Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 25/11/2005

Το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ που άρχισε χθες στη Λευκωσία με ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια και χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η κηδεία του Τ/Κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ, η πιθανή διάνοιξη της οδούς Λήδρας πριν τα Χριστούγεννα, οι εξελίξεις στο μέτωπο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς και στο θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα είναι η πρόθεση του ψευδοκράτους για τροποποίηση του λεγόμενου νόμου περί ε/κ περιουσιών, οι πληροφορίες για χρήση κυπριακών αεροδρομίων από τη CIA, το πρόστιμο στην JCC, και η υπόθεση δωροδοκίας αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς για προσφορά αγοράς οπλισμού.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Υποπτη αποσιώπηση'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι "περίεργη έως και ύποπτη είναι η σιωπή που τηρείται από τους αρμόδιους (ένας-ένας δηλώνουν άγνοια) για μιαν υπόθεση στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό, φέρεται να ανακάλυψε μίζα μισού εκατ. δολαρίων, ενεπλάκη σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, διέταξε μετάθεση αξιωματικού και ακύρωσε αγορά οπλισμού". Σε άλλη είδηση γράφει ότι προσπάθειες "να χρυσώσει το χάπι των αποζημιώσεων" καταβάλλει η κυβέρνηση μέσα στο πλαίσιο διαλόγου που ξεκίνησε με τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών, για την καλυτέρευση σημαντικών πτυχών του σχεδίου δράσης που ετοίμασε για την εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών.

''Η Μάχη'', με κύριο τίτλο ''Ξεσηκώνονται οι πρόσφυγες", γράφει ότι φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η πρόθεση του ψευδοκράτους να προχωρήσει στην τροποποίηση του περί "ελληνοκυπριακών περιουσιών νόμο'' που εκτός από την αποζημίωση και την ανταλλαγή περιουσίας, προστίθεται τώρα και η πρόνοια επιστροφής της ε/κ περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Προσθέτει πως οργανωμένοι πρόσφυγες θα αποταθούν στο ψευδοκράτος για πληροφορίες. Αλλού γράφει ότι όχι μόνο επιβεβαίωσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες που φέρουν τη CIA να χρησιμοποιεί το Αεροδρόμιο Λάρνακας ως διαμετακομιστικό σταθμό μεταφοράς παράνομα συλληφθέντων και κρατουμένων υπόπτων τρομοκρατών, αλλά φαίνεται ότι δεν ενοχλείται καθόλου από το γεγονός.

Ο ''Πολίτης'', με κύριο τίτλο ''Χαλαρώνει τη θηλιά'', γράφει ότι η JCC Payment Systems, χαλαρώνει τη θηλιά που επί χρόνια έσφιγγε γύρω από το λαιμό εμπόρων και καταναλωτών. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε την εταιρεία ένοχη για παραβίαση του περί προστασίας του ανταγωνισμού νόμου, διέταξε την JCC να προχωρήσει αμέσως σε τερματισμό της παρανομίας και της επέβαλε πρόστιμο 373.374,49 λιρών, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της εταιρείας για μείωση των χρεώσεων και την προθυμία της για συνεργασία. Αλλού αναφέρει ότι ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου με το μήνυμα ότι η όποια πρωτοβουλία για λύση πρέπει να αναληφθεί από τους Κύπριους.

''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ζητούν αναβολή του ντέρμπι ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ'' ότι μπαρούτι μυρίζει το αυριανό παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο. Ο φόβος για πρόκληση σοβαρών επεισοδίων οδηγεί τους αρμόδιους σε σκέψεις. Ο προβληματισμός στην ηγεσία της Αστυνομίας είναι τόσο μεγάλος, σε σημείο που ανώτερος αξιωματούχος της ανέφερε ότι σήμερα θα εισηγηθεί αναβολή του αγώνα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μέγα πονοκέφαλο για την Αστυνομία δεν αποτελούν μόνο οι υποθέσεις ναρκωτικών, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα βιασμών, εμπρησμών και κλοπών.

Ο "Φιλελεύθερος", με τίτλο "Σκληρή γλώσσα από το Φανάρι", γράφει ότι το μόνο θέμα που θα συζητηθεί στη Διευρυμένη Σύνοδο των Ιεραρχών στην Ελβετία τον Μάιο θα είναι η κένωση ή μη του αρχιεπισκοπικού θρόνου, και προσθέτει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφήνει αιχμές για ανακολουθία των Κυπρίων ιεραρχών. Αλλού γράφει ότι σάρκα και οστά απέκτησε η Ομάδα Επαφής Υψηλού Επιπέδου Ευρωβουλής-Τουρκοκυπρίων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", ενεργοποιήθηκε χθες επισήμως με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος, διορίζοντας και τα οκτώ μέλη που θα την αποτελούν.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Μπροστά κι όλο μπροστά", γράφει ότι σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ με ολόρθο το κεφάλι, ενωμένο και ισχυρό, θα συνεχίσει τον αγώνα για να έλθει στην κατεχόμενη Κύπρο η λευτεριά, η ειρήνη, η φιλία και η ευημερία. Αλλού αναφέρεται στον Τ/Κ πολιτικό Οζκέρ Οζγκιούρ, ο οποίος κηδεύτηκε χθες στα κατεχόμενα σε ατμόσφαιρα βαρύτατου πένθους και στην παρουσία πολλών Ε/Κ πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, η φωτογραφία του αποθανόντος θα αναρτηθεί στα γραφεία του ΑΚΕΛ δίπλα από εκείνες των ηγετών του κόμματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", με τίτλο "Ο 'τοίχος' πρόκειται να κατεδαφιστεί", γράφει ότι χθες γράφτηκε ιστορία στη Λευκωσία, καθώς Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να ρίχνουν κάτω ένα παρατηρητήριο και ένα μπλόκο στον δρόμο απέναντι από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Προσθέτει ότι η κίνηση αυτή ήρθε αφού άσκησαν και οι δύο κοινότητες πίεση τόσο στο Δημαρχείο Λευκωσίας όσο και στο λεγόμενο δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας για διάνοιξη του δρόμου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στον θάνατο του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, που απεβίωσε σε ηλικία 78 χρονών, και συνέβαλε στη σύνταξη του κυπριακού συντάγματος.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly", με τίτλο "Θέλω λύση", γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους χθες ότι επιθυμεί επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι τάσσεται κατά μιας τέτοιας λύσης. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι σήμερα ολοκληρώνεται η στρατιωτική άσκηση "Ταύρος 2005" στα κατεχόμενα, η οποία πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην άσκηση της ΕΦ "Νικηφόρος". Προσθέτει ότι στην "Ταύρος" δεν έλαβαν μέρος τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως ούτε ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν στη "Νικηφόρος".

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Κυπριακό Ποντίκι", με τίτλο "Αποκαλύπτουμε τα απόρρητα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό", γράφει ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "ξεκαθαρίζει τους λόγους που δεν καταθέτει εγγράφως... έγγραφο για τη σύνοψη των απόψεων των κομμάτων". Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι δεν είναι μόνος του ο αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς που "κτυπούσε" μίζες από αγορές εξοπλισμών τους στρατεύματος, αλλά είναι ακόμη δύο οι οποίοι "συνέτρωγαν με τον πρώτο και ροκάνιζαν τις αιματηρές εισφορές των πολιτών".

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 25 November 2005 - 15:19:06 UTC