Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-05-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/05/2006

Το Κυπριακό, όπως διαμορφώνεται με την αναμενόμενη περιοδεία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και την ελληνική πρόταση σε σχέση με την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία", προβάλλεται στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι διεργασίες των κομμάτων, οι πληροφορίες για ανασχηματισμό και οι εξελίξεις όσον αφορά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Το Δράμα της διχοτόμησης να λύσουμε", γράφει ότι σε μιαν πρωτοφανή κίνηση, που θα προκαλέσει αίσθηση τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εσωτερικό, ο "πρωθυπουργός" των Τ/Κ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ απευθύνει στον ηγέτη του αδελφού κόμματος ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια πρόσκληση να συναντηθούν "για την ειρήνη", χρησιμοποιώντας έναν αδόκιμο για την τουρκική πλευρά όρο, "το δράμα της διχοτόμησης". Αλλού γράφει ότι "σε μια μεγάλη πισινή προχώρησε σε σχέση με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος μόλις πρόσφατα τασσόταν σε ένα καθαρό ανασχηματισμό, προκαλώντας όμως εσωκυβερνητικές τριβές".

"Το Θάρρος" έχει τίτλο "Δέσμη προτάσεων από Αθήνα για Κυπριακό" και γράφει ότι η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τελωνειακή ένωση των δύο κομματιών της Κύπρου και τη δημιουργία "ευρωπαϊκής ζώνης" στην Αμμόχωστο, ενώ κεντρικός άξονας είναι η καθιέρωση ενός συστήματος κανόνων ελεύθερου εμπορίου και διακίνησης αγαθών. Αλλού γράφει ότι νέες σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να εκπληρώσει μέσα στους επόμενους μήνες πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων απέναντι στην Κύπρο, απέστειλε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Κίνηση της Αθήνας για την Αμμόχωστο" και γράφει ότι έκπληξη προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και στην κοινή γνώμη το χθεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" για επικείμενη κατάθεση στην ΕΕ πακέτου προτάσεων που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο, μεταξύ άλλων, να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της 4ης μονάδας στο Βασιλικό και επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε απόφαση για το άνοιγμα του φακέλου με την οικονομική πρόταση της "Itochu, BH&E, J&P Avax" προκειμένου το συντομότερο να υπογραφούν τα συμβόλαια.

"Η Σημερινή", με κύριο τίτλο "Σκληρή απάντηση ζητά ο λαός στην Ελλάδα", προβάλλει δημοσκόπηση που δημοσίευσε το αθηναϊκό "Εθνος" σε σχέση με τη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία επικρίνει την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για υποχωρητικότητα απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα εμπλοκή που σημειώνεται στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, που αυτή τη φορά αφορά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και έτσι στην Ιερά Σύνοδο της Τετάρτης τίθεται θέμα τροποποίησης ή μη του καταστατικού, αναφορικά με αυτούς που μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ψάχνουν φως στη σήραγγα" επικαλείται πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες σε ενημέρωση που έγινε στις 12 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, πέρα από το γεγονός ότι εξήγγειλε την περιοδεία του στην περιοχή για το Κυπριακό, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί απάντηση από τον Οργανισμό στον δεκάλογο Γκιουλ που υποβλήθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι μετά τη μείωση των θαμώνων στα καζίνο των κατεχομένων, οι υπεύθυνοι τους βρήκαν νέους τρόπους να προσελκύσουν πελάτες, βγάζοντας στη λοταρία έως και αυτοκίνητα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ανάρμοστη συμπεριφορά" γράφει ότι την ανάρμοστη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας κατήγγειλαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Γιώργος Ιακώβου και Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας τη συμπαράσταση των ομολόγων τους ώστε να πιεστεί η Αγκυρα και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ξεκαθάρισμα θέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο ζητά ο Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η πιο σοφή και φρόνιμη πολιτική για το καλό του τόπου είναι η επαναβεβαίωση των αποφάσεων της ε/κ πλευράς.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 29 May 2006 - 14:19:05 UTC