Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/11/2001 Το Κυπριακό και η αναμενόμενη απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην τρίτη επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι συνεχιζόμενες έρευνες για τις παράνομες μεταβιβάσεις γης, η ανεμοθύελλα που έπληξε την Κύπρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) και η διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφορές για προμήθειες της Εθνικής Φρουράς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν ξέρουν τι θέλουν στην Αγκυρα", γράφει ότι στην Αγκυρα βγαίνει στην επιφάνεια η σύγχυση που επικρατεί γύρω από την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης προγραμματίζει να στείλει σήμερα στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τη θετική απάντησή του για απευθείας συνάντησής τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του προσεχούς Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σφοδροί άνεμοι έπληξαν ολόκληρη την Κύπρο το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να πάρουν φωτιά από κλήσεις που καλούσαν σε βοήθεια, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης τέθηκαν σε υπηρεσία η αστυνομία και η ΑΗΚ.

"Το Θάρρος", με τον τίτλο "Σκάνδαλο με ύποπτους χειρισμούς προμηθειών", γράφει ότι περίεργους έως ύποπτους χειρισμούς στο θέμα των προμηθειών υλικών για την Εθνική Φρουρά εντόπισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας γεγονός που την οδηγεί σε διεξαγωγή έρευνας σε βάθος. Οι υποψίες αφορούν δημόσιους λειτουργούς που έχουν την ευθύνη της επιλογής των κατάλληλων υλικών και την αξιολόγηση και κατακύρωση των σχετικών προσφορών. Αλλού δημοσιεύει στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την εκπαίδευση, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη σχολική χρονιά 1999 - 2000, 12.147 Κύπριοι φοιτητές φοιτούσαν στο εξωτερικό, ενώ οι δημόσιες δαπάνες ανήλθαν στα 286.8 εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αποκλιμάκωση στο FIR Λευκωσίας", ότι ευρωπαϊκά και διεθνή Σώματα για την ασφάλεια των πτήσεων επιχειρούν για πρώτη φορά να επιτύχουν - σε πλαίσιο εκτός διαβουλεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος - την αποκατάσταση των σχέσεων των Κέντρων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας και Αγκυρας. Αλλη είδηση είναι η ανακάλυψη του Κυπρίου ιατρού και καθηγητή στο πανεπιστήμιο "Kings College" του Λονδίνου, Κύπρου Νικολαϊδη, για προγεννητικό έλεγχο και διάγνωση του "Συνδρόμου Ντάουν" με ένα υπερηχογράφημα, με το οποίο θα διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι του ρινικού οστού στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της 11ης - 14ης εβδομάδας της κύησης.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "'Πνίγουν' την Υγεία", γράφει στο κύριο θέμα ότι συνήλθε πρόσφατα η εξ Υπουργών Επιτροπή, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, για να εξετάσει θέματα προώθησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Η Επιτροπή αναμενόταν να διορίσει Διοικητικό Συμβούλιο όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία, αντί γι' αυτό όμως ασχολήθηκε με άλλη πρόταση η οποία προνοεί τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για προώθηση του Σχεδίου, κάτι που δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία στοιχειοθετεί τις δέκα υποθέσεις παράνομης μεταβίβασης γης, για να τις κατοχυρώσει στο δικαστήριο από αυτή την εβδομάδα.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Κάτι ψήνεται' στο παρασκήνιο", γράφει ότι εντείνονται αυτές τις ημέρες οι παρασκηνιακές ενέργειες, με πρωταγωνιστές κυρίως τους Αμερικανούς, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επίτευξη, έστω και καταρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ντενκτάς έχει αποστείλει γράμμα και στον ΓΓ του ΟΗΕ, το περιεχόμενο του οποίου δεν έγινε γνωστό. Αλλού γράφει ότι συνεστήθη εκ νέου από το Υπουργείο Υγείας Δευτεροβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο στο οποίο θα παραπεμφθούν άλλες 256 περιπτώσεις απαλλαγέντων από θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ναι Κληρίδη", πως ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να απαντήσει σήμερα στην τρίτη επιστολή του κ. Ντενκτάς, αναφορικά με την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο εκφράζονται διαφωνίες και επικρίσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού θα βρίσκεται από σήμερα ο φάκελος της υπόθεσης αναφορικά με το θάνατο του 44χρονου Χριστοφή Χριστοφή, ο οποίος είχε μεταφερθεί τραυματισμένος από το Παραλίμνι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και απεβίωσε μετά από νοσηλεία 20 ημερών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 19 November 2001 - 9:24:04 UTC