Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 14/06/2006

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, οι δηλώσεις του τέως Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Κοινοτικού Επιτρόπου Ολι Ρεν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των αγνοουμένων, οι προσφυγές στην «επιτροπή ε/κ περιουσιών» στα κατεχόμενα, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών, οι επικείμενες δημοτικές εκλογές και η στάση εργασίας των πιλότων των ΚΑ μελών της ΠΑΣΥΠΙ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ασυνεννοησία Λευκωσίας Αθηνών» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ''αιφνιδιασμός, εκνευρισμός, τριβές και διαφωνία είναι ότι χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή τις σχέσεις κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας'' μετά τους χειρισμούς των τελευταίων διαβουλεύσεων του Λουξεμβούργου. Αλλού αναφέρει ότι σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα οι πιλότοι των ΚΑ μέλη της ΠΑΣΥΠΙ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκμίσθωση αεροσκάφους τουρκικής αεροπορικής εταιρείας από την Hellas Jet, για τη μεταφορά αεροσκάφους των ΚΑ στην Hellas Jet και για σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ των ΚΑ, με τις οποίες δικαιολογούσε τις προαναφερθείσες ενέργειες.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Συμβιβασμός καθ υπόδειξη Αθηνών» γράφει ότι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από την Αθήνα στη Λευκωσία να μην ασκήσει το βέτο και μπλοκαριστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική και στρατηγική πάνω στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και μοναδικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κύπρου, του λαού και κανενός άλλου.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ετοιμες οι επιταγές για πέντε υποθέσεις», γράφει ότι αποζημιώσεις και μόνον αποζημιώσεις διεκδικούν πέντε Ε/Κ πρόσφυγες που αιτήθηκαν στην «επιτροπή ε/κ περιουσιών» στα κατεχόμενα, με κάποιους από αυτούς να απορρίπτουν από την αρχή τη δυνατότητα επιστροφής της περιουσίας τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''το κράτος είχε στοιχεία για το πού ήταν θαμμένοι αγνοούμενοι, αλλά τα κρατούσε επί δεκαετίες στο σκοτάδι''. Σε αποκαλύψεις προέβη χθες ενώπιον του Δικαστηρίου ο σύμβουλος του εκπροσώπου της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ξενοφών Καλλής.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πονοκέφαλος για τα κόμματα οι Δημοτικές» γράφει στο κύριο θέμα της ότι το υφιστάμενο στάτους της δύναμης των κομμάτων ενδέχεται να διαφοροποιήσουν οι κοινοτικοί ψηφοφόροι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Και αυτό γιατί οι κοινοτικοί, μόνιμοι κάτοικοι Πάφου, αλλά και άλλων περιοχών, ίσως κατέλθουν οργανωμένοι και με δικούς τους υποψήφιους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταστεί ''θύμα σιδηροδρομικού δυστυχήματος'', αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Σκιές στις σχέσεις» γράφει στο κύριο θέμα τoυ ότι χθες οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για διαφωνίες που εκφράστηκαν σε σχέση με τη στάση των δύο κυβερνήσεων στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στα λάθη που έγιναν σε γραπτά των Παγκύπριων Εξετάσεων και σημειώνει πως χθες οι 9.800 συμμετέχοντες στις εξετάσεις κατέβασαν τις πένες τους.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας» ότι με το μήνυμα ότι η πλήρης εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος ήταν και παραμένει το συμβόλαιο της κυβέρνησης του με το λαό, υποδέχθηκε τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι αρχίζει αύριο σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο, η δημόσια ακρόαση ενώπιον της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής που έχει διοριστεί για να εξετάσει το θέμα των ευθυνών που προκύπτουν από το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο «Καθορίζοντας τους κανονισμούς για την Τουρκία» γράφει ότι στη κοινή θέση των «25» που ενσωματώθηκε στο κεφάλαιο της Ερευνας και Επιστήμης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφέρεται πως η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ευχαρίστησε τους Κύπριους επιχειρηματίες για την συνεργασία που επέδειξαν για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη συμμετοχή μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «οι Τράπεζες προχωρούν σε νέες συμφωνίες» γράφει ότι δημόσια προσφορά για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, που ήδη μετέχει με ποσοστό 9%, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αναμένει ότι θα ισολογίσει τους λογαριασμούς της ή ακόμα και να βγάλει μικρό κέρδος από την αλλαγή στο ευρώ, κέρματα και χαρτονομίσματα, από την 1η Ιανουαρίου 2008, υπό την προσδοκία ότι το ολικό κόστος εκτύπωσης των νέων κερμάτων και χαρτονομισμάτων του ευρώ θα φθάσει τα 15 εκατομμύρια λίρες.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 14 June 2006 - 14:19:08 UTC