Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 4/12/2005

Οι δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλων πολιτικών για το θέμα της οδού Λήδρας, η πολιτική απόφαση του 20ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και το σημερινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Αλλες ειδήσεις που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση τιμής για τους Ε/Κ πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, το γεγονός ότι οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Τουρκίας θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι σε δείπνο που θα φιλοξενήσει ο Βέλγος ομόλογός τους για τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η κομματικοποίηση του ποδοσφαίρου, η συνεδρία της Παιδοβουλής, και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ενόψει των εορτών.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Προκαλώ το Δημήτρη Χριστόφια» γράφει ότι ανοικτή πρόκληση πρόσκληση προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθύνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και καλεί τον Δημήτρη Χριστόφια ''να πάψει να ευθυγραμμίζεται με την πολιτική Παπαδόπουλου, που δεν θέλει λύση, όπως πιστεύεται και στα Ηνωμένα Εθνη και όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του κ. Ανάν''. Αλλού γράφει ότι το νέο σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης, που περιλαμβάνει σημαντικές αποζημιώσεις για το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών και απολύσεις ως πλεονάζον, που έδωσε η κυβέρνηση είναι τύπου «Take it or leave it».

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ευθύνεςστην ΟΥΝΦΙΚΥΠ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στο άνοιγμα της οδού Λήδρας εάν δεν σταματήσουν τα έργα του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή, σημειώνοντας ότι και η ίδια η τουρκική πλευρά λέει ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του τουρκικού κατοχικού στρατού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΔΗΣΥ με το σημερινό παγκύπριο πολιτικό συνέδριό του εισέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο «Πολίτης της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» αναφέρεται στο θέμα της οδού Λήδρας και γράφει ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ καταστηματάρχες ήταν και παραμένουν θετικοί στην διάνοιξη της οδού Λήδρας παρά το ότι το ζήτημα έχει λάβει σκληρές πολιτικές διαστάσεις. Προσθέτει πως η ΕΕ χρηματοδοτεί μέσω του UNDP με 120 χιλιάδες ευρώ τη συγκεκριμένη οδό στο πλαίσιο του Master Plan. Αλλού γράφει ότι τους Ε/Κ πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή τίμησε χθες η κυπριακή πολιτεία στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας με την απονομή μεταλλίων σε συγγενείς τους, με «ασύγγνωστη καθυστέρηση», όπως σημείωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «58 χρόνια διχασμού» γράφει ότι ''το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι εδώ και χρόνια εγκλωβισμένο στα αιχμηρά δόντια της κομματικοποίησης. Από τον παππού στον εγγονό μεταβιβάζεται αυτή η καταστροφική κληρονομιά. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αναμετρώνται κάθε Σαββατοκύριακο στα κυπριακά γήπεδα''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής των Παιδιών ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία όλες τις εκθέσεις με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές παιδοβουλευτών των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο «Χαμηλός βαθμός στην κυβέρνηση» ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραμένει ο ισχυρότερος κρίκος στην Εκτελεστική Εξουσία, αφού συγκεντρώνει θετικά πρόσημα τόσο στους χειρισμούς του στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση, κατά πολύ μεγαλύτερα των δυνάμεων που συνεργάζονται μαζί του. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας Γιώργος Ιακώβου και Αμπτουλάχ Γκιουλ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μετά από πρόσκληση την οποία απηύθυνε ο Βέλγος ομόλογος τους Κάρελ Ντε Γκουχτ σε όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καθοδηγητική πυξίδα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι ΑΚΕΛιστές, ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από την ομόφωνη πολιτική απόφαση του 20ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ, συνεχίζουν να δίνουν καινούργιες κοινωνικό-οικονομικές και πολιτικές μάχες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα δώσει τη μάχη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατό νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των επιταγών στους δικαιούχους του δεύτερου πακέτου μέτρων κοινωνικής συνοχής.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία βάζει δημοσιογράφους στα μπουντρούμια» γράφει ότι πέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχόλια που έκαναν σχετικά με τις προσπάθειες για απαγόρευση ενός ακαδημαϊκού συνεδρίου το Σεπτέμβριο σε δυο πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες των μικρών καταστηματαρχών προειδοποίησαν χθες τα μέλη τους ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις για αυτούς, εάν αρχίσουν να αφήνουν ανοικτά τα καταστήματά τους μέχρι αργά το βράδυ, ενωρίτερα από ότι λέει νόμος για την περίοδο των Χριστουγέννων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 4 December 2005 - 15:19:04 UTC