Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21/04/2006

Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και η ενδεχόμενη πετρελαϊκή κρίση και η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του νόμου για τους εκτάκτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν τις γιορτές του Πάσχα, ενώ οι εβδομαδιαίες εφημερίδες αναφέρονται στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Βδομάδα των Παθών και η επόμενη λόγω βενζίνης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μέχρι και τρία σεντ ακριβότερη θα πληρώνουμε τη βενζίνη από εβδομάδας, αφού η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και χθες την αχαλίνωτη προς τα πάνω κούρσα της. Προσθέτει πως πέραν της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 14 δολάρια το βαρέλι και αναφέρει πως εάν η χώρα μας διέθετε δικό της διυλιστήριο δεν θα πλήρωνε και το κόστος διύλισης. Σε άλλο θέμα γράφει οι Τράπεζες Αίματος των Νοσοκομείων θα βρεθούν με άδεια ψυγεία αφού το τετραήμερο που ακολουθεί δεν θα γίνουν αιμοδοσίες.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Το πετρέλαιο.. (ανεβαίνει) και η κυβέρνηση το χαβά της» γράφει ότι η συνεχιζόμενη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ανάβει φωτιές. Προσθέτει πως η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση. Αναφέρει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιολογεί το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου ώστε να πάρει προληπτικά μέτρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ακης Κελεπέσιης υπολόγισε ότι οκτώ μέχρι δέκα χιλιάδες Κύπριοι θα φύγουν για πασχαλινές διακοπές στην Ελλάδα και άλλους προορισμούς.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αρον άρον η Βουλή για τους εκτάκτους» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε στα κόμματα, αλλά ούτε στους εκτάκτους έκανε το χατίρι και όπως αναμενόταν ανέπεμψε το νόμο που κατοχύρωνε τους εκτάκτους. Προσθέτει πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποφάσισε ότι ο νόμος επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, η εφαρμογή του είναι αδύνατη, είναι αντισυνταγματικός και υποδεικνύει στη Βουλή ότι δεν καλύπτει τους αορίστου χρόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρσι με τις τιμές στα είδη πρώτης ζήτησης να καταγράφουν αυξήσεις από 5% μέχρι 114%. Αναφέρει δε πως υπάρχουν και είδη που παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με πέρσι, όπως τα αγγουράκια θερμοκηπίου (-41%) και τα καρότα ( -59%).

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Mea culpa κομμάτων για τους εκτάκτους» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τους εκτάκτους υπαλλήλους και υποχρέωσε ηγεσίες ή εκπροσώπους κομμάτων να παραδεχθούν έμμεσα ότι ενήργησαν λανθασμένα και ψηφοθηρικά υπό την πίεση των εκτάκτων που είχαν στρατοπεδεύσει έξω από τη Βουλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αρχή Λιμένων υπολογίζει ότι θα έχει αύξηση των εσόδων της κατά ένα εκατομμύριο λίρες το χρόνο από τη συνεργασία της με τη ναυτιλιακή εταιρεία MSC η οποία άρχισε από τον περασμένο χρόνο να χρησιμοποιεί το λιμάνι Λεμεσού ως κέντρο διαμετακόμισης των εμπορευματοκιβωτίων της.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Νίπτουν τας χείρας τους» γράφει ότι οι 2.500 περίπου έκτακτοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ημερών προχώρησε χθες σε αναπομπή του νόμου για την απασχόληση των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία. Προσθέτει πως η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί διλήμματα στα κόμματα, ελέω εκλογών, καθώς με την αναπομπή του νόμου το λόγο έχει ξανά η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ε/Κ από την Ακανθού προσέφυγε στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών ζητώντας αποζημίωση 889 χιλιάδων στερλινών και επιστροφή της ακίνητης περιουσίας του.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Νέο Πετρελαϊκό σοκ» γράφει ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο καλούνται να πληρώσουν τις νέες πολεμοχαρείς βλέψεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν αφού οι αυξήσεις στο πετρέλαιο καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ. Προσθέτει πως οι προβλέψεις που έγιναν για εκτόξευση των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι είναι πλέον ρεαλιστικές και κάτι τέτοιο επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές και συντεχνίες αποφάσισαν ανακωχή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα έχουν εκ νέου συνάντηση σε ό,τι αφορά το θέμα τοποθέτησης τριών αναπληρωτών υπεύθυνων καμπίνας μεταξύ των αεροσυνοδών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους γράφει Μπορεί η βενζίνη να καταστεί σύντομα είδος πολυτελείας; και γράφει ότι το γεγονός πως η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε χθες τα 74 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου συνοδεύεται από φόβους ότι το πετρέλαιο θα καταστεί σύντομα είδος πολυτελείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αρμενική κοινότητα της Κύπρου τιμά στις 24 Απριλίου τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 κατά την οποία έχασαν την ζωή τους πέραν του μισού εκατομμυρίου Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Μίση και πάθηανασταίνονται» γράφει ότι η Σταύρωση και η Ανάσταση του Θεανθρώπου σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και τα κόμματα με τα μίση και τα πάθη που τα χαρακτηρίζουν επανέρχονται από την Τρίτη δριμύτερα σε μια σκληρή και εξοντωτική αντιπαράθεση για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συγκέντρωση εκλογικού ποσοστού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ρίχνεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών και θα κατευθύνει την τελική επίθεση του κόμματος για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων και την αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Αποκαλύπτουμε δημοσκόπηση: Από ποιά κόμματα προέρχονται οι αναποφάσιστοι» αναφέρει πως σύμφωνα «με αμαγείρευτη έρευνα» στις 22 Μαρτίου, δύο μήνες πριν τις εκλογές, ποσοστό 26,8% του δείγματος δηλώνει είτε αναποφάσιστο είτε υποστηρικτής του λευκού και προσθέτει πως περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών είναι Συναγερμικοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αφαίρεσε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου το ρόλο του συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Weekly» κάτω από τον τίτλο «Επερχεται νέα πετρελαϊκή κρίση; γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι τιμές του πετρελαίου χθες ανήλθαν χθες στα 72,49 δολάρια το βαρέλι και αναφέρει πως η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων δημιουργεί φόβους ότι δεν θα υπάρξει μείωση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυπριακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επαφές από τις 26 μέχρι τις 30 Απριλίου για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 21 April 2006 - 14:19:05 UTC