληρό μήνυμα» αναφέρει πως αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απευθύνει η Φιλανδική Προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει αύριο τα καθήκοντά της, καλώντας την μέχρι τέλος του χρόνου να επικυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση, διαφορετικά οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε διακοπή. Αλλού αναφέρει πως έντονες διαφωνίες εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας για την τροποποίηση του Συντάγματος, «απειλώντας» ακόμη και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ότι αν δεν κάνουν δεκτές συγκεκριμένες πρόνοιες στο νομοσχέδιο τότε θα θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι δεν αποκλείεται να αποσυρθεί και το σχετικό νομοσχέδιο.

Η αγγλόφωνη &#147;Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί με τερματισμό των συνομιλιών με την Τουρκία» αναφέρει πως η ΕΕ δήλωσε χθες πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας μπορεί να τερματιστούν εκτός και εάν προχωρήσει με την Κύπρο και κάνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο η ΕΕ ελπίζει να αποφύγει την κρίση αργότερα αυτό το χρόνο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού αποφάσισε χθες να μην επιτρέψει την εφαρμογή της κερδοφόρας συμφωνίας μαμούθ μεταξύ της ΑΤΗΚ και της LTV.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αντάρτες σε όλα τα κόμματα» γράφει πως μπορεί στη σύσκεψη του Προεδρικού να τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη συνεργασία των συγκυβερνώντων στις Δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου και με την απόφαση να υποβληθεί επίσημη πρόταση συνεργασίας και στο ΕΥΡΩΚΟ, όμως οι αντάρτες σε όλα τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για να κτυπήσουν και πάλι. Αλλού αναφέρει πως πρώτοι στην ΕΕ, σε αναλογικά πληθυσμού, ήταν οι ζωντανοί δωρητές νεφρών στην Κύπρο, το 2004, ενώ στους πτωματικούς δότες η Κύπρος βρίσκεται αρκετά χαμηλά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η λίστα των 14» πως η εφημερίδα έχει στην κατοχή της τον πλήρη κατάλογο των Ε/Κ που έχουν προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων. Επιπρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια περίπτωση στην Ακανθού, η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων έχει προσφέρει στους δυο Ε/Κ το ποσό των 110 χιλιάδων λιρών, ενώ η εκτιμημένη αξία της γης ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια, δηλαδή οι Τούρκοι δίνουν εξευτελιστικά ποσά. Αλλού αναφέρει πως «η CIA ψάχνει Ελληνες πράκτορες για εκπαίδευση», σύμφωνα με καταχώρηση σε μια ημερήσια και μια εβδομαδιαία εφημερίδα στη Νέα Υόρκη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly&#148; γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπό κράτηση Υπουργοί της Χαμάς» αναφέρει πως το Ισραήλ συνέλαβε δεκάδες Υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου της Χαμάς και νομοθέτες σε μια κίνηση που στόχο έχει σύμφωνα με την ομάδα των Ισλαμιστών την κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς ο στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του για να απελευθερώσει έναν απαχθέντα στρατιώτη. Αλλού γράφει πως τέθηκε χθες ο θεμέλιος λίθος για το νέο αεροδρόμιο της Πάφου από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 30 June 2006 - 14:19:20 UTC