Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 29/10/2005

Το Κυπριακό με την επιστολή του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τη συνάντηση που είχε χθες με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Κύπρο σχετικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Το πρόγραμμα συμπλήρωσης των αναγκών της αεροπορικής δύναμης της Εθνοφρουράς, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι χθεσινοί εορτασμοί, δοξολογίες και παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ολους μαζί θέλει ο Βαρθολομαίος'', ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντήσει τους τρεις Κυπρίους ιεράρχες (τους Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομο και Κιτίου Χρυσόστομο και το Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο), οι οποίοι αναχώρησαν χθες για την Κωνσταντινούπολη για να τον ενημερώσουν σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Πατριάρχης θα τονίσει στους τρεις ιεράρχες ότι αναμένει να ακούσει όλες τις απόψεις των μελών της Ιεράς Συνόδου σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους στις 10 Νοεμβρίου 2005. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο απανταχού Ελληνισμός τίμησε χθες με εορταστικές εκδηλώσεις, πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Βαθαίνει το χάσμα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ανησυχητική τροπή παίρνει το χάσμα απόψεων μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και την εμπλοκή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, αναφέρει η εφημερίδα, ομιλεί για παραπλάνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε άλλο θέμα γράφει για την επιστολή του κ. Ταλάτ στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Στην ίδια επιστολή, ο κ. Ταλάτ επιτίθεται κατά της ε/κ πλευράς, ισχυριζόμενος ότι Τ/Κ υφίστανται κακομεταχείριση στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και ε/κ κομμάτων.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ειρήνη υμίν'', γράφει πως, προτού ακόμα αναχωρήσουν χθες για την Κωνσταντινούπολη οι τρεις Κύπριοι ιεράρχες, το Φανάρι έστειλε μήνυμα ομόνοιας προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, δηλώνοντας ότι θα ακούσει τους Πάφου, Κιτίου και Αρσινόης, ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους. Αλλού γράφει για τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Ταλάτ με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την οποία ζήτησε την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Η κ. Ράις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν υποσχέθηκε τίποτα συγκεκριμένο για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η συνάντηση αυτή ενισχύει το διαχωρισμό.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μέρα Βαρθολομαίου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι Πάφου, Κιτίου και Αρσινόης θα επιδιώξουν σήμερα να κερδίσουν την εύνοια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, εξασφαλίζοντας δήλωσή του ότι σέβεται την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στο Αυτοκέφαλό της. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και χαρακτήρισε ως «τρίτο Αττίλα» την κατάσταση στην Εκκλησία. Αλλού γράφει ότι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εισηγούνται απολύσεις πιλότων και αεροσυνοδών των Κυπριακών Αερογραμμών και ψαλίδισμα μισθών, με μείωση έως και 37% στις απολαβές των πιλότων.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μόνο άκουσε η Κοντολίζα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση 20 περίπου λεπτών με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ζητώντας από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Σχολιάζοντας τη συνάντηση αυτή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κίνηση αυτή «προωθεί τις διχαστικές τάσεις αντί να επαναφέρει την επανένωση». Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε ότι η πολεμική Αεροπορία της Κύπρου θα προωθήσει πρόγραμμα για συμπλήρωση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε πτητικά μέσα, μετά και την απώλεια του PC 9, που κατέπεσε και συνετρίβη στο Κολόσσι στις 10 Σεπτεμβρίου 2005, παρασύροντας στο θάνατο και τους δύο χειριστές του.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αναζητούν άλλοθι'', ότι η Αγκυρα, όπως αποκάλυψαν διπλωματικοί κύκλοι στην εφημερίδα, μεθοδεύει συνομιλίες χάριν των συνομιλιών για να τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι, έτσι ώστε να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η ολοκλήρωση του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης για την πτώση του στρατιωτικού αεροπλάνου PC 9 και η επίδοσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Το πόρισμα θα δοθεί επίσης, εντός της προσεχούς εβδομάδος, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας και με αυτό αποδίδεται πρόθεση στους χειριστές του να πετάξουν σε χαμηλό ύψος πάνω από το χωριό, για να δηλώσουν την παρουσία τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο δολοφόνος του So Solid σε ισόβια φυλάκιση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο 24χρονος Καρλ Μόργκαν, μέλος του 30μελούς συγκροτήματος ράπερς So Solid Crew και κάτοικος Λονδίνου, καταδικάστηκε σε 30 χρόνων φυλάκιση για το φόνο ενός αντίπαλου ράπερ που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Τούτινγκ του Λονδίνου. Οι ράπερς αυτοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι τακτικοί επισκέπτες της Αγίας Νάπας, όπου συνηθίζουν να δίδουν παραστάσεις. Αλλού γράφει ότι η από χθες 6ήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του ηγέτη του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου Ζαν - Μαρί Λε Πεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 29 October 2005 - 14:19:05 UTC