Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 01/11/2005

Η παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή Λουρουτζίνας από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και η θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους PC-9 της Εθνικής Φρουράς στο αεροδρόμιο Πάφου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Δυόμισι μήνες το κρατούσαν μυστικό» αναφέρει πως «περίεργη έως και ανεύθυνη χαρακτηρίζεται η στάση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι της παραβίασης από τα κατοχικά στρατεύματα της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Λουρουτζίνας, με την εγκατάσταση στρατιωτικού φυλλαδίου (το βάφτισαν αστυνομικό φυλάκιο), καθώς για άγνωστους λόγους εκρατείτο μυστικό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να το παραδεχτεί μόνο όταν αποκαλύφθηκε». Αλλού αναφέρει πως πέραν των 20.235 κατοίκων ορεινών περιοχών έχουν αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες να καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, πληρώνοντάς το στις ήδη τσουχτερές τιμές, «τις οποίες φουσκώνει κα η κυβέρνηση διατηρώντας τη φορολογία του στα 11,2 σεντ».

«Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλπάζει το AIDS στα κατεχόμενα» ότι σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η υγεία εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων που επισκέπτονται τα νυκτερινά κέντρα στις κατεχόμενες περιοχές και αγοράζουν έρωτα έναντι μερικών μόνο λιρών από τις ξένες καλλιτέχνιδες που εργοδοτούνται εκεί. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του AIDS μεταξύ των ξένων καλλιτέχνιδων, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι υπηρεσίες υγείας του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει πως επιφυλάξεις εκφράζει η κυβέρνηση για την αποδοχή πιθανής πρόσκλησης εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ποντάρουν στη Σύνοδο» πως στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συγκληθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, επενδύει η πλειοψηφία των ιεραρχών "για να ανατρέψει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου". Από πλευράς κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπός της με διπλωματικό τρόπο συμφώνησε χθες ότι θα πρέπει να προστατευθούν το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν από την Ιερά Σύνοδο. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως μπροστά σε πολλούς διαδηλωτές θα βρεθεί σήμερα ο ακροδεξιός Γάλλος πολιτικός Ζιαν Μαρί Λε Πεν, όταν θα επιχειρήσει να μιλήσει σε ξενοδοχείο της Λεμεσού για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το Κυπριακό.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κύριε Ελέησον» αναφέρει πως «με βαριές κατηγορίες εναντίον αλλήλων συνεχίστηκε και χθες η διαμάχη μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε και η εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στην κρίση. Χαρακτηριστικό της εμπλοκής οι αντίθετες απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής για τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών ή όχι». Αλλού σημειώνει πως καβγάς για την Κύπρο σημειώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από την ένταξη ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη ΝΔ ότι αφήνει την Κύπρο να παλεύει μόνη της.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο Ανάν διστάζει Οι ΗΠΑ θέλουν» πως στην έδρα των ΗΕ αισθάνονται και μετά τη συνάντηση του ΓΓ με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το χάσμα παραμένει τεράστιο μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών. Ωστόσο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν πως πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας συναντήσεις του κατοχικού ηγέτη με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ούτως ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για εντατικές διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως στρατιωτικός διορίστηκε για πρώτη φορά ως υποδιοικητής της ΚΥΠ, ενέργεια που χαρακτηρίζεται ως σημάδι για την έναρξη των αλλαγών που δρομολογούνται στη νευραλγική αυτή Υπηρεσία.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Παπατράγουδα!» γράφει πως σε πολύ δύσκολη θέση και διλήμματα βρίσκονται οι ιεράρχες που διαφωνούν με την κένωση και την πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνοι, οι οποίοι αναμένεται να καθορίσο7υν την ερχόμενη Δευτέρα κοινή στάση σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου σε ό,τι αφορά την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αλλού σημειώνει πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε «μεροληπτικό οργανισμό» την ΕΕ, αποκλείοντας σ αυτήν οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Θυμός για σχέδιο απελευθέρωσης των δολοφόνων της Τζένσεν» πως η οικογένεια της Λουίς Τζένσεν, της Δανής ξεναγού που δολοφονήθηκε πριν 11 χρόνια στην Αγία Νάπα, εξέφρασαν συγκλονισμό όταν έμαθαν πως οι δολοφόνοι της κόρης τους θα αποφυλακιστούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Την 23χρονη Τζένσεν είχαν βιάσει και σκοτώσει τρεις Βρετανοί στρατιώτες το Σεπτέμβριο του 1994. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως αεροπλάνο PC-9 της Εθνικής Φρουρά πραγματοποίησε χθες καταναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Πάφου, λόγω ένδειξης διαρροής καυσίμων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 1 November 2005 - 15:19:13 UTC