Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/02/2006

Η αντίδραση της Λευκωσίας καθώς και του κυπριακού πολιτικού κόσμου για τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τα σχόλια της κυβέρνησης για κάθοδο του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα, τη στιγμή που ταυτίζεται με τις τουρκικές προτάσεις, τις πληροφορίες ότι κτηματομεσιτικά γραφεία που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές δραστηριοποιούνται και στα κατεχόμενα, πληροφορίες ότι η κυβέρνηση είναι οριστικά έτοιμη να ανοίξει το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, αλλά και τις διεργασίες στα κόμματα για ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων τους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Η ''Αλήθεια'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Ηφαίστειο που θα μας σκεπάσει'' και γράφει ότι η Λευκωσία προέβη σε έντονο διάβημα προς το Λονδίνο για τις δηλώσεις Στρο, διαμηνύοντας την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει το βέτο που έχει στο χέρι της κατά της Τουρκίας, αφού όλες οι προσπάθειες των Βρετανών είναι να βοηθήσουν την Αγκυρα σε βάρος της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια στον Υπουργό Υγείας όλες τις εκκρεμότητες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που εμποδίζουν τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά ο Υπουργός επιμένει στην τήρηση της ημερομηνίας αυτής.

Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απατεώνας στρατιωτικός τα έτρωγε χοντρά'', γράφει ότι ''ανώτερος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων εκμεταλλευόμενος τη θέση που του ανέθεσε η πατρίδα έναντι σεβαστού ποσού χρημάτων, εξαπάτησε κατά συρροή ανώτερους και κατώτερους συναδέλφους του, καθώς και σωρεία συμπολιτών μας, αποσπώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά''. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάγκλας Αλεξάντερ δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι η ανάληψη της υπεράσπισης τους ζεύγους Οραμς από τη σύζυγο του Βρετανού Πρωθυπουργού Τσέρι Μπλερ δεν έχει σχέση με την βρετανική κυβέρνηση.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παιγνίδι μόνο με τους τρεις'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι την εμπλοκή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό υποστηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση, πλην όμως με αφορμή την επίθεση Στρο, η Λευκωσία θέτει οριστικά εκτός της όποιας διαβούλευσης για λύση τη Βρετανία, ενώ την ίδια στάση τηρεί και έναντι των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Ματ Μπράιζα ότι ταυτίστηκε ήδη με τις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι αναστολή στράτευσης μέχρι το 32ο έτος της ηλικίας του θα δοθεί στο τενίστα Μάρκο Παγδατή και εκτιμάται ότι θα υπηρετήσει για χρονικό διάστημα ενός τριμήνου.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αντεπίθεση με στόχο τη λύση'' γράφει ότι αντεπίθεση στους τουρκικούς ελιγμούς ετοιμάζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και μάλιστα εντός των κόλπων της ΕΕ, με στόχο τη μετακίνηση του βάρος από τα μέτρα υπέρ των Τ/Κ στη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού και την εξεύρεση λύσης. Η κυβέρνηση κρίνει ότι ''η προσχεδιασμένη επιχείρηση Τουρκίας - Βρετανίας και ΗΠΑ για προβολή των προτάσεων Γκιουλ πέφτει στο κενό, καθώς καμία χώρα της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας δεν έχει αποδεχτεί το περιεχόμενό τους''. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του ΚΣ ΕΔΕΚ για κάθοδο του Προέδρου του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου στις βουλευτικές στην περιφέρεια Λευκωσίας.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Επιλέγει ρήξη το Λονδίνο'', αναφέρεται στις δηλώσεις Στρο και σχολιάζει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ, επιλέγοντας ένα θεσμικό όργανο της χώρας του, τη Βουλή των Κοινοτήτων, για να επιτεθεί κατά της Κύπρου, έχει ουσιαστικά υιοθετήσει τη λογική της σύγκρουσης, δίνοντας στην πολιτική αυτή επίσημη διάσταση. Αλλού προβάλλει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ρόναλντ Σλίκερ απέτρεψε πριν λίγες εβδομάδες επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι θα έφταναν στο νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πυρ ομαδόν κατά Στρο'' και γράφει ότι σε έντονα διπλωματικά διαβήματα προέβη χθες η Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Βρετανία, σχετικά με τις ''προκλητικές και απαράδεκτες'' δηλώσεις του κ. Στρο και πως καθολική ήταν η αντίδραση των κυπριακών κομμάτων για τις δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου. Αλλού γράφει ότι τρεις περιπτώσεις κτηματομεσιτικών γραφείων στις ελεύθερες περιοχές, που πιθανολογείται ότι ανέπτυξαν δραστηριότητα στα κατεχόμενα, κατήγγειλε χθες ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών στην υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για την παρακολούθηση της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας και τουριστικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον κύριο τίτλο ''Βγήκαν τα μαχαίρια καθώς οι πιλότοι απεργούν'', αναφέρεται στη χθεσινή απεργία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών και προσθέτει ότι οι πιλότοι και η Διεύθυνση της εταιρείας διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με την ερμηνεία του τι συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει 23 εκ λίρες για αποπληρωμή των χρεών των αγροτών, μετά και την έγκριση του σχετικού σχεδίου από την ΕΕ, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Ξεκαθαρίζει το τοπίο υποψηφίων'' αναφέρεται στις διεργασίες για τον καθορισμό των ψηφοδελτίων των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του μηνός όλα τα κόμματα θα ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους και θα μπουν σε τελική πορεία για την αναμέτρηση. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος σημειώνει ότι το κόμμα του θα μπορούσε να δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες στο λαό, όμως προτιμά την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Αγγλοαμερικανικές χυδαιότητες'' και γράφει ότι ''μετά τις πρόσφατες, βρώμικες ενέργειες του τουρκόφιλου Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο αλλάζει άρδην το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις Βάσεις του Θανάτου σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια'' και προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''είναι πλέον έτοιμη να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα των Βρετανικών Βάσεων''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα δεχθεί τον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Μπράιζα κατά την επίσκεψή του στο νησί και προσθέτει πως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το συναντήσει ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Ο Στρο 'παραποιεί την αλήθεια''', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο κατηγορήθηκε ότι παραποιεί την αλήθεια και χαρακτηρίστηκε ακόμη και ''ψεύτης'' χθες για σειρά φιλοτουρκικών σχολίων, τα οποία προκάλεσαν επίσημο διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης και έφεραν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε νέο χαμηλό σημείο. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα εκμεταλλεύεται τη θέση του Τούρκου ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για να περάσει την προπαγάνδα της για το Κυπριακό και να δηλητηριάσει τις παραδοσιακές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το μουσουλμανικό κόσμο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 10 February 2006 - 15:19:06 UTC