Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/03/2006

Το Κυπριακό εν μέσω των τουρκικών μεθοδεύσεων για τη διαμόρφωση της ατζέντας των τεχνικών επιτροπών, ληγμένα φάρμακα σε ψυγεία νοσοκομείου, οι εξελίξεις σε σχέση με το ολοήμερο σχολείο και μια διαπλοκή με επιπτώσεις στην υγεία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η διαδήλωση των Τ/Κ στο Αγιο Δομέτιο κατά των προσπαθειών εξαγωγής εσπεριδοειδών της Μόρφου μέσω του λιμανιού της Λεμεσού, οι προθέσεις του Αρχηγού για τα αδέσποτα ζώα στα στρατόπεδα απασχολούν επίσης τη θεματολογία. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα άφθονο φωτογραφικό υλικό από τη χθεσινή ολική έκλειψη ηλίου, που στην Κύπρο έγινε ορατή κατά 95%.

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Το πιο τρύπιο καλάθι βρέθηκε στην Κύπρο» γράφει ότι ξένοι οίκοι παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα που συνταξιοδοτούνται με αποδείξεις, αριθμούς και στοιχεία βρίσκουν ότι οι ξένοι που θα ήθελαν να ζήσουν μετά τη συνταξιοδότηση τους στην Κύπρο θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές, αφού η Κύπρος είναι η πρώτη σε ακρίβεια μεταξύ των δέκα ακριβότερων χωρών στον κόσμο. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Παιδείας αποφάσισε χθες την προώθηση των διαδικασιών για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του θεσμού του ολοήμερου υποχρεωτικού σχολείου στη Δημοτική Εκπαίδευση.

«Η Μάχη» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ο παραχαράκτης ξανακτύπησε» αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις που αποδίδει στο δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη για την ΕΟΚΑ και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1955 59. Η εφημερίδα γράφει ότι οι σύνδεσμοι αγωνιστών και αγωνιστών της ΕΟΚΑ καταδίκαζουν τις τοποθετήσεις του δημοσιογράφου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ανοίγει σήμερα το οδόφραγμα Αστρομερίτη Ζώδιας, το οποίο θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Υγειονομικοί μεν με μικρόβια δε!» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φαινόμενο της διαπλοκής υγειονομικών επιθεωρητών και εργατών είναι εκτεταμένο και αδρανοποιεί σε πολλές περιπτώσεις την άσκηση ελέγχουν για την τήρηση κανόνων υγιεινής. Αλλού αναφέρεται στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Δήμου Αγλαντζιάς με την απροθυμία του Δημάρχου να αποσύρει τις αιχμές που άφησε στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου περί λειτουργίας διευθυντηρίου στο ΔΣ και την αποχώρηση των δημοτικών ομάδων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι οποίες ζήτησαν από το Δήμαρχο να ανακαλέσει τα όσα υποστήριξε, ο ίδιος όμως αρνήθηκε, με αποτέλεσμα οι τρεις ομάδες να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Φάρμακα - Μαϊμού» γράφει ότι η κυπριακή αγορά έχει γεμίσει με παγίδες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία αρκετών πολιτών, ενώ ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Νίκος Νουρής καλεί τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε ληγμένα φάρμακα στο ψυγείο του νοσοκομείου Λάρνακας, που όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι φυλάγονται για την περίπτωση πολέμου.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ναρκοθετούν την ατζέντα» γράφει ότι η τουρκική πλευρά ροκανίζει το χρόνο και επιμένει όπως στην ατζέντα των τεχνικών επιτροπών περιληφθούν μόνο θέματα που αφορούν «σχέσεις καλής γειτονίας». Αλλού γράφει ότι τάξη σε ό,τι αφορά τα ζώα που περιτριγυρίζουν στρατόπεδα, μονάδες και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς αποφάσισε να βάλει ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο οποίος με πρόσφατη γραπτή διαταγή καλεί τις μονάδες να παραδώσουν όλα τα αδέσποτα στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πράξη η Μεταρρύθμιση» γράφει ότι με την εφαρμογή του ενιαίου ολοήμερου σχολείου στη δημοτική εκπαίδευση - που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης - αρχίζει να υλοποιείται μια από τις σημαντικές προτάσεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στη χθεσινή ολική έκλειψη ηλίου, που έγινε ορατή για πρώτη φορά από γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας ύστερα από δεκαετίες. Στην Κύπρο το φαινόμενο έγινε ορατό κατά 95%, ενώ η επόμενη ορατή ολική έκλειψη ηλίου τοποθετείται το 2060.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους Τ/Κ οδηγούς εμπορικών οχημάτων απείλησαν χθες να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των προσπαθειών εξαγωγής εσπεριδοειδών από την Μόρφου μέσω του λιμανιού της Λεμεσού. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή σύμφωνα με την οποία το να πείσεις ένα διστακτικό κοινό να καλωσορίσει το ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενόψει της 1ης Ιανουαρίου 2008.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 30 March 2006 - 15:19:10 UTC