Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 23/10/2005

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, οι προειδοποιήσεις που απεύθυνε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ σε σχέση με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ και ο θάνατος του τέως Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για τα μέτρα κοινωνικής συνοχής που εξήγγειλε η κυβέρνηση και η διαβεβαίωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση τυχόν περιστατικού της γρίπης των πτηνών.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η κορυφή του παγόβουνου» γράφει ότι «άνω κάτω έγιναν χθες οι φαρμακευτικές υπηρεσίες μετά τη δημοσιοποίηση των κατά τα άλλα μυστικών τους προσπαθειών για απόσυρση των τεσσάρων παρτίδων διττανθρακικού νατρίου από τα κρατικά νοσοκομεία και το ογκολογικό κέντρο, μετά που κρίθηκαν ως ακατάλληλες". Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε στην «Α», λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ότι ευελπιστεί πως θα καταφέρει να πείσει τους Αμερικανούς προκειμένου να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, ως διέξοδος για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η Μάχη» με τίτλο στην κύρια της είδηση «Παραπλανεί η κυβέρνηση» γράφει ότι «ξαναζεσταμένο φαγητό» αποτελούν τα μέτρα Κοινωνικής Συνοχής της κυβέρνησης, αφού τα περισσότερα από αυτά που έχουν εξαγγελθεί αναφέρονται σε παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα εφαρμοσθούν μέχρι το 2007. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για τη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση τυχόν περιστατικού της γρίπης των πτηνών, ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για μη επέκταση της νόσου.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Πιστοποιητικό επανεκλογής» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει να κτίσει πάνω στο στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) την προοπτική διεκδίκησης δεύτερης προεδρικής θητείας, δίνοντας έτσι τη δική του προσωπική σφραγίδα σε μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι ξένοι σε πολλές κοινότητες της Πάφου αποτελούν πλέον την πλειοψηφία. Προσθέτει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις 34.000 που υπολογίζεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της επαρχίας οι 10.000 είναι αλλοδαποί.

«Η Σημερινή» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο «Πόσα να φτάσουν; - Τρύπιο το καλάθι των πολυτέκνων» προβάλλει έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα σε σχέση με τα έξοδα έξι πολυμελών οικογενειών, διαφορετικών εισοδηματικών τάξεων και αριθμού τέκνων, και γράφει ότι το καλάθι της πολύτεκνης οικογένειας είναι μονίμως τρύπιο καθώς απαιτείται κάθε μήνα μια μικρή περιουσία για την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αλλού προβάλει συνέντευξη στη «Σ» του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να επικυρώσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας ΕΕ, εάν η Αγκυρα δεν προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Αναβαθμίζουν τον Αττίλα» γράφει ότι η Αγκυρα αναβαθμίζει συνεχώς τα οπλικά συστήματα των κατοχικών της δυνάμεων στην Κύπρο με τη μεταφορά, μεταξύ άλλων, αρμάτων μάχης και πυροβόλων όπλων. Προσθέτει ότι η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται ως αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων, είναι όμως προφανές από τα στοιχεία ότι συνιστά ενίσχυση και πρωτίστως αναβάθμιση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το μόνο που πετυχαίνει η Τουρκία με τη διεξαγωγή ασκήσεων και τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου είναι να υπενθυμίζει την Ευρώπη ότι στην Κύπρο βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα και συνεχίζεται η εισβολή και η κατοχή.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Αρωγή χωρίς φόρους» γράφει ότι την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και τη συνέπειά της στην υλοποίηση του προγράμματος της «Αλλαγής» αποδεικνύουν οι εξαγγελίες της για μέτρα κοινωνικής συνοχής, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ, το οποίο χαιρέτισε χθες με ικανοποίηση, δια του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αντρου Κυπριανού και του επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών και βουλευτή Σταύρου Ευαγόρου, την εξαγγελία των μέτρων από την κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαιρέτισε τα 30 χρόνια ζωής και δημιουργίας του Σωματείου Αναγέννησης Προσφύγων στη Λεμεσό.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Εκατομμύρια (άνθρωποι) σε κίνδυνο καθώς ο χειμώνας φθάνει» γράφει ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προειδοποίησε ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο σε μια «κούρσα εναντίον του χρόνου» καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο καταστρεμμένο από το σεισμό ορεινό Πακιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Αλλού γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας απεβίωσε χθες σε ηλικία 68 ετών, μετά από μακρά καριέρα στη δημόσια ζωή.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 23 October 2005 - 14:19:05 UTC