Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 1/11/2001

Το Κυπριακό και οι πιθανότητες νέας επίσκεψης στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και οι αυριανές αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία, η εξαγγελία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την "Τράπεζα Αλφα", η διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης μεταβίβασης τουρκοκυπριακών περιουσιών καθώς και των προβλημάτων στο ΧΑΚ και οι εξελίξεις στο θέμα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ενόψει της αναμονής λήψης απόφασης από τη Βουλή για την ανάθεσή τους σε στρατηγικό επενδυτή, είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου" γράφει ότι διενεργούνται παγκύπριες έρευνες για τις παράνομες μεταβιβάσεις γης και ότι έχουν επεκταθεί και σε άλλες κοινότητες των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου εκτός της Τηλλυρίας. Μετά τις σε βάθος έρευνες της Αστυνομίας και του Κτηματολογίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει για πολλούς. Αλλού γράφει ότι, με την υποψηφιότητα Κύπρου Χρυσοστομίδη, λύθηκε μεν το πρόβλημα της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για την εξεύρεση υποψήφιου Δημάρχου για το Δήμο Λευκωσίας, αλλά τα προβλήματα υπόδειξης κοινών υποψηφίων για άλλους δήμους όχι μόνον παραμένουν, αλλά αυξάνονται.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αλλες δύο συλλήψεις" ότι με τη σύλληψη χθες του Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου καθώς και μέλους του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, "προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της υπόθεσης παράνομης μεταβίβασης τουρκοκυπριακών περιουσιών στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας σε μη δικαιούχους Ελληνοκυπρίους". Αλλη είδηση είναι η απόφαση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη χθεσινή τους Γενική Συνέλευση, να προβούν σε μαζική ενημέρωση για τις διαγραφές συναδέλφων τους, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε δυναμικές κινητοποιήσεις και αποχές από τα μαθήματά τους.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Πολιτικοί πίεζαν για Marketrends" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Επιτροπή Ελέγχου και η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ασχολήθηκαν και χθες με την εξέταση των όσων έγιναν στο ΧΑΚ κατά τα έτη 1999 και 2000 και ιδιαίτερα με το χρόνο και τη διαδικασία ένταξης της εταιρείας "Marketrends" στο Χρηματιστήριο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης, ζητώντας πληροφορίες από την τέως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τυχόν πιέσεις που ασκήθηκαν για ένταξή της στο ΧΑΚ, προειδοποίησε ότι η απόκρυψη στοιχείων από τη Βουλή συνιστά ποινικό αδίκημα. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί πιέζουν τον κ. ντε Σότο, όπως αρχίσει νέο κύκλο επαφών στην Κύπρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Η ΑΤΗΚ αφαιμάσσει το λαό", γράφει πως η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, παρουσιάζοντας χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την Εκθεσή της για την οικονομική κατάσταση της ΑΤΗΚ κατά το 2000, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα υπέρογκα πλεονάσματα που παρουσίασε η εταιρεία και που έφτασαν τα 91,4 εκατομμύρια λίρες, ενώ, από πώληση χωρίς διαγωνισμό κινητών τηλεφώνων σε ξένη εταιρεία, ζήμιωσε κατά 445.000 λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες 15λεπτη στάση εργασίας σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης από τους καθηγητές, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους συμβασιούχους αδιόριστους συναδέλφους τους που ζητούν επαναδιορισμό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Αγκυρα: Αποφάσεις για Κύπρο" γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνήλθε χθες, αποφάσισε την "περαιτέρω σκλήρυνση των θέσεων της τουρκικής πλευράς" για το Κυπριακό, ενώ η Αγκυρα θεωρεί πως για την επάνοδο του Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου, "θα πρέπει να αποτελέσει βάση για συζήτηση η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου". Αλλού γράφει ότι η συγχώνευση των Ελληνικών Τραπεζών "Εθνική" και "Αλφα" "οπωσδήποτε προβληματίζει τα κυπριακά συγκροτήματα, τα οποία έχουν στρέψει το τελευταίο διάστημα την προσοχή τους στην ελληνική τραπεζική αγορά".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης" γράφει ότι το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δημιουργεί νέα αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο την υπόθεση της ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα", ενώ απευθύνει έκκληση για αθρόα συμμετοχή στην αντιπολεμική εκδήλωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης που θα διεξαχθεί αύριο. Αλλού γράφει ότι σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια θα συγκεντρωθούν μπροστά στη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο νομοσχέδιο για ανάθεση των αεροδρομίων σε ιδιώτες επενδυτές. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου είχε "μυστικές συνομιλίες" με στελέχη της ΣΕΚ "σε μιαν προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο Λάρνακας".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τους βομβαρδισμούς στο μέτωπο των Ταλιμπάν" γράφει ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη "έστρωσαν" χθες για πρώτη φορά "τάπητα βομβών" στο μέτωπο των Ταλιμπάν βόρεια της Καμπούλ, ενώ την ίδια ώρα τέταρτος άνθρωπος στις ΗΠΑ πέθανε από το βακτήριο του άνθρακα. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες ειδικές τιμές για τις πτήσεις για Βρετανία και Ελλάδα για τη χειμερινή περίοδο, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν από σήμερα μέχρι την 31η Μαρτίου του 2002.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 1 November 2001 - 8:24:04 UTC