Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 22/03/2006

Η θέση της κυβέρνησης έναντι του νέου εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας που εγκρίθηκε στην Αγκυρα, η διεκδίκηση από τους Τουρκοκύπριους μιας θέσης πλήρους μέλους και μιας αναπληρωματικού στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η διαδικασία αδειοδότησης της εταιρείας Ajet και τα σχέδια συγκροτήματος να επενδύσει 550 εκατομμύρια λίρες για να αναπτύξει έκταση 1.110 σκαλών στην περιοχή Γεροσκήπου, στο πρότυπο ανάλογων πετυχημένων μοντέλων που αναπτύχθηκαν στο Ντουμπάι είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Στο Κογκρέσο Δημοτικών Αρχών οι Τ/Κ» αναφέρει πως μια θέση πλήρους μέλους και μιας αναπληρωματικού διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ ισχυρίστηκε ότι στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, η ε/κ πλευρά διατάχθηκε να κενώσει τις δυο από τις έξι θέσεις που κατέχει. Αλλού σημειώνει πως εάν η τ/κ ηγεσία επιμένει να αρνείται να δεχθεί το ποσό των 139 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, επειδή δεν παρέχεται σε αυτήν μέσω των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε είναι πρόβλημα αποκλειστικά δικό της δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προεκλογικές προσλήψεις στην Αρχή Λιμένων» αναφέρει πως «αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των λιμενοφυλάκων της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι Λεμεσού, μετά τις τελευταίες παράνομες προσλήψεις 17ωρων υπαλλήλων, οι οποίες έγιναν από την πίσω πόρτα με παρεμβάσεις συγκεκριμένου υποψηφίου βουλευτή του ΔΗΚΟ και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων». Αλλού γράφει πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε ένα όργιο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Μέτωπο στο ΕΔΑΔ με νόμο και διάβημα» γράφει πως στο Στρασβούργο έφθασε χθες ο «νόμος» του καθεστώτος των κατεχομένων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες μαζί με τον κατάλογο των «δικαστών» που θα αναλάβουν σύμφωνα με την τουρκική πρόταση την εξέταση των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Αλλού αναφέρει πως την υποταγή του Ταγίπ Ερντογάν στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας αποκαλύπτει σύμφωνα με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία το νέο έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας που εγκρίθηκε στην Αγκυρα και το οποίο προβλέπει παραμονή του Αττίλα στην Κύπρο και διατήρηση του casus belli με την Ελλάδα.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρύπιο το σύστημα» πως «κύκλωμα πίσω από το οποίο κρύβονται σύμβουλοι και εταιρείες πιστοποίησης HACCP θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Ατομα χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση παραχωρούν αυθαίρετα πιστοποιητικά HACCP, ενώ παράλληλα διαθέτουν κι εταιρείες που επιθεωρούν τις επιχειρήσεις και μέσα από έγγραφα μαϊμούδες πιστοποιούν ότι η παραγωγή και διάθεση προϊόντων γίνεται υπό συνθήκες ασφάλειας». Αλλού αναφέρει πως ιδιαίτερα αυξημένος θα είναι ο μισθός των κρατικών υπαλλήλων το μήνα Απρίλιο καθότι θα λάβουν αναδρομικά αυξήσεις στους μισθούς τους ύψους 2% από την 1/1/2006.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς εξουσιοδότηση» πως χωρίς εξουσιοδότηση και χωρίς να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, υπάλληλοι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων λάμβαναν αποφάσεις και έδιναν εγκρίσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης της Ajet. Αλλού αναφέρει πως το ΑΚΕΛ εισηγείται την υποχρεωτική εφαρμογή του ενιαίου ολοήμερου δημοτικού σχολείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και προτρέπει το Συμβούλιο Παιδείας και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Κανένας εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ λεει ο Μπους» αναφέρει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως θα υπάρξει «πιο σκληρός αγώνας στο μέλλον» στο Ιράκ, αλλά αρνήθηκε πως η χώρα αυτή οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο. Εξάλλου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε πως «αυτή δεν είναι σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών. Είναι σύγκρουση για τον πολιτισμό». Αλλού αναφέρει πως ο τουρισμός από τη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 15% το 2006 και οι επισκέπτες από τη χώρα αυτή να ξεπεράσουν τια 100 χιλιάδες, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα Financial Mirror γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νεάπολη με προσέγγιση Ντουμπάι» πως τα σχέδια του συγκροτήματος Λεπτός να επενδύσει 550 εκατομμύρια λίρες για να αναπτύξει έκταση 1.110 σκαλών στην περιοχή Γεροσκήπου, στο πρότυπο ανάλογων πετυχημένων μοντέλων που αναπτύχθηκαν στο Ντουμπάι, συναντούν τις έντονες αντιδράσεις άλλων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης όπως και του Κινήματος Οικολόγων. Αλλού αναφέρει πως ριζικές αλλαγές στον τομέα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων των ΔΣ των εμπορικών τραπεζών προνοεί, μεταξύ άλλων, η νέα Οδηγία της ΕΕ για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2007, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Πολιορκία Ταλάτ από ΟΗΕ'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με θέμα τη συγκρότηση των τεχνικών επιτροπών. Ο Διεθνής Οργανισμός έχει ήδη διαβιβάσει προς την τ/κ πλευρά έγγραφες διευκρινίσεις αναφορικά με θέματα που ήγειρε για τη συνάντηση των Παρισίων. Σε ρεπορτάζ με αφορμή την ημέρα ρατσισμού δημοσιεύει δηλώσεις αλλοδαπών που εργάζονται ή σπουδάζουν στην Κύπρο σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 22 March 2006 - 15:19:13 UTC