Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 16/06/2006

Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ περιπλέκει την κατάσταση στο Κυπριακό και το διάβημα της Λευκωσίας, η αύξηση των φωνών στην ΕΕ για παγοποίηση των ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η έγκριση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας του ΟΗΕ και η θέση της Κύπρου ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες, προβάλλουν επίσης το θέμα της εξεύρεσης σταφυλόκοκκου στο νερό κολυμβητικών δεξαμενών στη Λευκωσία, τις διαφωνίες για την εφαρμογή της μεσημβρινής αργίας και τις διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενο Δεκεμβρίου.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δύο διαβήματα σε μια ημέρα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι μέσα σε μια ημέρα, η κυβέρνηση χρειάστηκε να προβεί σε δύο διαβήματα προς τον ΟΗΕ, ένα για να καταγγείλει τον Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επειδή παρακολούθησε την ''άσκηση έρευνας και διάσωσης'' στα κατεχόμενα και το άλλο για να καταγγείλει τον ΓΓ του ΟΗΕ, επειδή δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει περιπλέξει περισσότερο τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εναποθέτει τις ελπίδες του στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Κόφι Ανάν, Μάικλ Μόλερ για να τελεσφορήσει η μορφή προετοιμασίας των συνομιλιών.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ευρω-στριμώχνεται η Τουρκία στις Βρυξέλλες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι αυξάνονται οι ευρωπαϊκές φωνές κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας, προειδοποιώντας την πως δεν θα διστάσουν να παγοποιήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και εφαρμόσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες τους κανονισμούς για την υιοθέτηση μέρους της οδηγίας, η οποία τροποποιεί τρεις οδηγίες που σχετίζονται με την έγκριση του τύπου γεωργικών και δασικών ελκυστήρων, ώστε οι νέο-εισαγόμενοι στην Κύπρο ελκυστήρες να φέρουν ζώνη ασφαλείας.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν έκαμαν φέτος έλεγχο στις πισίνες'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκε ο κρατικός μηχανισμός, ύστερα από την έρευνα του ''Π'', από την οποία προέκυψε ότι το νερό τριών κολυμβητικών δεξαμενών της πρωτεύουσας είναι μολυσμένο με σταφυλόκοκκο και προσθέτει ότι ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε κανένας εργαστηριακός έλεγχος, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει οδηγίες οι έλεγχοι, έστω και με καθυστέρηση, να αρχίσουν αμέσως. Αλλού γράφει ότι σοβαρά προβλήματα στις Φυλακές εντόπισε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το σωφρονιστικό ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκρηκτική λόγω υπερπληθυσμού και έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τερματίζεται η εγγραφή στον κατάλογο'' και γράφει ότι ριζικές αλλαγές στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση εισηγείται ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος με πρόταση που θα συζητηθεί στο Υπουργικό στις 5 Ιουλίου, εισηγείται τη δημιουργία δεύτερου κατάλογου, στο οποίο ο αιτητές θα διορίζονται κυρίως αναλόγως προσόντων και πείρας. Αλλού γράφει ότι το τέλος της θητείας του στη Λαϊκή Τράπεζα προανήγγειλε ο Κίκης Λαζαρίδης κατά τη διάρκειας της χθεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του Ομίλου Λαϊκής.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εμπόδιο για λύση η ΕΕ'', γράφει ότι δήλωση-φωτιά του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει περιπλέξει την κατάσταση στο Κυπριακό προκάλεσε έντομο διάβημα της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ''στον αναπνευστήρα'' απειλείται να μπει η οικοδομική βιομηχανία, αφού οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε Λευκωσία και Λάρνακα επικύρωσαν χθες την απόφαση για 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη. Προσθέτει ότι το ενδεχόμενο απειλεί με έμφραγμα την οικονομία του τόπου, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κοστίζει 10 εκατομμύρια λίρες ημερησίως.

Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Σκληρή μάχη'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι σκληρή διπλωματική μάχη χρειάστηκε να δώσει για άλλη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία για να αποτρέψει τις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας τους ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι κώλυμα με την έναρξη των ερευνών για το τραγικό ατύχημα της πτώσης αεροσκάφους της ''Ηλιος'' επειδή την τελευταία στιγμή έφθασε στα χέρια του Παναγιώτη Καλλή επιστολή από τους νομικούς συμβούλους της ''Ηλιος'', με την οποία φέρουν ενστάσεις για το διορισμό των δύο Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είχαν εμπλοκή και στις έρευνες που έγινα από την Ελλαδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η μεσημβρινή αργία πυροδοτεί πόλεμο λέξεων'', ότι οι ιδιοκτήτες μικροκαταστημάτων και υπεραγορών ξεκίνησαν έναν πόλεμο λέξεων μετά την επίσημη έναρξη του θερινού ωραρίου, που περιλαμβάνει μεγάλα μεσημεριανά διαλείμματα. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων (ΠΟΒΕΚ) έδωσε χθες το πράσινο φως για έναρξη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του πιλοτικού προγράμματος για το ολοήμερο σχολείο.

Η εβδομαδιαία ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Τριμερής καις στις Δημοτικές'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ η Κύπρος μόλις τώρα άρχισε να απομακρύνεται από τον απόηχο των βουλευτικών εκλογών, τα κόμματα προχώρησαν στις πρώτες σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ήδη μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων υπάρχει η βούληση για συνέχιση της συνεργασίας με φόντο πάντα τις προεδρικές εκλογές. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Κύπρος ''είναι έξω από το πνεύμα της Ευρώπης'' και καλεί την Κύπρο να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'', γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η Αγκυρα πρέπει να συμμορφωθεί'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί κάτω από την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Αγκυρα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει θέσει η ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα για συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη και σχολιάζει ότι η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως κάτι παραπάνω από συνάντηση γνωριμίας, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω επίμονων φημών περί διαφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Οι 'σοφοί' χάλασαν την σούπα της Ντόρας'' γράφει ότι ''η Ντόρα Μπακογιάννη είναι έξω φρενών γιατί σε μεγάλο βαθμό κατανόησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό γιατί η Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο πέτυχε να δημιουργήσει ένα ισχυρό λόμπι υπέρ των θέσεων της Κύπρου για εμβολιασμό της λύσης του Κυπριακού με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες''. Αλλού γράφει ότι σε συναγερμό έχει τεθεί η διπλωματική υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά το κρούσμα διάρρηξης και κλοπής που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αυστρία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 16 June 2006 - 14:19:30 UTC