Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 8/11/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η πρόταση της κυβέρνησης για φορολογική μεταρρύθμιση, η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον νέο Ελλαδίτη ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, οι ακυρώσεις πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών ύστερα από πτώση των κρατήσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, και η άνοδος του δείκτη στο Χρηματιστήριο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα από τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "200 εκ. στην τσέπη των φορολογουμένων" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κατέθεσε χθες στη Βουλή τις "επαναστατικές" φορολογικές προτάσεις της κυβέρνησης, που προνοούν περικοπές φόρων "στο χαμηλότερο σημείο από την ανεξαρτησία της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι "ζωντανή παραμένει η σύγκρουση" μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΚΙΣΟΣ, με αφορμή την απόφαση του πρώτου "να διεκδικήσει τις εκλογές στα δημοτικά συμβούλια Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας με δύο συνδυασμούς, κάτι ουσιαστικά που θα αποκλείσει τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΙΣΟΣ από τους εν λόγω Δήμους".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αίμα και ξύλο" αναφέρεται στο δεσμοφύλακα ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σοβαρά τραυματισμένος στο πρόσωπο από κατάδικο, ενώ άλλοι τρεις βαρυποινίτες τραυματίστηκαν σε άλλο επεισόδιο κατά το οποίο αλληλοκτυπήθηκαν ύστερα από λογομαχία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε χθες από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με τους Πρέσβεις των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Κι όμως άφησαν πίσω τους ίχνη" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ανακριτές της υπόθεσης τοποθέτησης βόμβας στην οικία του εκδότη του "Πολίτη" Γιάννη Παπαδόπουλου, "έχουν στα χέρια τους σημαντικά ίχνη", ενώ η Αστυνομία έχει περισυλλέξει γενετικό υλικό καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα. Αλλού προβάλει χθεσινή δήλωση του νέου Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο, ότι "επίθεση εναντίον της Κύπρου συνιστά επίθεση εναντίον της Ελλάδας", θέση που αποτελεί το "θεμέλιο λίθο" του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Μίλησε ο εγκέφαλος" αναφέρεται στην υπόθεση παράνομης πώλησης τ/κ περιουσιών στην περιοχή του Τηλλυρίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "δηλώνει έτοιμος αλλά με όρους" να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση που απειλεί να προκαλέσει η Τουρκία στην Κύπρο, εάν η ένταξη του νησιού στην ΕΕ ολοκληρωθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι χθες η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων για την περίοδο του δεύτερου τριμήνου του 2002.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεθοδεύουν νέες εντάσεις" αναφέρεται στην Αγκυρα και στο κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι αυξάνουν βαθμηδόν το κλίμα έντασης και επιδιώκουν τη δημιουργία των συνθηκών αντιπαράθεσης. Αλλού γράφει ότι ο "χρηματιστηριακός παροξυσμός", που χαρακτηρίζει την κυπριακή αγορά τις τελευταίες ημέρες, συνεχίσθηκε και χθες, καθώς η τελευταία μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και η προτεινόμενη ελάττωση των φορολογικών βαρών για τις εταιρείες, τροφοδοτούν αυξημένο ενδιαφέρον ανάμεσα στους επενδυτές.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "'ΒΕΤΟ' οι ΗΠΑ" γράφει ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες "διαφωνούν έντονα" με τον καταλογισμό ευθυνών στην τουρκική πλευρά για την αρνητική και αδιάλλακτη στάση τους στο Κυπριακό, "ασκούν επιρροές στο διπλωματικό παρασκήνιο, ώστε το αργότερο μέσα στο Δεκέμβριο και πριν από την εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, να διεξαχθεί νέος κύκλος συνομιλιών στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση των ηγετών ή εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στη Λευκωσία, Τ/Κ ηγέτες "καταδίκασαν τις απειλητικές δηλώσεις" του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι ΚΑ ακυρώνουν πτήσεις καθώς οι κρατήσεις πέφτουν" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού γνωρίζουν αυξανόμενες μειώσεις στους αριθμούς κρατήσεων επιβατών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, "αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές πτήσεων σε ορισμένα δρομολόγια". Αλλού γράφει ότι οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου "ανέβηκαν περισσότερο" χθες, προσθέτοντας συνολικά 5 τοις εκατόν στην αξία όλων των τίτλων κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΕΛΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 8 November 2001 - 7:24:03 UTC