Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 22/11/2005

Η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή για το 2004, που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συζήτηση του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία υπό κυπριακή σημαία και αεροπλάνα από το Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΚ, που ξεκινά την Πέμπτη και οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των Κυπριακών Αερογραμμών στον τουρισμό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σφάζονται στη συμπολίτευση», γράφει ότι τα κόμματα στο χώρο της συγκυβέρνησης και της συμπολίτευσης συνεχίζουν να σφάζονται και η προσπάθειά τους να εξεύρουν κοινό σημείο συνεννόησης προσκρούει από τη μια στη διαφορά των θέσεών τους και από την άλλη στη σύγκρουση των συμφερόντων τους ενόψει βουλευτικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι με την ευχή το επόμενο βήμα να γίνει από την κυβέρνηση και να εισέλθει σε διάλογο βάσει του υπομνήματος με τα δύο αιτήματα τους, οι πατατοπαραγωγοί παραχώρησαν χθες μετά από δύο εβδομάδες τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Ριζοελιάς Αγίας Νάπας.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Θανάσιμα παιχνίδια», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με καταγγελίες, «πολίτης στέλεχος της Εθνικής Φρουράς συνέλαβε εν ώρα διαλείμματος άλλους συναδέλφους του, πολίτες και στρατιωτικούς να έχουν σε πλήρη λειτουργία αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και να σημαδεύουν διερχόμενο από τον εναέριο χώρο της Κύπρου επιβατικό αεροπλάνο». Αλλού γράφει ότι για την ανάγκη αξιοποίησης των επόμενων 12 μηνών για προώθηση λύσης του Κυπριακού όταν η Τουρκία ελέγχεται από την ΕΕ για το αν η νομοθεσία της συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή όχι, μίλησε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Καταδολίευση του δημοσίου», αναφέρεται σε νέα στοιχεία για τη «σοβαρότατη υπόθεση δωροδοκίας αξιωματικού της ΕΦ από εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων», σημειώνοντας ότι το πρώτο στοιχείο αφορά «υπερτιμολόγηση του προσφερόμενου συστήματος για να καταβληθούν μεγαλύτερες μίζες, γεγονός που συνιστά καταδολίευση του δημοσίου από κρατικούς λειτουργούς». Αλλού γράφει ότι συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είχε χθες το απόγευμα στην κατεχόμενη Μόρφου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

«Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Καταπέλτης η Γενική Ελέγκτρια» και γράφει ότι σωρεία παρατυπιών, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ανεπαρκείς ελέγχους, λάθη και παραλείψεις από τα οποία χάνονται εκατομμύρια λίρες, διαπιστώνει η Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή της, την οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναδημοσιεύει είδηση της τ/κ «Βολκάν» ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει την περιουσία της Τιτίνας Λοϊζίδου.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Οι στρατηγοί αποφασίζουν», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόφαση για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα αντίστοιχα βρίσκεται στα χέρια του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι πιέσεις προς τη Λευκωσία ασκεί η Βρετανική Προεδρία με τη συμπαράσταση Σουηδίας - Γερμανίας, επαναφέροντας στο τραπέζι των "25" τον κανονισμό για την χρηματοδότηση, επικαλούμενη ενδεχόμενη απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Ιστορικό Συνέδριο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι πιο ισχυρό, πιο ενωμένο και πιο δυνατό θα είναι το ΑΚΕΛ μετά το 20ο Συνέδριό του, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της Κύπρου, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ναι στο χρηματοδοτικό κανονισμό ύψους 259 εκ ευρώ για τους Τ/Κ και όχι στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου στους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι συζήτησαν τους δύο κανονισμούς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ανησυχίες για τον τουρισμό λόγω της κρίσης στις αερογραμμές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι τουριστικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών θα επιφέρει καταστροφή για την τουριστική βιομηχανία, την στιγμή που αυτή δείχνει σημεία ανάκαμψης. Αλλού γράφει ότι στον απόηχο των δηλώσεων του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσου Τζιωνή, το ΑΚΕΛ "απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς ότι συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό".

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 22 November 2005 - 15:19:05 UTC