Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 23/11/2001

Οι χθεσινές δηλώσεις υποστήριξης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντεν, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη, οι καταγγελίες για παράνομη μεταβίβαση γης στην περιοχή Τυλληρίας και οι χθεσινές παραιτήσεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ είναι μερικά από τα βασικά θέματα που προβάλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η εφημερίδα "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διεύρυνση μόνο με την Κύπρο" γράφει ότι σε ιστορικό ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην εγκρίνει διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν στην ομάδα χωρών που θα ενταχθούν δεν θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος προέβη χθες η Πρόεδρος του Νικόλ Φοντέν. Αλλού γράφει ότι μετά το ΔΗΣΥ, τους ΕΔΗ και το ΚΕΑ και το ΑΔΗΚ ανακοίνωσε χθες την υποστήριξή του προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος χθες ανταπέδωσε την πρόκληση του ανθυποψηφίου του Κύπρου Χρυσοστομίδη για κοινή πολυκαναλική παρουσία.

Η "Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ακέφαλη η ΟΕΛΜΕΚ" γράφει ότι ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρία του συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ ο Πρόεδρος της Θεόδωρος Κυριακού και ο ΓΓ Σωτήρης Χαραλάμπους υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους με αποτέλεσμα η οργάνωση των καθηγητών να παραμείνει και πάλι ακέφαλη. Αφορμή των παραιτήσεων ήταν η επαναφορά του θέματος αντικαταστατικότητας της πρόσφατης εκλογής του κ. Κυριακού. Αλλού γράφει ότι τον αποκεφαλισμό όλων των ιατρών που έχουν κατά καιρούς περιθάλψει ασθενείς με τη γνωστή μέθοδο "με το φακελάκι", ζητά ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Υποπτα σχέδια για επενδυτές" γράφει ότι εγγυημένες αποδόσεις υπόσχονται οργανισμοί ή εταιρείες στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση χρημάτων επενδυτών. Οι υποσχέσεις όμως, προσθέτει η εφημερίδα, ελέγχονται τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες δεν φαίνεται ότι πείθονται τόσο εύκολα και κάνουν λόγο για απάτες και επικίνδυνα επενδυτικά σχέδια. Αλλού γράφει ότι άκρως δελεαστικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση για να επιτύχει την αποσυμφόρηση της ηγετικής πυραμίδας της Εθνικής Φρουράς με εθελοντικές αφυπηρετήσεις.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Απάτη εκατομμυρίων" γράφει ότι δεκάδες εκατομμύρια λίρες "χόρεψαν" στην υπόθεση μεταβίβασης γης εκατοντάδων σκαλών, μόνο στην περιοχή Τυλληρίας ενώ όπως αποκαλύφθηκε χθες στο Δικαστήριο Λευκωσίας, για παράνομες μεταβιβάσεις τριών μόνο κτημάτων που ανήκουν σε Τ/Κ, τέσσερις ύποπτοι διαμοιράστηκαν ποσό 972 χιλιάδων και 197 λιρών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι "σφοδρά πυρά" αντάλλαξαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας γιατροί και φαρμακοποιοί, με αφορμή τις τιμές των φαρμάκων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "θα καταθέσει σχέδιο λύσεως", αναφέρεται στην κίνηση αιφνιδιασμού, στην οποία θα προχωρήσει ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 4 Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι το σχέδιο θα αφορά κυρίως τις συνταγματικές δομές και εξουσίες. Αλλού γράφει ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 1990, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε κάθε τρία χρόνια να υποβάλλουν ειδικό έγγραφο με την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτουν και τις μεταβολές σε αυτή.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μάθημα Φοντέν" γράφει ότι χωρίς περιστροφές και στέλλοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά ότι δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της χθες κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης της στο νησί. Αλλού γράφει ότι χθες η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τελικά το νόμο για κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ως είχε συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα αναθέτοντας την κύρια αρμοδιότητα στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Πακέτο λύσης" γράφει ότι αναβολή των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2003 προβλέπει ένα ολοκληρωμένο "πακέτο λύσης" του κυπριακού προβλήματος με αρχιτέκτονες τις ΗΠΑ, Βρετανία και την Ευρωπαϊκη Ενωση. Οπως αναφέρει κύρια σημεία αυτού του πακέτου αποτελούν την ένταξη της ομόσπονδου Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την επιστροφή 180.000 Ελληνοκυπρίων στις πατρογονικές τους εστίες. Αλλού γράφει ότι "δίαυλος" ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχει χρησιμοποιηθεί κυπριακή Τράπεζα αφού τεράστια ποσά παράνομων συναλλαγών από τη Ρωσία έχουν "ξεπλυθεί" μέσω Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τίτλο στο βασικό της θέμα "Οχι διεύρυνση χωρίς την Κύπρο" γράφει ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν εξέφρασε χθες τη σθεναρή υποτήριξή της για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση χωρίς την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι πωλήθηκαν μέσα σε 24 ώρες 800 από τα 1200 εισιτήρια σε τιμή ευκαιρίας που προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές με προορισμό την Αθήνα.

Η "Cyprus Mail" δεν έχει παραληφθεί στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΑΓ/ΕΛ/ΜΜ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 23 November 2001 - 8:24:05 UTC