Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/11/2005

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Τα επεισόδια του Σαββάτου με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ, τα αποτελέσματα και μηνύματα του 20ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στην οδό Λήδρας προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης πρωτοσέλιδα με την πορεία της έρευνας για την αεροπορική τραγωδία του αεροσκάφους της Helios Airways καθώς και με τις κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Αμφισβήτησαν Χριστόφια και Κατσουρίδη» αναφέρεται στο συνέδριο του ΑΚΕΛ και γράφει ότι το 2000 από τους 100 της ΚΕ οι 3 δεν είχαν ψηφίσει τον Δημήτρη Χριστόφια και είχε κλάψει. Χθες η αμφισβήτηση αυξήθηκε στους 11, ενώ στις εκλογές για την ΚΕ έχασε την πρώτη θέση από τον Γ. Κολοκασίδη. Ο Κατσουρίδης αν και ήταν 2ος στη λίστα που πρότεινε η ηγεσία, κατετάγη μόλις 17ος. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς μέσα από το άνοιγμα της οδού Λήδρας επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής παραβιάζοντας το στάτους κβο και να προκαλέσει τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να έρθει εκ των υστέρων να την κατηγορήσει ότι βάζει εμπόδια στο άνοιγμα της οδού.

«Το Θάρρος» έχει κύριο τίτλο «Ντροπή Φίλ-Αθλ(ι)οι» και γράφει ότι οι αντεγκλίσεις και το κλίμα που πυροδοτήθηκε ολόκληρη την εβδομάδα πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ, οδήγησαν στα ακραία και εγκληματικά επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο με τα θλιβερά αποτελέσματα που αμαύρωσαν το κυπριακό ποδόσφαιρο. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου που συγκλονισμένος από το θάνατο του αστυνομικού Μάριου Μαλέκου είπε πως δεν είναι ώρα να καταλογιστούν ευθύνες πριν την ολοκλήρωση της έρευνας. Γράφει ακόμη ότι εξιλαστήρια θύματα θεωρούν τους εαυτούς τους οι 14 αστυνομικοί, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μετατίθενται εκτός της πόλης της Λεμεσού.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν» και γράφει ότι «τα επαίσχυντα έκτροπα» που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ θέτουν πλέον ενώπιον των ευθυνών τους, τους άμεσα αναμεμειγμένους και υπεύθυνους στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου: την ΚΟΠ, τα σωματεία αλλά και τα κόμματα. Αλλού γράφει ότι μισογκρεμισμένα είναι τα σπίτια στα οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας με στέγες που στάζουν και άκρως επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ενώ «η κυβέρνηση τσιγκουνεύτηκε 1,5 εκατ. λίρες και δεν επιχορήγησε την αποκατάσταση οικιών».

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πόλεμος Παιγνίδι: ο καθρέφτης του κυπριακού ποδοσφαίρου» αναφέρεται στα επεισόδια του Σαββάτου προβάλλοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι «ο χουλιγκανισμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον του Δικαστηρίου και θα επιβληθούν τιμωρίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία». Αλλού γράφει ότι «αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία», ο τέως Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιβεβαίωσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Σ» που απεκάλυπτε ότι επί θητείας του έδινε ψευδή στοιχεία για την αριθμητική δύναμη του Αττίλα.

«Ο Φιλελεύθερος» έχει κύριο θέμα «Το Ποδόσφαιρο στο Απόσπασμα» και γράφει ότι απεύχονταν και για ό,τι προειδοποιούσαν εδώ και πολύ καιρό οι εμπλεκόμενοι και μη αρμόδιοι σε σχέση με τη βία στα γήπεδα, είναι από προχθές βράδυ πραγματικότητα η Κύπρος θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επεισόδια ύστερα από αγώνα του κυπριακού πρωταθλήματος. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι αιφνιδιάστηκαν οι κύκλοι που ασχολούνται με τη διερεύνηση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό και ιδιαίτερα οι εισαγγελικές Αρχές από το γεγονός ότι ένας εκ των δύο εμπειρογνωμόνων μηχανικός εδάφους της Μπόινγκ που μετακάλεσε (η Γενική Εισαγγελία) από την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ποινική έρευνα, λίγο μετά τη λήξη του συμβολαίου του εργοδοτήθηκε από την εταιρεία, την οποία αφορούσε κατά κύριο λόγο η έρευνα, την «Helios Airways».

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Δυνατά για την πρωτιά» γράφει ότι έπεσε η αυλαία του 20ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ «το οποίο έστειλε παντού το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης αλλά και της αποφασιστικότητας των ΑΚΕΛιστών να εργαστούν με πείσμα και αφοσίωση για την εκπλήρωση όλων στόχων που τέθηκαν. Αλλού γράφει ότι την κλιμάκωση των μέτρων φαίνεται να έχουν κατά νου οι πατατοπαραγωγοί, ύστερα από τις τελευταίες κυβερνητικές τοποθετήσεις, ιδιαίτερα αυτής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προβάλλει δήλωση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νίκου Βάσιλα ότι ο κλάδος αντιμετωπίζεται με εχθρότητα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 28 November 2005 - 15:19:05 UTC