Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 19/01/2006

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του κατοχικού καθεστώτος να ζητήσει βοήθεια από την ΑΗΚ, μετά το μπλακ άουτ στα κατεχόμενα, λόγω προβλημάτων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Κερύνεια, οι πληροφορίες για μυστικές επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ με τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων στο νησί, η απειλή για βόμβα κατά τη χθεσινοβραδινή δικοινοτική συναυλία που οργάνωσαν στις ελεύθερες περιοχές ο ΔΗΣΥ και το ΡΤΚ και οι δηλώσεις εκ μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και άλλων για τη γρίπη των πτηνών είναι ορισμένα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες στον ένα κινητήρα αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών της πτήσης Παρίσι Λάρνακας, με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει στο Παρίσι, οι αποφάσεις των κυβερνητικών ιατρών για απεργιακά μέτρα και η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στην Κύπρο για το ευρώ.

Η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εξαπάτησε τη Βουλή ο Υπουργός» πως «χωρίς κανένα απολύτως ενδοιασμό το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Υπουργός είχαν ζητήσει από τη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας και την προσθήκη της αγγλικής γλώσσας στη σήμανση των φαρμάκων. Ωστόσο, οι αρμόδιοι λειτουργοί όχι μόνο δεν ανέφεραν ότι είχαν λάβει απάντηση από την ΕΕ ότι με βάση τις σχετικές οδηγίες θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους, αλλά υποστήριξαν ότι δεν είχαν δοθεί γραπτές απαντήσεις από τις Βρυξέλλες». Αλλού σημειώνει πως με 48ωρη απεργία και βλέπουμε αρχίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί την εφαρμογή των μέτρων που εδώ και μήνες έχουν εξαγγείλει. Ετοιμοι για διάλογο δηλώνουν τόσο οι γιατροί όσο και το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι δυο πλευρές θέτουν προϋποθέσεις για να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«H Μάχη» με κύριο τίτλο «Αρχισαν μυστικές επαφές» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως στα βαθιά φαίνεται να ρίχνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τον Ειδικό του Αντιπρόσωπο στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μάικλ Μόλερ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Μόλερ άρχισε κατ εντολών του Κόφι Ανάν επαφές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων, ώστε να βολιδοσκοπήσει τις προσπάθειές τους για πιθανή ανάληψη νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει πως ανεπάρκεια των μέτρων για αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου της γρίπης των πτηνών από τα κατεχόμενα εντόπισαν ειδικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για την τεράστια τρύπα που υπάρχει με τα κατεχόμενα.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «ΚΕΝΘΕΑματική αποκαθήλωση» πως μια αυστηρή και συνάμα σαφής επιστολή του εγνωσμένου κύρους Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής της Ελλάδας θέτει υπό αμφισβήτηση το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) και το πρόγραμμα πρόληψης «Στηρίζομαι στα Ποδάρια μου». Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ Κυριάκος Βερεσιές δήλωσε πως λόγω ενός λάθους σε φωτοτυπία έγινε διαστρέβλωση της εθελοντικής προσφοράς εκατοντάδων δασκάλων του ΚΕΝΘΕΑ. Αλλού αναφέρει πως ενδιαφέρον για τις πρόνοιες της υπό διαμόρφωση «επιτροπής αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα φαίνεται να έχουν εκδηλώσει αρκετοί Ε/Κ πρόσφυγες, ζητώντας να μάθουν τις δυνατότητες που τους δίδονται για θεραπεία.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Δολιοφθορά στη δικοινοτική συναυλία» αναφέρει στο κύριο της θέμα πως περιπετειώδης ήταν τελικά η δικοινοτική συναυλία που οργάνωσαν από κοινού ο ΔΗΣΥ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα των κατεχομένων. Γύρω στις 8.15 το βράδυ, άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» και είπε ότι μιλούσε εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος και ότι σε μισή ώρα θα εκραγεί βόμβα στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου πραγματοποιείτο η συναυλία. Τελικά, η συναυλία συνεχίστηκε και τέλειωσε κανονικά. Εξάλλου κάποιοι τρύπησαν τα ελαστικά αυτοκινήτων παρευρισκομένων στη συναυλία. Αλλού αναφέρει πως το Συμβούλιο και η διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν την οριστική απόλυση 363 εργαζομένων.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Χέρι βοήθειας προς τους Τ/Κ» πως το μπλακ άουτ που σημειώθηκε χθες μετά από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό ανατολικά της Κερύνειας άνοιξε κανάλι συνεργασίας ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε πράσινο φως στην ΑΗΚ για να ικανοποιήσει το αίτημα του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το μπλακ άουτ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «θα τους βοηθήσουμε νοουμένου ότι δεν μας θεωρούν ότι είμαστε τρίτη χώρα, αλλά συμπατριώτες και βοηθούμε ένα κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλού αναφέρει πως αναστάτωση προκλήθηκε χθες το βράδυ σε επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών της πτήσης Παρίσι Λάρνακας, όταν από τον ένα κινητήρα εξέρχονταν σπινθήρες.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Το τίμησαν και τους τίμησε» αναφέρει πως τα 135 στελέχη της Αριστεράς που διώχθηκαν και φυλακίστηκαν τίμησε χθες βράδυ το ΑΚΕΛ. Τιμήθηκε η προσφορά και η συνεισφορά τους και δόθηκε η υπόσχεση πως ο δικός τους αγώνας θα συνεχιστεί, κατακτώντας τους στόχους που έθεσαν για το καλό της κοινής μας πατρίδας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του εξέφρασε το σεβασμό των ΑΚΕΛιστών «στους αξέχαστους συντρόφους που έθεσαν τη σφραγίδα τους κι έγραψαν χρυσή σελίδα στην ιστορία του ΑΚΕΛ». Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας το 60% της κοινής γνώμης δεν επιθυμεί υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 και οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για αισχροκέρδεια από τη στρογγυλοποίηση του νομίσματος.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Στρο επιλέγει τον Ταλάτ αντί τον Τάσσο εν μέσω καυγά για την επίσκεψή του'' πως ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να μην συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του, την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε χθες βράδυ ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου. Αλλού αναφέρει πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εξετάσεων σε πουλιά στα κατεχόμενα τα οποία υπήρχε η υποψία πως είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών είναι αρνητικά σύμφωνα με τον προϊστάμενο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργο Νεοφύτου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 19 January 2006 - 15:19:05 UTC