Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/06/2006

Η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το σχετικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, το Κυπριακό και η αυριανή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, τα σχόλια, δηλώσεις και κομματικές σχέσεις μετά την εξαγγελία του κυβερνητικού ανασχηματισμού, η θρασεία ληστεία χθες στο κέντρο της Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Υποπτα συμβόλαια'', παραθέτει συνέντευξη του απερχόμενου Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη και, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Γαβριηλίδης κάνει λόγο για περίεργες συμπεριφορές κάποιων λειτουργών του Υπουργείου, καθώς και για την ανάγκη αναδόμησής του, για συμβόλαια προσφορών που χρήζουν διερεύνησης, ενώ, όπως ανέφερε, υπήρξαν συμπεριφορές σε κάποιες περιπτώσεις που προκάλεσαν την οργή του. Σε άλλο θέμα γράφει πως τολμηρές τομές στην οικονομία ζητεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος, με ομιλία του σε επιχειρηματίες στην Πάφο, έθεσε τη δική του πινελιά στον πίνακα των τολμηρών αλλαγών που πρέπει να υιοθετηθούν, προκειμένου η κυπριακή οικονομία να σταθεροποιηθεί και να προχωρήσει στη ζώνη του ευρώ.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ενδεχόμενο ΒΕΤΟ από την Κύπρο'', γράφει στο κύριο θέμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να εμμείνει στη θέση της για συμμόρφωση της Αγκυρας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της και ενδέχεται αύριο, στο Συμβούλιο Υπουργών, η Κύπρος να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ''κινηματογραφική ταινία'' θύμιζε η ληστεία που διεπράχθη στο κέντρο της Λευκωσίας, όταν δύο άτομα οπλισμένα με πιστόλι και λοστό εισέβαλαν σε κατάστημα, έσπασαν τις προθήκες και άρπαξαν ωρολόγια και κοσμήματα μεγάλης αξίας, διαφεύγοντας με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τάσσος - ΑΚΕΛ προς το 2008'', γράφει πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδοπούλου σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση του κέντρου βάρους στον κυβερνητικό συνασπισμό προς την πλευρά του Προεδρικού Μεγάρου και του ΑΚΕΛ και ότι η πιο σημαντική ποιοτική διαφορά έχει να κάνει με την ανάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών στον Γιώργο Λιλλήκα. Αλλού γράφει ότι νομικοί και πολιτικά πρόσωπα από δύο κόμματα ετοιμάζονται να προσφύγουν στο εκλογοδικείο, προκειμένου να επανεξετασθεί εάν το Ευρωπαϊκό Κόμμα είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στη δεύτερη κατανομή εδρών και ότι υπάρχει ο κίνδυνος το κόμμα αυτό να χάσει τις δύο από τις τρεις έδρες που κατέλαβε στις πρόσφατες εκλογές.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Απολογία ΑΚΕΛ ζητά ο Βάσος Λυσσαρίδης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης αφήνει αιχμές κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ''μη ισορροπημένο'', ενώ ταυτοχρόνως ασκεί ''δριμεία κριτική'' κατά του ΑΚΕΛ, από το οποίο ζητεί δημόσια απολογία σχετικά με δηλώσεις ΑΚΕΛικών στελεχών για ρουσφέτια από τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν πρόλαβε να τελειώσει το ''παζάρι'' μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων για τον ανασχηματισμό και αρχίζουν νέες διεργασίες για τα πρόσωπα που θα προτείνουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ενόψει των διορισμών στους ημικρατικούς οργανισμούς νέων ΔΣ, μιας και η θητεία των νυν Προέδρων, Αντιπροέδρων και Μελών τους λήγει στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πιέσεις πολλών ρίχτερ για αποτροπή του βέτο'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Λευκωσία διαμηνύει ότι, εάν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις αρχών που θέτει ενώπιον των εταίρων της στην ΕΕ, δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη των συζητήσεων στο Κεφάλαιο 25 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την Επιστήμη και την Ερευνα. Την ίδια ώρα, προσθέτει η εφημερίδα, οι Βρετανοί και άλλοι εταίροι ''δρομολογούν'' πιέσεις προς τη Λευκωσία, ζητώντας και την παρέμβαση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, για να μην ασκηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας από την Κύπρο. Αλλού γράφει για το διαγωνισμό τεχνολογίας μεταξύ των μαθητών κυπριακών σχολείων και για εντυπωσιακές δημιουργίες μαθητών, όπως το ρομπότ που μαζεύει αυγά.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Όλα ανοικτά αύριο'', ότι ανοικτό αφήνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το ενδεχόμενο πρόταξης από την Κύπρο του δικαιώματος αρνησικυρίας στη συζήτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που θα γίνει αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η δημιουργία ενός νέου φαρμάκου, με το οποίο γίνεται πιο εύκολη η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Το φάρμακο αυτό, όπως δήλωσαν χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών Γρηγόρης Σκαραντάβος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ιωάννης Γιώβος, χορηγείται μια φορά το μήνα και συμβάλλει στη μείωση κατά 62% των σπονδυλικών καταγμάτων και κατά 69% τα μη σπονδυλικά.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Προσφορά ειρήνης για κατευνασμό των εντάσεων στο Αιγαίο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Αμπντουλάχ Γκιουλ αντιστοίχως, συμφώνησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη σε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μετά το πρόσφατο περιστατικό σύγκρουσης δύο πολεμικών αεροσκαφών των χωρών τους στο Αιγαίο. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ποιότητα των θαλασσινών νερών που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές, οι θάλασσες Κύπρου και Ελλάδας είναι οι πιο καθαρές.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 11 June 2006 - 14:19:06 UTC