Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/01/2006

Το θέμα που προέκυψε με την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στην Κύπρο, λόγω της επιμονής της Βρετανίας για συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του στο λεγόμενο «προεδρικό», οι δηλώσεις του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα για το Κυπριακό, το θέμα που προέκυψε σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που θα στεγάσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, η δημοσιοποίηση του σκίτσου του φερόμενου δράστη των επιθέσεων κατά γυναικών και η σημερινή απεργία των λιμενεργατών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Εκατομμύρια του αερίου» αναφέρει πως εκατομμύρια λίρες θα στοιχίσει στον Κύπριο καταναλωτή η απόφαση της κυβέρνησης να εισάξει φυσικό αέριο, με την παράλληλη υποχρέωση της ΑΗΚ να το χρησιμοποιεί. Με τη λήψη της πολιτικής απόφασης, αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση επέβαλε στην ΑΗΚ να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η γυναίκα που κατάφερε να βγάλει την κουκούλα του προσώπου το οποίο της επιτέθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα βοήθησε με την περιγραφή του δράστη την Αστυνομία να συλλέξει στοιχεία για το προφίλ του βιαστή. Η Αστυνομία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σκίτσο του φερόμενου δράστη καθώς και περιγραφή του.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μας γράφουν κανονικά οι Βρετανοί» αναφέρει πως «στα παλιά τους τα παπούτσια φαίνεται ότι γράφουν οι Βρετανοί τις έντονες διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβέρνησης, όπως ο Τζακ Στρο κατά την επικείμενη επίσκεψή του να αποφύγει να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο. Αλλού αναφέρει πως ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επανένωση της Κύπρου, με τερματισμό της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Στα πρόθυρα νέας κρίσης» γράφει πως σε τροχιά σύγκρουσης για ακόμα μια φορά κατευθύνονται Κύπρος και Βρετανία με αγκάθι την αναμενόμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στο τέλος του μήνα. Κυβέρνηση και Υπατη Αρμοστεία διαφώνησαν χθες έντονα στην επίμαχη επιθυμία του Λονδίνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση Στρο Ταλάτ στο «προεδρικό» των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 29 31 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης του ΔΗΣΥ, η οποία θα συμμετάσχει σε συνεστίαση πρώην στελεχών των οργανώσεων νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που κατέχουν σήμερα πολιτειακά αξιώματα.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο Στοχα Στρο η Κυπριακή Δημοκρατία» πως η επιμονή των Βρετανών για πραγματοποίηση της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο λεγόμενο «προεδρικό» των κατεχομένων, προκαλεί σοβαρή κρίση. Αλλού σημειώνει πως η τοποθεσία που θα στεγάσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο είναι η αιτία καβγά του Δημάρχου Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος καλεί τον κ. Κοντίδη να δώσει εξηγήσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Στον αέρα η επίσκεψη» αναφέρει πως το Λονδίνο τεντώνει το σχοινί και προκαλεί νέες αναταράξεις στις σχέσεις του με τη Λευκωσία. Η ετσιθελική συμπεριφορά της Βρετανίας να επιβάλλει δικούς της όρους στο ταξίδι Στρο στη Λευκωσία, έχει εκνευρίσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι απόψεις της. Αλλού γράφει πως ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων της Κύπρου, που φθάνει το 57,2% είναι παχύσαρκοι και υπέρβαροι με τους άντρες (67,6%) να υπερτερούν κατά πολύ των γυναικών (47,4%). Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2003 και Ιανουαρίου 2005.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνεργασία ΑΚΕΛ Επαλξης» πως συνεργασία με την Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου και τον Κύπρο Χρυσοστομίδη ενέκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνήλθε χθες το απόγευμα. Εκφράζοντας ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπογράμμισε την εκτίμηση του κόμματος πως η συνεργασία, μέσα από το θεσμό των Νέων Δυνάμεων, με τον Κύπρο Χρυσοστομίδη και την Επαλξη θα συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως υψηλόβαθμοι και πιο ηλικιωμένοι αποτελούν την πλειοψηφία των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών που αιτήθηκαν να αφυπηρετήσουν με βάση το σχέδιο παροχής αποζημιώσεων που έχει εκπονηθεί.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η διαφωνία μπορεί να εμποδίσει την επίσκεψη Στρο» αναφέρει πως ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο μπορεί να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Κύπρο εάν δεν μπορέσει να συναντήσει των Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του λόγω της ε/κ αντίθεσης σε κάτι τέτοιο, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Μια από τις εισηγήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση είναι ο κ. Στρο να συναντήσει τον κ. Ταλάτ σε ένα ξενοδοχείο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας έχουν επαφές με κτηνίατρους στα κατεχόμενα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποφυγή της μόλυνσης με τη γρίπη των πτηνών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το φορολογικό βάρος θα ανέβει και μετά θα πέσει» πως το τελευταίο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει αριθμό μέτρων που δύσκολα θα περάσει μέσα σε ένα εκλογικό έτος. Το Πρόγραμμα προβλέπει μια μικρή πτώση των φόρων μεσοπρόθεσμα, παρόλο που αυτοί αυξάνονται το 2005-06. Αλλού αναφέρει πως σοβαρές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και γενικότερα στην οικονομία της Κύπρου θα προκαλέσουν οι 24ωρες απεργίες που προγραμματίζουν στα λιμάνια οι συντεχνίες των λιμενεργατών για σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα ενόψει της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τα λιμάνια.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 11 January 2006 - 15:19:08 UTC