Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/04/2006

Το Κυπριακό, η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Κύπρο, το χθεσινό παγκύπριο συνέδριο των ΕΔΗ και το περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας εις βάρος δύο πολιτών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

Η υπογραφή από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστο Πουργουρίδη εγγράφου με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και οι πληροφορίες για αίτημα του ΑΚΕΛ προς απομάκρυνση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα από το Υπουργείο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εξι αλήθειες που πονάνε Τάσο και ΑΚΕΛ'', ότι ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα Νίκος Μπίστης, σε χαιρετισμό του στο χθεσινό παγκύπριο συνέδριο των ΕΔΗ, κατέρριψε με επιχειρήματα ''όλους τους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης'' και κατάφερε -μεταξύ άλλων- ''δύο χαστούκια'' στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, αναφορικά με την πολιτική που ακολούθησαν και τη στάση που τήρησαν στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι, με το ψήφισμα του ΕΛΚ για την Κύπρο, το οποίο ο ίδιος και το κόμμα του εργάστηκαν τον τελευταίο καιρό, ''έχουμε μια ισχυρή θέση από εννιά σημεία'' στο Κυπριακό.

''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Φάγωμα Κούλλη επιδιώκει το ΑΚΕΛ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Μαυρονικόλας δέχεται ''ΑΚΕΛικά πυρά, επειδή αρνείται να τους κάνει ρουσφέτι'' και ότι επιτακτικά η ηγεσία του ΑΚΕΛ ζήτησε τρεις φορές από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να αντικαταστήσει τον κ. Μαυρονικόλα, επειδή αρνείται να ικανοποιήσει απαιτήσεις του ΑΚΕΛ για μετακινήσεις και μεταθέσεις αξιωματικών και οπλιτών που πρόσκεινται φιλικά στο κόμμα. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'', ο ΓΓ του ΟΗΕ σε επιστολή του προς τον κ. Γκιουλ αναφέρει ότι μελετά το υποβληθέν τουρκικό ''σχέδιο δράσης'' για το Κυπριακό και ότι σύντομα θα ενημερώσει τον Υπουργό για την αξιολόγηση του σχεδίου.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ρεζίλι διεθνώς'', γράφει πως ''το βίντεο της ντροπής'', με τις σκηνές αστυνομικής βίας εις βάρος δύο νεαρών πολιτών, ''προκαλεί πολιτική κρίση'' και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ξέσπασε χθες βράδυ και κατηγόρησε ευθέως τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Υπουργού δεν διακρίνονται από σοβαρότητα. Ο κ. Θεοδώρου είχε δηλώσει ενωρίτερα ότι το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου οφείλεται σε αδικαιολόγητη καθυστέρηση διεκπεραίωσης της ποινικής ανάκρισης. Αλλού γράφει ότι, υπό τους ήχους του τραγουδιού της Τουρκοκύπριας υποψήφιας των ΕΔΗ Νεσιέ Γιασίν ''Η δική μου η πατρίδα'', το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών πραγματοποίησε χθες το παγκύπριό του συνέδριο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Καβγάς για τις ευθύνες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ξυλοδαρμός φοιτητών από αστυνομικούς προσλαμβάνει διαστάσεις και ότι γίνεται λόγος για ρεζίλεμα της Δημοκρατίας και για τα χάλια της Αστυνομίας. Σχετικά με τις ευθύνες για το περιστατικό αυτό και τη μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της ποινικής έρευνας, προσθέτει η εφημερίδα, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας ''διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους'' προβαίνοντας σε δηλώσεις ως προς την απόδοση ευθυνών. Αλλού γράφει ότι προέκυψε ''άγρια κόντρα'' μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σχετικά με το ψήφισμα του ΕΛΚ για το Κυπριακό, με τον κ. Αναστασιάδη να δηλώνει -μεταξύ άλλων- ότι δεν λέγεται ''ούτε Τζιωνής ούτε Λιλλήκας'' και το ΑΚΕΛ να αμφισβητεί την πειστικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εκατό μέρες ενοχής'', γράφει στο κύριο θέμα πως τρεις και πλέον μήνες κατείχε ο ποινικός ανακριτής στα χέρια του ''το βίντεο της ντροπής'', ωστόσο δεν έχει ακόμα πάρει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και σήμερα αναμένεται να καλέσει ο Γενικός Εισαγγελέας τον ανακριτή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την καθυστέρηση αυτή. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων εξαρτάται για άλλη μια φορά από τους Τούρκους στρατηγούς, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Η διαφαινόμενη άρνηση των στρατιωτικών να δεχθούν τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ιδού οι αντιφάσεις ΔΗΣΥ'', ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνον ήταν ενήμερος για την υπογραφή από τον κ. Πουργουρίδη εγγράφου με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην ΚΣΣΕ για την αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας ΣτΕ, αλλά και είχε υποσχεθεί στο επίσης μέλος της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας και Βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρο Χριστοδουλίδη ότι θα παρενέβαινε. Αλλη είδηση είναι η πρόσκληση που απηύθυνε στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από το μεικτό χωριό Πύλα να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και να εργασθούν μαζί για την επανένωση της Κύπρου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 3 April 2006 - 14:19:09 UTC