Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/11/2001 Το Κυπριακό και τελευταίες εξελίξεις από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης καθώς και οι πιθανότητες απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η τάση περαιτέρω μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, οι Δημοτικές εκλογές και η ανακοίνωση ονομάτων υποψήφιων Δημάρχων, οι επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση του ΑΚΕΛ, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και η πρόθεση των συντεχνιών οικοδόμων, ξυλουργών, μεταλλωρύχων και άλλων συναφών κλάδων να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάμε για απευθείας συνάντηση", γράφει ότι την περίοδο αυτή, κατά την οποία συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Κυπριακό εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς αντάλλαξαν επιστολές, με τις οποίες εκφράζεται ελπίδα για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που θα μπορούσε να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Ολλανδία θα επανεξετάσει τη θέση της όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου σην ΕΕ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποστήριξης της κυπριακής αίτησης.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Καταρρέουν τα επιτόκια", ότι η διεθνής οικονομική ύφεση επιφέρει ανακατατάξεις στις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου και ότι τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων, επηρεάζοντας και την Κύπρο, όπου σημειώθηκαν ανάλογες μειώσεις των βασικών τραπεζικών επιτοκίων και όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω μείωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι συντεχνίες οικοδόμων, ξυλουργών, μεταλλωρύχων και άλλων συναφών κλάδων αποφάσισαν να κηρύξουν είτε γενική απεργία ή επιλεκτικές απεργίες σε διάφορα εργοστάσια σε όλη την Κύπρο.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Μαγειρεύουν το ραντεβού", γράφει στο κύριο θέμα ότι μπλοφάρει ο κ. Ντενκτάς όταν λέει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι επιθυμεί απευθείας διάλογο για επίλυση του Κυπριακού και ότι οι εξελίξεις αυτές είναι μεθόδευση των Αμερικανών, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές πως θα δεχθεί να συναντηθεί με τον κ. Ντενκτάς, μόλις αυτός αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι των προσφυγικών συνοικισμών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλευση του χειμώνα, λόγω των κακοτεχνιών στην κατασκευή των οικιών που τους παραχωρήθηκαν.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι", γράφει ότι η ελληνοτουρκική φιλία συνεχίζεται παρά την αδιάλλακτη στάση των Τούρκων στο Κυπριακό και τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα είπε, κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος επέκρινε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την τουρκική κυβέρνηση και ενώ συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος", με τίτλο "Επαφές δι' αλληλογραφίας", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Ντενκτάς ζήτησε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρόεδρο Κληρίδη χωρίς την παρουσία των ΗΕ, σε μιαν κίνηση ελιγμού προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική πλευρά μετά την απόρριψη της πρόσκλησης του κ. Ανάν. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του τέως βουλευτή του κόμματος, Κίκη Καζαμία, για τη θέση του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ότι η υποψηφιότητα αυτή θα υποστηριχθεί και από τα άλλα δυο κόμματα της τριμερούς συνεργασίας για τις Δημοτικές εκλογές, δηλαδή από το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αξιόμαχη δύναμη", ότι το ΑΚΕΛ εορτάζει τα 75 χρόνια παρουσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) που ιδρύθηκε το 1926 και αργότερα, το 1941, μετονομάσθηκε σε Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) και ότι η διπλή αυτή επέτειος θα τιμηθεί με σειρά εκδηλώσεων. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ συζήτησε χθες τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με τις νέες τουρκικές απειλές και με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι τα επόμενα 1 - 2 χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας, αφού θα κριθεί κατά πόσον η ενταξιακή πορεία και η ίδια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα γράφει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, που αντιμάχονται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πανηγύρισαν χθες για τη νίκη τους στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και ότι την κατάληψη της πόλης επιβεβαίωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τον κατάλογο των υποψηφίων ιδιωτών επενδυτών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν την ανάπτυξη των κυπριακών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο της κατασκευής, διαχείρισης και μεταβίβασης, σε πέντε εταιρείες και ότι η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Τι χάνουμε - τι κερδίζουμε", πως η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση στηρίζεται κυρίως στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και των φόρων κατανάλωσης και αυτά είναι τα κυρίως στοιχεία που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν παράλληλα να κερδίσουν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεθαύριο Δευτέρα θα αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το είδος των ποινών που θα επιβάλει σε έξι επενδυτικές εταιρείες, στους διοικητικούς συμβούλους και στους διαχειριστές τους.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες για τις παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας και τα οποία στη συνέχεια πωλήθηκαν σε εταιρεία, έχουν καταστήσει πολύπλοκη τη διαδικασία εισόδου της εταιρείας αυτής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι εταιρείες Globalsoft και New Marathon επιστρέφουν μεθαύριο Δευτέρα στον πίνακα του ΧΑΚ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου η οποία λήφθηκε σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 10 November 2001 - 9:24:04 UTC